L’Oficina de Recuperació Cultural, que acull la Universitat, impulsa el desbloqueig creatiu del sector colpejat per la dana
- Fundació General UV
- 26 de maig de 2025

Molts professionals de les arts escèniques, l’audiovisual, la gestió cultural i, fins i tot, el periodisme colpejats per la dana del 29 d’octubre de 2024 s’enfronten, mig any després, a un bloqueig creatiu permanent que no els permet continuar amb el seu treball. Amb aquest motiu, l’Oficina de Recuperació Cultural (ORC), que acull la Universitat de València, ha organitzat els primers tallers d’atenció emocional de la mà de l’ONG Psicòlogues i Psicòlegs Sense Fronteres.
Per encomana directa del Ministeri de Cultura, Gestió Cultural. Associació Valenciana de Professionals de la Cultura va posar en marxa l’Oficina de Recuperació postdana el passat mes de desembre amb la finalitat d’acompanyar el sector cultural de la zona afectada per les riuades en la reparació dels danys materials, però també de l’impacte emocional patit pels seus professionals.
Segons expliquen des de l’Oficina, s’ha detectat que bona part de les i els professionals de la cultura afectats han deixat de crear o troben més bloqueig de l’habitual en encetar noves produccions o projectes, la qual cosa no els permet incorporar-se al treball amb la conseqüència lògica immediata: la pèrdua de qualitat, sensibilitat i creativitat artística.
El principal factor que alimenta aquest “bloqueig creatiu” és l’impacte emocional de la catàstrofe en les i els artistes que, d’acord amb Yessica Díaz, psicòloga d’emergències i crisis, les riuades al sud de València van provocar “un impacte negatiu molt alt” per la pèrdua en general -on hi va haver més de dos centenars de morts-, però també “la pèrdua de tallers, estudis, implements i material d’alt cost” que ha suposat un problema evident en el procés de recuperació.
Yessica Díaz, coordinadora de l’Àrea d’Acció Humanitària de la Intervenció Dana de Psicòlogues i Psicòlegs Sense Fronteres, assenyala que la tipologia de l’afectació personal per l’episodi viscut pot classificar-se com a severa, lleu o mitja, perjudicant les àrees cognitives del cervell. “L’estrés per la catàstrofe patida ha causat falta de concentració, pèrdues de memòria, ansietat reactiva a l’estímul i, en els casos més severs, trauma”, indica.

Paco, enginyer de so de Paiporta, per exemple, reconeix que no es troba amb capacitat per a reprendre el projecte que iniciava el mateix dia de la dana perquè, diu, “quan vull tornar al muntatge recorde aquella vesprada i em bloquege”.
El cas de Carlos i Sebas, creadors d’il·luminació escènica i audiovisuals, demostra una relació directa entre la necessitat de recuperar la normalitat i la seguretat en l’espai de treball per a continuar amb la seua vida professional, frenada de colp aquell 29 d’octubre. “Nosaltres vivim a Xiva, en la muntanya. Ens salvàrem, però la casa va sofrir danys importants que no aconseguim reparar. Veure el nostre espai així no ens permet seguir endavant”, reconeixen.
Una situació molt semblant a la de Fátima, caracteritzadora i dissenyadora de vestuari per a cinema i espectacles en viu, resident a Picanya, on té la seu de l’empresa i també sa casa que encara es troba apuntalada; i ella, “sense forces per a continuar”, es lamenta.
I quant de temps ha de passar perquè aquests professionals puguen tornar a crear? Hi ha solució? L’experta Yessica Díaz opina que “hem d’integrar el que ens ha passat a la nostra vida i no desplaçar-ho, tapar-ho, enterrar-ho…, sinó que hem d’incorporar-ho per a sanar de manera col·lectiva i prosseguir amb el nostre projecte de vida”.
En definitiva, hem de renàixer del fang.
Gestió Cultural, integrada per més de 120 associats, va rebre l’encomana directa del Ministeri de Cultura espanyol per a donar cobertura a la recuperació del sector afectat per les riuades del 29 d’octubre mitjançant l’ORC, que aglutina 45 associacions de les arts escèniques, la música, l’art i l’audiovisual.
La Universitat de València, a la zona zero
Per la seua banda, la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat, continua present a la zona zero treballant en el rescat de la memòria i el patrimoni històric de les valencianes i els valencians mitjançant programes d’ajuda i recuperació postdana com són el projecte ‘Salvem les Fotos’ (amb el tractament d’1,5 milions de fotografies pertanyents a 800 famílies); en el món de la música, amb ajudes per a la recuperació d’instruments i reconstrucció de les societats musicals; i amb l’art en col·laboració amb l’IVCR+I i la Diputació de València per a la recuperació d’obres d’art contemporani.
A més, totes les activitats programades pel Servei de Cultura Universitària durant el curs 2024/2025 tenen caràcter solidari i estan dedicades als damnificats de la dana, destinant la recaptació de les entrades i donacions als Programes d’Ajuda i Recuperació Postdana de la UV.
Arxivat en: Cultura , Fundació General UV , DANA