El Consell de Govern debatrà el proper dimarts un nou posicionament de la Universitat de València sobre Palestina

  • Rectorat
  • 23 de maig de 2024
 
Rectorat de la Universitat de València
Rectorat de la Universitat de València

Sota el títol “El compromís de la Universitat amb Palestina. Pronunciament del Consell de Govern de 28 de maig de 2024”, el Consell de Govern debatrà la proposta de document que presenta la rectora i el Consell de Direcció i que s’ha treballat amb els degans, deganes i director de centres de la Universitat de València.

En el seu ferm compromís amb els valors de la pau, la justícia, els Drets Humans i la democràcia propis de la Universitat de València, la proposta del Consell de Direcció dirigit per la rectora Mavi Mestre i dels degans, deganes i directors de centre de la UV reitera l’exigència d’un alto-el-foc immediat i permanent i l’inici d’un procés de pau des del diàleg i la negociació, donant una resposta permanent a la qüestió palestina-israeliana.

A més, la Universitat de València, que no té cap conveni de col·laboració amb universitats d’Israel, es compromet a no signar cap acord ni conveni de col·laboració amb institucions, universitats i centres d’investigació d’Israel mentre que no acaben els crims de lesa humanitat contra el poble palestí i la violació sistemàtica i massiva dels Drets Humans.

En el document que es proposarà al Consell de Govern, la Universitat de València es compromet a intensificar la cooperació amb el sistema científic i d’educació superior palestí a ampliar els programes de cooperació, voluntariat i atenció a la població refugiada.

La UV també incorporarà la compra pública de la institució clàusules administratives de caràcter social de manera que no puguen concórrer empreses que es beneficien, de forma directa o indirecta, de la violació dels Drets Humans i dels crims de guerra i lesa humanitat, d’acord amb les recomanacions i orientacions de les Nacions Unides.

Finalment, el Consell de Govern instarà al govern d’Espanya al compliment de la normativa estatal i europea i especialment del Dret Internacional; a la imposició d’un embargament de comerç d’armes i a la suspensió de la cooperació militar amb Israel, i li reclamarà la recuperació de la jurisdicció universal per a impedir la impunitat dels crims de guerra, lesa humanitat i genocidi.

Des del mes de novembre de 2023, el Consell de Govern de la Universitat de València ha expressat, en cadascuna de les seues reunions, el suport al poble palestí i la demanda d’un alto-el-foc permanent a la franja de Gaza, la denúncia de la violació dels Drets Humans per part de l’estat d’Israel i la condemna a la violació del Dret Internacional.

El Claustre es va posicionar el passat 22 de febrer d’una manera clara i ferma en l’exigència d’un alto-el-foc ommediat i permanent, la violació dels Drets Humans i l’inici d’un procés de diàleg i negociació que done una resposta permanent a la greu situació de Palestina sorgida com a conseqüència del procés de descolonització.

A més, el Consell de Direcció de la Universitat de València va mostrar públicament el seu suport a l’Agència de les Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina (UNRWA), reconeixent el caràcter indispensable del treball humanitari que ha realitzat al llarg dels anys i que continua sent necessari davant la inaudita suspensió del finançament per part d’alguns estats.

Arxivat en: Institucional