L'exposició ‘Hermano Lobo (1972-1976): un ou dur per al Caudillo’ es trasllada a Requena

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 5 de juny de 2023
 
Inauguracíó 'Hermano Lobo' en Requena
Inauguracíó 'Hermano Lobo' en Requena

La mostra repassa una de les revistes satíriques més importants de l'etapa final del franquisme i podrà veure's fins al 30 de juliol a la Sala Municipal d'Exposicions ‘Antiguo Mercado’ de Requena.

Després de l'èxit al Centre Cultural La Nau, l'exposició ‘Hermano Lobo (1972-1976): un ou dur per al Caudillo’ es desplaça a la localitat valenciana de Requena a través del programa UVsocietat del Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València.

La inauguració va tindre lloc dijous passat 1 de juny i va comptar amb la presència de Mª Dolores Pitarch, delegada de la rectora per a UVsocietat, i els professors Antonio Laguna Platero i Francesc-Andreu Martínez Gallego, comissaris de l'exposició.

Hermano Lobo (1972-1976): un ou dur per al Caudillo’ és un homenatge a uns humoristes que van obrir en el tardofranquisme, a través del dibuix, la caricatura i la redacció, espais de llibertat perquè la posterior Transició democràtica espanyola.

La revista va nàixer en l'estiu de 1972 sota la direcció de José Ángel Ezcurra i l'humorista gràfic Chumy Chúmez, amb l'objectiu d'afegir a l'espectre de les publicacions periòdiques del moment, un humor polític que trencara amb els límits imposats pel franquisme a la llibertat d'expressió.

La publicació de tirada setmanal va tancar les seues pàgines l'any 1976. No obstant això, hi va haver temps per a comptar en les seues fulles amb la presència de dibuixants de la talla del Perich, El Trencat, Monolo Summers o Quino; així com escriptors com Manuel Vicent, Francisco Umbral, Rosa Montero o Jaime Millás.

En aquella època, revistes de la rellevància de Germà Llop van ser eines fonamentals per a un canvi polític en el qual s'abandonava la dictadura i s'obria la porta a la democràcia. No obstant això, moltes d'elles van morir en el procés, sense poder arribar a veure allò que tant anhelaven.

La mostra s'acompanya amb un llibre-catàleg amb el mateix nom de l'exposició i coordinat pels comissaris, en el qual intervenen especialistes en humor periodístic durant la Transició. Així mateix, cal destacar que aquesta peça ve iniciada amb un capítol de Manuel Vicent i conclou amb un altre de Jaime Millás.

L'exposició 'Hermano Lobo (1972-1976): un ou dur per al Caudillo' coincideix amb la 38a Fira del llibre de Requena i s'allotjarà a la Sala d'exposicions 'Antiguo Mercado" del municipi des del dijous 1 de juny fins al diumenge 30 de juliol.

Imatges:

Arxivat en: Cultura , Exposicions