University of Valencia logo Logo Inter-university Institute López Piñero Logo del portal

El disseny de la ‘Investigació sobre les necessitats TIC en el territori rural de la Comunitat Valenciana’ ha articulat una doble perspectiva. D'una banda, ha integrat les dimensions qualitativa i quantitativa en la seua aproximació a l'objecte d'estudi. D'altra banda, l'equip d'investigació, procedent de tres universitats públiques valencianes, ha integrat investigadors i investigadores procedents de l'àrea de les ciències socials: sociologia, demografia i economia i investigadors procedents de l'àrea de física aplicada i de l'enginyeria agrònoma. El procés d'investigació s'ha coordinat conjuntament amb la Fundación el Olmo. El projecte analitza el procediment per a l'homologació de les condicions d'accés a les TIC de les zones rurals respecte de les ciutats, i analitza les maneres de completar el desplegament d'infraestructures, garantir la qualitat de les xarxes, que actualment pateixen apagades i micro-talls freqüents, i situar centres de dades de proximitat. Una enquesta en municipis valencians menors de 5.000 habitants ha permès focalitzar l'anàlisi.
Acronym

TIC Medi Rural

Reference code

20230059

Description

 

El procés d’investigació ha integrat tres fases. La primera fase, després de la revisió de la literatura sobre el medi rural, la bretxa digital i els processos d’innovació en el territori valenciá, es va orientar a realitzar una primera exploració qualitativa, a través d’entrevistes obertes semi-estructurades i reunions de grup. En elles es va explorar amb experts i representants dels diferents sectors de l’espai rural les diverses problemàtiques que el travessen, així com la seua relació amb els processos de digitalització i innovació sostenible. Aquesta fase va concloure amb una succinta caracterització de les característiques sociodemogràfiques de la població rural valenciana i les seues dimensions més rellevants en termes de creixement demogràfic, moviments naturals de la població, moviments migratoris, estructura de la població i concentració territorial i ruralitat. El capítol conclou amb unes conclusions preliminars i una primera proposta d’indicadors per a realitzar una anàlisi de la vida rural en el territori

valencià i les seues variacions.

El capítol segon del present informe recull aquest treball. Els resultats de l’exploració qualitativa es presenten en el capítol següent. En ell s’informa de les problemàtiques del territori rural a partir de la vivència quotidiana dels seus actors i les seues relacions amb els processos de digitalització, innovació i sostenibilitat. L’exploració qualitativa va donar pas al disseny d’un qüestionari sobre l’ús de les tecnologies de la informació en els municipis valencians. El capítol quart presenta les dades d’aquesta enquesta realitzada a una mostra de municipis valencians de menys de cinc mil habitants. També presenta una primera aproximació a l’estat d’opinió sobre la relació entre la innovació, a través de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, i la vida rural i la seua possible sostenibilitat.

Les investigacions anteriors van ser acompanyades per una línia de treball específica amb la unitat de Ciència de Dades Biomèdiques i desenvolupament informàtic L’objectiu d’aqueix apartat va estar centrat en dissenyar una eina que, sintetitzant les informacions produïdes i integrant les dades disponibles dels municipis de la Comunitat Valenciana ens permetrà estratificar els diferents municipis per a contrastar hipòtesis i establir patrons sobre l’estat i evolució del medi rural i la seua relació amb els processos de digitalització i innovació sostenible. El capítol cinquè del present informe presenta el primer prototip d’aquesta eina

Developers of the project
López Piñero Inter-university Institute
Keywords

TIC, territori rural, sociologia ecològica, innovació sostenible

Principal investigators:
  • Rodriguez Victoriano, Jose Manuel
  • PDI-Titular d'Universitat
View details
Non-UV work equipment

Juan Miguel García-Gómez (UPV)

Mª Jesús Navarro Rios (Universitat Miguel Hernández). Antonio Collado Izquierdo (Fundación El Olmo)

Start date
2022 January
End date
2023 December
Funding agencies:

Fundación El Olmo

Conselleria de Innovación, Universidades, Ciencia y Sociedad Digital de la Generalitat Valenciana

Results

 

La investigació ha permès desenvolupar una eina que permet realitzar consultes directes sobre una base de dades obertes en la qual figuren indicadors rellevants dels municipis menors de 5.000 habitants de la CV mitjançant una connexió amb dades procedents de l’Institut Valencià d’Estadística (IVE-GVA). L’accés a aquest servei és obert i provisionalment està situat en el següent enllaç de la UPV:

https://ticruralcv.upv.es/

La importància d’aquesta eina es basa a ser la primera BBDD oberta sota el model de “Dades de Proximitat” que es desenvolupa amb la finalitat de continuar incrementant el seu contingut d’informació a través del desplegament i desenvolupament de l’ús de les TIC en els territoris rurals per a ús obert i gratuït.

Es tracta d’una primera etapa en el desenvolupament que es completarà mitjançant la creació d’un sistema d’informació geogràfica (SIG) en capes multinivell que permeten visualitzar la informació sectoritzada en àrees territorials de la CV o en el total del mapa territorial valencià, atenent criteris de cerca seleccionats per l’usuari.

La verificació d’utilitat de l’eina es mostra clarament en l’exemple del cas de poblacions en situació de risc de despoblació, en el qual s’observa com es mostra una imatge coincident amb les dades que s’han exposat en diferents apartats de la investigació.

La capacitat potencial d’aquesta eina és molt alta a causa de la quantitat d’indicadors que pot vincular per a l’anàlisi, a la tecnologia de desenvolupament emprada mitjançant una plataforma que compleix amb els requisits d’interoperabilitat dels models avançats de les SmartCities i amb un sistema obert que permet el creixement continu de la seua estructura de vinculació de dades en relació amb BBDD d’altres plataformes o mitjançant la incorporació de dades validades de facturació pròpia.

La societat de la informació i la comunicació té com a objectiu la societat del coneixement, per aquesta raó la investigació ha incorporat com a novetat la presentació de resultats finals en aquesta eina dinàmica que s’actualitza de manera constant per l’IVE i que permetrà d’ara en avant créixer i adaptar el seu contingut a la demanda i expectatives generades en la interacció de les persones usuàries.

En la societat de la informació i la comunicació, el desenvolupament tècnic procedeix de les ciutats, les infraestructures i les aplicacions de les TIC s’han creat des de la perspectiva urbana, però seria un gran error i una inversió fallida pensar que el mateix model servirà per al territori rural per múltiples causes.

Les infraestructures TIC: quant a les plataformes en les quals es presten serveis múltiples propis del medi rural mitjançant Apps, també es requereix incorporar la cultura rural en aspectes com la seua conceptualització i el desenvolupament dels processos d’usabilitat.

Els Centres d’Innovació són imprescindibles per a la transició digital. Les ciutats han comptat amb múltiples espais d’aprenentatge per a la digitalització, els HUB, Cotreball, Living Lab, Mitjana Lab, etc. han sigut els instruments d’aprenentatge que han tingut les ciutats per a la transició digital, cosa que no existeix en les poblacions rurals. Crear una xarxa de centres RuralTEC en la qual treballen especialistes amb perfil de “mediadors TIC” amb formació específica en enginyeries com a telecomunicacions, informàtica, enginyers agrònoms, veterinària, antropologia, coneixements en creació i gestió d’empreses, etc. Per a afavorir l’aprenentatge, promoure l’experimentació i la generació de projectes col·lectius i amb això reduir la bretxa digital, projectant els territoris cap a espais atractius per a la vida i la producció sostenible des d’un acostament als usos adaptats a la perspectiva i la cultura rural.

Una xarxa de centres RuralTEC és imprescindible en el territori rural per a la transició digital. Es tracta d’una xarxa que funcionarà com un vertader campus de coneixement amb relació “On line” i operativa en xarxa a través de “centres de dades de proximitat”, en la qual cada centre pot especialitzar-se en matèries essencials per al medi rural, com a agricultura i ramaderia sostenible, autosuficiència energètica, gestió sostenible dels recursos hídrics, etc. Aquests centres poden actuar en redundància enfront de caigudes de senyal, micro talls, apagades

elèctriques, tota una sèrie d’incidències pròpies del medi rural encara, que no ocorren a les ciutats, enfront de les quals cal adoptar solucions TIC específiques.

En resum, la investigació realitzada ha obert noves vies d’estudi per a continuar avançant en el coneixement de la realitat rural. Des de l’Espanya buida i els territoris rurals abandonats o en desús cap a la redistribució i l’equilibri demogràfic en el territori, l’evidència científica indica el camí a seguir, aprofundint en la gestió del coneixement, en el desenvolupament de la ciència incloent una perspectiva rural sostenible és el camí per a contribuir al futur de les pròximes generacions i recuperar límits excedits com el canvi climàtict.

Siguem bons avantpassats creant un futur sostenible per a les generacions futures des d’una nova ruralitat activa en el present per al futur.