Un estudi determina el tractament més efectiu en la retinopatia del prematur
- Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
- 14 de juny de 2024

La Universitat de València, juntament amb l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic Universitari de València, ha liderat un estudi en què participen l’Hospital La Fe de València i Oftalvist, amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València, per a analitzar les dosis més efectives d’antiVEGF en el tractament de la retinopatia del prematur i que evite efectes adversos. Els resultats han estat publicats en la revista Survey of Ophthalmology.
L’objectiu principal de la investigació ha sigut utilitzar la metodologia de la metaanàlisi en xarxa (network meta-analysis) per a determinar si les dosis intraoculars d’anticossos antifactor de creixement de l’endoteli vascular (vascular endothelialgrowth factor, VEGF) més baixes són igual d’efectives que dosis més altes en el tractament de la retinopatia del prematur. En l’estudi participen José Luis Ortiz (autor principal de l’article) i Esteban Morcillo, professors del Departament de Farmacologia de la Universitat de València i integrants del Grup d’Investigació en Inflamació d’INCLIVA.
La retinopatia del prematur és una patologia pròpia dels nounats preterme, de baix pes corporal i constitueix un risc incrementat de defectes visuals futurs, incloent-hi la ceguesa, cosa que s’afegeix a altres comorbiditats pròpies de la prematuritat. Les cures de les unitats intensives de neonatologia i el coneixement d’oftalmòlegs i pediatres d’aquesta patologia han permès millorar-ne el tractament i el pronòstic.
El tractament de la retinopatia del prematur es pot fer, entre altres opcions terapèutiques, mitjançant l’administració intraocular de medicaments que són anticossos monoclonals del factor de creixement de l’endoteli vascular, un factor implicat en el sobrecreixement anormal dels vasos de la retina de prematurs. No obstant això, hi havia discussió sobre la dosi més convenient per a la seua administració intravítria.
El treball actual ha revisat la literatura científica i n’ha analitzat 68 estudis. És, per tant, l’anàlisi més completa publicada actualment sobre l’ús de fàrmacs antiVEGF en el tractament de la retinopatia del prematur, i conclou que l’ús de dosis més baixes que les considerades convencionals resulten eficaces amb menys probabilitat d’esdeveniments adversos. Les injeccions intravítries d’anticossos antifactor de creixement endotelial vascular (antiVEGF) constitueixen un tractament estàndard actual per a la retinopatia del prematur (ROP).
La primera signant de l’article és Amparo Ortiz-Seller, de la Unitat de Pediatria Oftalmològica de la Clínica Oftalvist de València. Hi han participat, a més, Honorio Barranco i Isabel Pascual-Camps, de la Unitat de Pediatria Oftalmològica de l’Hospital La Fe, i Pablo Martorell, del Departament d’Enginyeria Nuclear de la Universitat Politècnica de València.
Referència de l’article: Ortiz-Seller, A., Martorell, P., Barranco, H., Pascual-Camps, I., Morcillo, E., i Ortiz, J. L. (2024). Comparison of different agents and doses of anti-vascular endothelialgrowth factors (aflibercept, bevacizumab, conbercept, ranibizumab) versus laser for retinopathy of prematurity: A network meta-analysis. Survey of ophthalmology, S0039-6257(24)00008-0. Advance online publication. https://doi.org/10.1016/j.survophthal.2024.02.005
Arxivat en: Investigació a la UV , Producció científica , Facultat de Medicina i Odontologia , Difusió i comunicació científica , Recerca, innovació i transferència , Grups de recerca