La implicació de les comunitats agràries per fer front al canvi climàtic

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 5 de febrer de 2025
 

En la segona taula redona del torn de vesprada del dijous, els experts van abordar el tema ‘Agricultura, territoris rurals, regadius i ecosistemes’. Es va debatre sobre com enfocar els ecosistemes agroalimentaris per fer front al canvi climàtic.

Es van centrar en el fet que els sistemes que complisquen diverses funcions, que treballen per la seguretat dels aliments, la cultura, el paisatge, la mateixa cultura i que treballen amb la gent. És a dir, amb les poblacions rurals, amb la implicació de les comunitats agràries. També van apostar per un model alimentari que mitigara els gasos d’efecte d’hivernacle.

Per concloure, van proposar 8 recomanacions per tal de combatre els desafiaments del canvi climàtic en territoris rurals mediterrani, estructurades en cinc eixos.

Eix 1. Gestió dels ecosistemes; recomanació: Dissenyar plans de gestió adaptativa per a ecosistemes mediterranis davant el canvi climàtic; recomanacions: promoure paisatges rurals sostenibles mitjançant polítiques integrades de conservació i desenvolupament i implementar plans d’adaptació climàtica que enfortisquen la resiliència hídrica dels ecosistemes.

Eix 2: Espais agraris adaptats al canvi climàtic i els esdeveniments extrems, recomanació: millorar la resiliència hídrica en espais agraris mitjançant la reducció de demandes d’aigua, mesures de retenció natural i espais de desbordament controlats per a mitigar danys per inundacions.

Eix 3. Sistemes agroalimentaris sostenibles; recomanacions: dissenyar plans integrals de mitigació climàtica adaptats a la diversitat de sistemes agroalimentaris mediterranis, establir mecanismes justos de compensació i suport tècnic per a aconseguir una transició climàtica cap a sistemes agroalimentaris sostenibles i implementar estratègies bioculturales i fomentar la sostenibilitat alimentària en els territoris mediterranis, a través, entre altres, del reforçament de la participació de les comunitats i lideratge rural en la governança climàtica.

Eix 5. Qualitat de vida i resiliència dels territoris rurals; recomanació: reforçar la resiliència dels territoris rurals interiors enfront del canvi climàtic mitjançant polítiques integrades que incorporen infraestructures, equipaments i elements clau per a la qualitat de vida de la població rural.

En aquesta taula van participar Javier Esparcia, José María García Álvarez-Coque, Carles Sanchis, Albert Pèlachs, Antonio J. Castro i Júlia Martínez. Contingut complet d’aquesta taula al següent vídeo.

Més informació: