
Seminari impartit per Adrien BIDAUD-BONOD, estudiant de doctorat en Ciències Polítiques
Université Lumière Lyon 2 - Laboratori Triangle, UMR 5206
Dijous 22 de maig a les 16 :30 hores, Saló d’actes
Resum:
Des de fa dues dècades, diverses ciutats europees estan governades per partits que es defineixen ells mateixos com a "ecologistes". Aquestes "ecologies partidàries" estan encarnades tant per organitzacions afiliades als Verds europeus com per altres partits o coalicions de caràcter més heterogeni.
Així són Lió (França), on el partit Les Écologistes mana des de 2020, i València (Espanya), que va ser governat per la coalició Compromís entre 2015 i 2023. Els casos de Lió i València destaquen per la formació de governs locals que incorporen diverses figures vinculades a moviments i organitzacions ambientalistes. L'arribada al poder d'aquests militants ecologistes planteja la qüestió de la relació que els partits mantenen amb el seu entorn social, molt especialment donat les especificitats de l'ecologia política i de la seva renovació en les darreres dècades.
L'anàlisi comparativa de Les Écologistes a Lió i de Compromís a València permet traure a la llum com a partits polítics es desenvolupen i es renoven localment des de les seues "perifèries", en relació amb moviments i organitzacions socials. A través de l'estudi de les característiques socials i de les trajectòries de militància dels representants polítics locals d'aquests dos partits, mostrem quins grups i quins interessos Les Écologistes i Compromís representen a Lió i València.