Christine Desouches i Dominique Wolton inauguren el cicle ‘Rostros de la francofonía’
- 6 d’abril de 2016

La professora Christine Desouches i el sociòleg Dominique Wolton inauguren aquest divendres 8 d’abril, a les 18 hores en la Nau, el cicle ‘Rostros de la francofonía’. Les dues personalitats franceses han treballat profundament la noció de ‘francofonia’ i diversitat. En acabar la taula redona a La Nau se celebrarà un concert de Lina Doran a l’Intitut Francés de València, a partir de les 21.30 hores. El cicle està organitzat pel mateix Institut i la Universitat.
L’Institut Francés de València, en col·laboració amb el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València i altres entitats, presentaran aquest divendres, dia 8 d’abril, a les 18 hores, a La Nau, el cicle ‘Rostros de la francofonía’. La professora Christine Desouches i el sociòleg Dominique Wolton, dues personalitats franceses que han treballat profundament la noció de ‘francofonia’ i diversitat, inauguraran aquest cicle, amb la conferencia ‘Francofonía, diversidad y modernidad’. L’entrada és lliure.
L’acte estarà presentat pel vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño i el director de l’Institut Francés de València, Gérard Teulière. En acabar la taula redona a La Nau se celebrarà un concert de Lina Doran a l’Intitut Francés de València, a partir de les 21.30 hores.
Aquest cicle pretén fer visible la cultura francòfona a través d’un programa ampli d’activitats amb motiu del dia de la francofonia, que se celebra en uns huitanta països de tot el món que tenen el francès com a idioma oficial o que pertanyen a l’Organització Internacional de la Francofonia com a membres o observadors.
L’origen d’aquest terme es remunta al segle XIX, quan el geògraf Onésime Reclus va encunyar la paraula ‘francofonia’, a la qual el poeta i president senegalés Senghor, quasi un segle després, definia com “un humanisme integral que es teixeix al voltant de la terra i el despertar dels pobles a la seua calor complementària”.
Els ‘Rostros de la francofonía’ és un fòrum de debats, organitzat per l’Institut Français i altres entitats valencianes, sobre l’evolució del francès, l’ensenyament, el seu futur, la utilitat en els negocis i en la ciència, i sobre la diversitat cultural i lingüística en general al món. Són també una mostra cultural en què es presenten expressions artístiques, musicals, cinematogràfiques i literàries dels diversos països que componen l’àrea francòfona.
En el cicle participaran escriptors com ara Romaion Puértolas, Yasmina Khasdra, Yahhia Belaskri, Monique Proulx, dels grups musicals Nes, Lina Doran, Annick Tangorra, Kuami Mensah, i exposicions a càrrec d’Omar Berrada i Aida Colmenero, a més d’un programa ampli d’activitats culturals i pel·lícules. Més informació: http://www.institutfrancais.es/valencia/
CHRISTINE DESOUCHES
Christine Desouches és professora universitària en Ciències Polítiques (Universitat de París I) i advocada. Ha estat directora adjunta del Centre d’Estudis Jurídics del Món Africà, i consellera especial del Secretariat General de l’Organització Internacional de la Francofonia, encarregada d’assumptes polítics i diplomàtics, en particular en situacions d’eixida de crisis, de transició, i consolidació de la pau.
Les seues principals obres tracten de les constitucions africanes publicades en francés, la cooperació descentralitzada i multilateral francòfona, i la democràcia senegalesa.
És gran coneixedora de totes les problemàtiques del món francòfon, tant lingüístiques com polítiques.
DOMINIQUE WOLTON
Sociòleg, director de l’Institut des Sciences de la Communication del Centre Nacional de la Recerca Científica de França, on dirigeix també el programa ‘Ciència, tecnologia i societat’. Creador del laboratori Comunicació i Política. Fundador de la revista ‘Hermès’, dedicada a l’estudi interdisciplinari de la comunicació. Director de la col·lecció editorial.
En 40 anys de recerca, Wolton ha explorat grans temes com l’individu i la parella, el treball, els mitjans de comunicació, el coneixement i la comunicació, l’espai públic i la comunicació política, la diversitat cultural i la mundialització, la francofonia, etc.
Autor d’uns trenta llibres, traduïts a vint llengües, sobre sociologia, comunicació i francofonia.