Jornades sobre polítiques universitàries i la LOSU

  • Taller d'Audiovisuals
  • 21 de maig de 2024
 

Experts, acadèmics i representants sindicals s'han reunit per a debatre temes crucials relacionats amb el finançament, la participació sindical i la rellevància dels consells socials en la governança de les universitats públiques.

La Universitat de València ha acollit les jornades “Desafiaments de les polítiques universitàries. Els Consells Socials en l'escenari de la LOSU”. Aquest esdeveniment, que s'ha celebrat els dies 20 i 21 de maig en el Centre Cultural La Nau, ha reunit experts i membres de la comunitat universitària per a debatre sobre el finançament de la universitat pública, el paper dels Consells Socials després de la LOSU, i la participació sindical en aquests òrgans.

Inauguració i Sessions Destacades
La inauguració de les jornades ha comptat amb la presència de Mª Vicenta Mestre, rectora de la Universitat de València; la secretària general de CCOO PV, Ana García i la responsable confederal de Participació Institucional i Moviments socials de CCOO, Carmen Vidal. Entre els assistents també hi estaven el gerent de la UV, Juan Vicente Climent i la secretària del Consell Social de la UV Encarna Mazón.

La rectora de la UV, Mavi Mestre, ha valorat la participació de Comissions Obreres en aquests òrgans universitaris i el seu paper històric en la lluita per la democràcia. També ha destacat la causa comuna davant desafiaments com el finançament del sistema universitari i l'increment de les plantilles per a reforçar la qualitat de l'educació pública. La rectora ha finalitzat la seua intervenció mostrant, una vegada més, el suport de la UV a la causa palestina, demanant un alto el foc i la negociació d'un acord de pau.

En el seu torn de paraula, la responsable de Participació Institucional i Moviments socials de CCOO, Carmen Vidal, ha afirmat que el desenvolupament i aplicació de la Llei orgànica del Sistema Universitari (LOSU) afecta a totes les esferes de l'àmbit universitari, incloent-hi el referit en el seu personal (d'administració i serveis, investigadors, docents amb vinculació temporal o permanent, a temps parcial o complet...), i també a l'acadèmic. Al seu judici, la importància d'aquestes jornades pivota entre dos eixos, la denúncia de l'infrafinançament de les universitats públiques i la visibilització del funcionament dels consells socials, del paper dels agents socials en ells representats i de com els pot afectar el desenvolupament de la LOSU.

D'altra banda, la secretària general de CCOO PV, Ana García ha destacat la importància d'aquesta trobada per a conéixer en profunditat els reptes plantejats per l'entrada en vigor de la Llei. Segons ha assenyalat, per a Comissions Obreres és fonamental aclarir el paper dels consells socials i la presència i participació sindical en ells. La secretària general, també ha reivindicat uns plans autonòmics de finançament pluriennal i ha exigit un model de finançament autonòmic just, una reforma fiscal en profunditat i la condonació del deute il·legítim que garantisca la prestació de serveis públics de manera equitativa.

Sessions
Les sessions següents han abordat temes crítics com per exemple el finançament post-LOSU i la responsabilitat dels vocals dels Consells Socials, amb ponents com Ernest Cano, vicerector d'Ordenació Acadèmica i Professorat de la Universitat de València; Consol María Valls Gregori, consellera Social de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València o Lídia Fernández, consellera Social de la Universitat Politècnica de Madrid i secretària de les Dones de CCOO Madrid.

Col·loquis i Participació
Després de cada sessió, s'han obert col·loquis per a fomentar el debat i la reflexió sobre els temes tractats. La participació activa de l'audiència i dels experts, acadèmics i representants sindicals ha permés aprofundir en els desafiaments que enfronta la universitat en el context de la LOSU.

El finançament, la participació sindical i el paper dels Consells Socials han estat temes centrals de debat. Finalment, totes les parts han estat d'acord que continuaran treballant per a enfortir les institucions acadèmiques i garantir una educació superior de qualitat per a tots.