La fundació INCLIVA, en la qual investiguen els grups d’excel·lència de Medicina i Odontologia de la Universitat, compleix 25 anys
- Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
- 3 de març de 2025

La Fundació INCLIVA, l’Institut d’Investigació Sanitària de l’Hospital Clínic Universitari de València, compleix 25 anys des que es va constituir com a primera fundació de la Comunitat Valenciana adscrita a un hospital públic. Entre altres, gestiona i promou la investigació biomèdica dels grups d’excel·lència científica de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. El seu director científic és Andrés Cervantes, catedràtic de Medicina de la institució acadèmica.
INCLIVA també gestiona i promou la investigació biomèdica de l’Hospital Clínic Universitari de València i el seu Departament de Salut, així com de la Fundació Carlos Simón per a la Investigació en Salut de la Dona. Actualment compta amb més de 700 investigadores i investigadors de reconegut prestigi en la comunitat científica internacional, que es distribueixen en 57 grups de recerca –en les àrees d’oncologia, salut cardiovascular, metabolisme i mal orgànic i medicina reproductiva– i disposa de tecnologia de primer nivell per al desenvolupament d’una investigació de qualitat.
INCLIVA compta amb 9 plataformes pròpies. A les 5 ja existents (Biobanc, Unitat de Medicina de Precisió, Unitat de Bioinformàtica, Unitat de Bioestadística i Unitat de Composició Corporal) se n’han sumat en els últims mesos quatre més (Unitat d’Anàlisi de Biomarcadors, Unitat d’Anàlisi Molecular, Cel·lular i In vivo, Unitat de Cromatografia Líquida Analítica i Unitat d’Espectrometria de Masses).
A més, INCLIVA també ofereix, a través de la Unitat Central d’Investigació de Medicina (UCIM) de la UV, l’accés a la Unitat d’Anàlisi Multigènica, la Unitat d’Autonomia Personal, Dependències i Trastorns Mentals Greus, la Unitat de Citometria de Flux i Cultius Cel·lulars, la Unitat d’Estabulació Animal i Quiròfans Experimentals, la Unitat de Microscòpia, la Secció de Genètica Mèdica i Genòmica i la Secció d’Imatge Biomèdica i Metabolòmica.
La fundació participa en 10 grups d’investigació del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), dues plataformes nacionals iniciativa de l'ISCIII i 8 xarxes o plataformes europees.
També és membre de la junta directiva de la Xarxa d’Entitats Gestores d’Investigació Clínica Hospitalària i Biosanitària (REGIC), en la qual ocupa la presidència; de la junta directiva del clúster d’empreses de la Comunitat Valenciana, BIOVAL; de la Xarxa Valenciana de Biobancs (RVB); de la iniciativa multisectorial d’innovació oberta promoguda per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (INNOTRANSFER), i de l’Aliança en Investigació Translacional en Malalties Rares de la Comunitat Valenciana (AITER).
La Unitat d’Assajos Clínics Fase I d’Oncologia d’INCLIVA, creada en 2004, és pionera a Espanya en aquest camp i és l’única a València amb dedicació prioritària a assajos fase I. En 25 anys, ha realitzat 205 assajos en 1.114 pacients, que han permès realitzar importants avanços que han contribuït a millorar l’eficàcia del tractament en diferents tipus de càncer, com el de mama, de pulmó, digestiu, genitourinari i ginecològic.
La Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de València es va constituir el 19 de gener de 2000 com a fundació privada i sense ànim de lucre amb protectorat de la Generalitat Valenciana. A l’abril de 2010, a través de convenis específics de col·laboració amb la Universitat de València i l’Institut Universitari Valencià de la Infertilitat (IUIVI) per a l’adscripció de grups d’investigació, espais i equipaments científics, naix l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA. La investigació en l’àrea reproductiva s’ha desenvolupat posteriorment a través de la Fundació Igenomix i, després, de la Fundació Carlos Simón.
Un dels principals valors diferencials d’INCLIVA és la investigació translacional, que permet portar els resultats "del laboratori al llit del malalt" i "del llit del malalt al laboratori", ja que bona part del personal investigador passa consulta diàriament, per la qual cosa manté un contacte personal estret amb els pacients.
Arxivat en: Investigació a la UV , Finançament recerca , Facultat de Medicina i Odontologia , Difusió i comunicació científica , Col·laboració amb empresa , Grups de recerca , Internacionalització recerca , Recerca, innovació i transferència