Investigadors de la Universitat creen una eina per a analitzar l'estatus reproductiu de les bandades de llops
- 7 de juny de 2016

Un estudi dut a terme per investigadors de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, la Unitat Mixta de Recerca en Biodiversitat i el Departament de Matemàtiques, tots dos de la Universitat d'Oviedo, i l'empresa ARENA S.L. ha avaluat la utilitat de l'anàlisi dels enregistraments de cors d'udols per a identificar la presència de cadells en les bandades de llops. El treball ha sigut publicat en la revista PLOS ONE.
Les bandades de llops emeten vocalitzacions conegudes com a cors d'udols. Els seus sons poden revelar l'existència de cadells durant l'època de reproducció i, per tant, són d'utilitat per a determinar l'estatus reproductiu de les bandades. L'estructura acústica d'aquests cors és, no obstant açò, complexa, i discriminar la presència de cadells a través dels seus udols és difícil fins i tot per a observadors experimentats.
Vicente Palacios, investigador de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, de la Universitat de València, explica que per a arribar a aquestes conclusions es van analitzar 110 cors d'udols emesos per llops ibèrics en els quals es coneixia la composició del grup, inclosa la presència o absència de cadells. L'estudi va revelar que la distribució de l'energia acústica dels cors es concentra a freqüències més altes quan els cadells participen en ells. Així, mitjançant la creació de models matemàtics, s'ha aconseguit predir amb èxit la presència de cadells en un cor en el 94% dels casos analitzats.
L'investigador José V. López-Bao, de la Unitat Mixta de Recerca en Biodiversitat de la Universitat d'Oviedo, afig que l'anàlisi quantitativa dels cors d'udols és un mètode objectiu, precís, de fàcil implementació i independent de l'experiència de l'observador. “Tots aquests avantatges són especialment rellevants en el cas de seguiments de poblacions de llop a gran escala o quan hi ha molts observadors involucrats”, comenta. De fet, aquesta metodologia ja s'ha implementat recentment en els seguiments de poblacions de llop duts a terme en el Parc Nacional dels Picos de Europa, la comunitat autònoma de Galícia i en l'estimació nacional de bandades de llop realitzada durant el període 2012-2014, promoguda i coordinada pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient.
Referència:
Decoding Group Vocalizations: The Acoustic Energy Distribution of Chorus Howls Is Useful to Determine Wolf Reproduction. PLOS ONE. 4 de maig de 2016.
Vicente Palacios, José Vicente López-Bao, Luis Senzillesa, Carlos Fernández, Enrique Font.
Arxivat en: Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva , Difusió i comunicació científica