Un estudi de la Universitat i de Fisabio revela que la restricció calòrica millora la salut cel·lular en persones amb obesitat

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 11 de març de 2025
 
personal investigador que ha participat a l'estudi

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Doctor Peset, a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitaria i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) de la Conselleria de Sanitat i la Universitat de València, ha publicat un estudi que confirma els beneficis que té la restricció calòrica al cos.

L’estudi, publicat en la revista Free Radical Biology and Medicine, revela que reduir la quantitat de calories ingerides, sense arribar a la desnutrició, pot tenir efectes positius en les cèl·lules del sistema immunològic de persones amb obesitat. Aquest enfocament no sols ajuda a perdre pes, sinó que també millora la funció cel·lular a escala molecular, cosa que podria tenir implicacions clau per a tractar malalties relacionades amb l’obesitat.

La investigació se centra en com la restricció calòrica influeix en dos processos biològics clau: la dinàmica mitocondrial i l’autofàgia. Les mitocòndries són les estructures dins de les nostres cèl·lules responsables de generar l’energia necessària perquè funcionen correctament. L’autofàgia, per la seua banda, és el procés en què les cèl·lules "netegen" i reciclen components danyats, cosa que ajuda a mantenir la seua salut general.

En persones amb obesitat, aquestes funcions solen veure’s alterades i provoquen inflamació crònica i resistència a la insulina, que poden contribuir a desenvolupar complicacions de la malaltia. No obstant això, l’estudi ha demostrat que quan es redueix la quantitat de calories consumides, aquests processos cel·lulars milloren significativament. Les mitocòndries funcionen de manera més eficient, i les cèl·lules són més capaces d’eliminar els components danyats, i això contribueix a un millor funcionament general de l’organisme.

L’obesitat és un factor de risc per a desenvolupar majors problemes de salut, com les malalties cardiovasculars i la diabetis mellitus tipus 2, entre altres. A més, les persones amb obesitat solen tenir cèl·lules immunològiques menys eficients. Els investigadors suggereixen que la restricció calòrica pot ser una forma de millorar la salut metabòlica i reduir el risc d’aquestes persones sense recórrer necessàriament a tractaments farmacològics.

La doctora Milagros Rocha, responsable del grup d’investigació de Fisabio a l’Hospital Universitari Doctor Peset, explica que la restricció calòrica no sols ajuda a reduir el pes corporal, sinó que també té efectes a escala cel·lular que poden ajudar a combatre la inflamació i altres problemes de salut relacionats amb l’obesitat.

"Aquests resultats són prometedors perquè mostren quins mecanismes moleculars podrien ser responsables de l’efecte beneficiós de la dieta baixa en calories. Comprendre aquests mecanismes podria ajudar a desenvolupar nous tractaments que ajuden a prevenir o tractar malalties inflamatòries i metabòliques", afirma Rocha.

 

Un nou enfocament per a tractar l’obesitat

L’estudi obri la porta a noves estratègies de tractament que no se centren exclusivament en els medicaments, sinó en canvis en l’estil de vida, com la dieta. Encara que la restricció calòrica no és una solució definitiva, els seus efectes sobre la salut cel·lular podrien oferir un enfocament complementari i eficaç per a millorar la qualitat de vida de les persones amb obesitat.

El pas següent per als investigadors és determinar quina és la quantitat ideal de restricció calòrica per a obtenir aquests beneficis sense causar efectes negatius, perquè una reducció massa dràstica de calories pot resultar perillosa per a la salut.

Aquest avanç posa de manifest la importància de la restricció calòrica com una eina potencial per a millorar la salut de les persones amb obesitat, no sols ajudant en la pèrdua de pes, sinó també millorant la funció cel·lular i el sistema immunològic. Els resultats de la investigació són prometedors i podrien representar un pas important cap a futurs tractaments més accessibles i duradors per a combatre els efectes de l’obesitat.

La investigació ha sigut finançada per l’Institut de Salut Carlos III, el Ministeri de Ciència i Innovació, la Societat Espanyola de Diabetis, la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació de la GVA, i cofinançada amb Fons FEDER. Una manera de fer Europa, de la Unió Europea.  

 

Referència article: Zaida Abad-Jiménez et al. «Calorie restriction modulates mitochondrial dynamics and autophagy in leukocytes of patients with obesity». Free Radical Biology and Medicine, Volume 225, 2024, Pages 677-686, ISSN 0891-5849, https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2024.10.295