L’Institut de Ciència Molecular homenatja els catedràtics Miguel Julve i Francesc Lloret en la seua Jornada Científica anual

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 14 de desembre de 2023
 
Francesc Lloret Pastor (esquerra) i Miguel Julve Olcina (dreta).
Francesc Lloret Pastor (esquerra) i Miguel Julve Olcina (dreta).

L’Institut de Ciència Molecular (IcMol) celebra aquest divendres 15 a l’Auditori Marie Curie del Parc Científic de la Universitat de València (UV) la seua Jornada Científica, l’acte de portes obertes anual més important i on personalitats de la ciència debaten un assumpte d’actualitat, que en aquesta ocasió serà “Piratas en Ciencia: Depredadores, mala praxis y ética”. En l’acte s’homenatjarà dos dels investigadors amb més impacte científic del centre, els catedràtics de Química Inorgànica de la UV Francesc Lloret (guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General” el 2023) i Miguel Julve.

Francesc Lloret Pastor és membre de l’Acadèmia Europaea, institució que promou l’aprenentatge, l’educació i la investigació a Europa i que reuneix destacats investigadors del continent de diferents branques del saber, entre ells 52 guardonats amb el Premi Nobel i espanyols com Eugenio Coronado o Avelino Corma. Lloret ha publicat prop de 700 articles com a coautor en revistes científiques d’alt impacte, ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat de Bucarest per les seues aportacions al magnetisme molecular i ha rebut el Premi a l’Excel·lència Investigadora, també el Premi a la Distingida Carrera Investigadora (2022) de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) i el Premi Catalán-Sabatier de la Societat Francesa de Química (2018).

Miguel Julve Olcina és expert en el disseny, la síntesi i l’estudi magnètic-estructural de compostos moleculars mono- i polinuclears magnètics multifuncionals amb sinergia de dues o més propietats en el mateix compost. És membre de l’Acadèmia Europaea, ha estat distingit amb el Premi a l’Excel·lència Investigadora de la Reial Societat Espanyola de Química (2002) i el Premi Català-Sabatier de la Société Chimique de France (2009) per la seua contribució tant al camp la Química de Coordinació com al del Magnetisme Molecular. És doctor honoris causa per la Universitat de Bucarest, coautor de més de 650 articles en revistes científiques especialitzades de l’àmbit de la Química Inorgànica i els seus treballs han rebut 29.457 cites (dades de la ISI Web of Science, 12 de desembre de 2023).

La jornada de l’ICMol, que comença a les 9 hores, també compta amb tres conferències. Són “Biosensores nanofotónicos para diagnóstico clínico y ambiental ultrasensible”, de Laura Lechuga (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, ICN2), Premi Rei Jaume I en Noves Tecnologies; “Recolectando energía en la nanoescala para dispositivos portátiles”, per Marisol Martín (Institut Micro and Nanotecnologia IMN-CNM-CSIC), i “Magnetismo Molecular y más allá”, a càrrec d’Eliseo Ruiz, de l’Institut de Química Teòrica i Computacional de la Universitat de Barcelona.

 

Programa de la jornada ací.