L’I2SysBio identifica el mètode d’extracció més eficaç per a obtenir DNA d’alta qualitat en condicions no ideals
- Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
- 7 de maig de 2025

El grup d’investigació de Mária Džunková, de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha aconseguit mètodes d’extracció de DNA d’animals recol·lectats en camp en condicions no ideals. En concret, han obtingut DNA de qualitat d’una espècie de nudibranqui –mol·luscos marins sense closca, de cos tou i colors cridaners– en sis de les 24 combinacions practicades. El treball s’ha publicat en la revista Ecology and Evolution.
Aquesta investigació s’emmarca en la Iniciativa Catalana per a l’Earth Biogenome Project (CBP), una branca regional del projecte Earth BioGenome Project (EBP), que busca seqüenciar i catalogar els genomes de totes les espècies eucariotes conegudes. En concret, el CBP pretén seqüenciar els genomes de més de 40.000 espècies que habiten en territoris de parla catalana.
En l’estudi publicat es van avaluar 24 combinacions de conservació i extracció de DNA en un exemplar del nudibranqui Peltodoris atromaculata. Com que els nudibranquis solen recol·lectar-se en llocs remots, cal aplicar mètodes de conservació que poden afectar la qualitat del DNA, fet que dificulta l’obtenció del material requerit per les tècniques de seqüenciació de lectura llarga, aquelles que permeten generar acoblaments de lectures molt precisos i continus, fonamentals per a l’estudi de l’arquitectura genòmica i la resolució de regions complexes del genoma.
“Els resultats indiquen que l’èxit de les extraccions de DNA d’alt pes molecular està influït pels mètodes de conservació”, explica Mária Džunková,la qual assenyala que l’estudi aporta resultats clau ja que identifica combinacions eficaces de conservació i extracció de DNA, “cosa que permetrà generar genomes de referència d’alta qualitat i contribuir al coneixement i aprofitament sostenible de la biodiversitat marina”.
Actualment, tot i que només s’ha seqüenciat el genoma de l’1 % de les 2.545 espècies de nudibranquis conegudes, hi ha un interès creixent en aquest grup perquè posseeixen una diversitat biològica extraordinària i complexos mecanismes de defensa química, amb potencial en biotecnologia i farmacologia.
En aquesta investigació també han participat Inés Alberola-Mora, Oleanna Guerra-Font i Omar Daniel Espinoza-Calderón, investigadores i investigador de l’I2SysBio, així com Carles Galià-Camps, de la Universitat de Barcelona, l’Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBo) i del Blanes Centre for Advanced Studies (CSIC). En la investigació han col·laborat econòmicament l’Institut d’Estudis Catalans, la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Referència article: Inés Alberola-Mora, Oleanna Guerra-Font, Omar Daniel Espinoza-Calderón, Carles Galià-Camps, Mária Džunková: «Combination of Sample Preservation Approaches and DNA Extraction Methods for Long-Read Sequencing of Nudibranchs’ Genomes». Ecology and Evolution, 2025; 15:e71262. DOI: https://doi.org/10.1002/ece3.71262
Peu de foto annex:
1. Mária Džunkováamb un exemplar del nudibranqui Peltodoris atromaculata.
Arxivat en: Investigació a la UV , Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SYSBIO) , Recerca, innovació i transferència , Difusió i comunicació científica , Grups de recerca , Internacionalització recerca