L’acreditació de la Universitat de València com a Oficina de Transferència de Coneixement aportarà més fons i recursos

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 de maig de 2024
 
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.

La Universitat de València (UV) s’ha inscrit en el registre oficial del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats com a Oficina de Transferència de Coneixement (OTC). Amb l’acceptació de la seua inscripció, a més del reconeixement oficial a la seua trajectòria de transferència, la institució accedirà a nous fons governamentals i europeus, més recursos per a la internacionalització, millor suport tècnic i assessorament, o noves infraestructures i equipament.

Les OTC naixen com a conseqüència del Pla de Transferència i Col·laboració del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, en el marc de l’impuls a la innovació, la transferència del coneixement, la difusió i la cultura científica, tecnològica i innovadora. Es defineixen com el conjunt d’estructures organitzatives que fan funcions de transferència i disposen de personal amb caràcter permanent. S’estableix, per tant, una nova concepció d’OTC no lligada a una “oficina física” –com ho eren les OTRI (Oficines de Transferència de Resultats de la Investigació)– sinó vinculades a l’exercici de funcions de transferència.

El reconeixement i la inscripció com a OTC de la Universitat de València s’ha aconseguit després d’acreditar que la UV disposa d’un ecosistema de transferència conformat per les diferents estructures que adopten, com a pròpies, les funcions de transferència de coneixement definides pel Ministeri.

Sota el paraigua dels vicerectorats d’Innovació i Transferència, Investigació i Estudis, s’han fet constar les funcions de transferència que es fan als departaments, instituts de recerca, ERI i Escola Doctoral, que es podrien considerar com les “estructures bàsiques de transferència”. A més, també s’han destacat i posat en valor les que han realitzat la Incubadora d’Alta Tecnologia AgrotecUV, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), UVEmprén, UVCàtedres, ParcUV, o les UCIE i els agents d’innovació. Cal afegir-hi, també, les pròpies dels serveis centrals: el Servei de Transferència i Innovació i el de Gestió de la Investigació.

Les funcions de transferència reconegudes a la UV amb aquesta inscripció són la protecció dels resultats de Recerca, Desenvolupament i Innovació (R+D+I); l’explotació de resultats de recerca, invencions i noves tecnologies a través de qualsevol tipus de contracte que supose la transmissió de l’ús o la titularitat a tercers; la recerca col·laborativa entre entitats públiques i privades; la contractació de serveis d’R+D+I i tecnològics; la promoció de la creació d’entitats basades en el coneixement (abans spin-off) i la difusió social del coneixement.

Entre els nous fons a què la UV podrà accedir hi ha els del Govern d’Espanya dirigits específicament a donar suport a la transferència de coneixement i la innovació, sobre recerca aplicada, desenvolupament de tecnologia, formació de personal o protecció de la propietat industrial.

La institució acadèmica valenciana també podrà incrementar el nombre i la qualitat de plans de finançament de la Unió Europea que donen suport a la recerca, la innovació i la transferència de tecnologia, entre els quals Horitzó Europa, el programa marc de recerca i innovació de la UE.

La inscripció com a oficina OTC també permetrà a la Universitat de València disposar de recursos més grans per a la seua internacionalització, a través de l’assistència per establir col·laboracions internacionals, participar en fires i esdeveniments i accedir a programes d’intercanvi i mobilitat per a personal emprenedor i investigador.

La millora del suport tècnic i l’assessorament per a projectes d’R+D+I i la seua transferència, en assumptes com la gestió de la propietat intel·lectual o l’elaboració de noves estratègies, l’oferirà el Govern d’Espanya a través del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, així com també d’altres entitats de transferència.

També, amb la inscripció com a OTC, la UV es podrà beneficiar de programes de finançament amb els quals podrà accedir a infraestructura i equipaments altament especialitzats en recerca i desenvolupament tecnològic, en projectes de transferència de tecnologia que requerisquen socis acadèmics o industrials.