Noelia Ibarra, professora de la Universitat de València, rep el Premi Hispacómic per la seua labor divulgativa

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 21 de març de 2025
 
Noelia Ibarra rep el premi a Hispacómic.
Noelia Ibarra rep el premi a Hispacómic.

La professora de la Universitat de València, Noelia Ibarra, amb el seu alter ego Aspirina Woolf, ha estat guardonada per Hispacómic, el saló del còmic Hispà Portugués que s’ha celebrat a Sevilla del 14 al 16 de març, amb un dels Premis a la divulgació crítica del còmic 2025, en concret el ‘Premi a la labor divulgativa’.

Ha rebut aquest reconeixement pel seu treball en la difusió i estudi d’aquest mitjà artístic i narratiu. D’acord amb el Jurat d’Hispacómic a través de la seua recerca, publicacions i participació en esdeveniments especialitzats, ha contribuït de manera significativa a la revalorització del còmic com una manifestació cultural de gran impacte. La seua capacitat per a acostar aquest art a diferents públics, combinant rigor acadèmic amb una perspectiva accessible i apassionada, la converteix en una figura clau en l’àmbit de la divulgació. Gràcies al seu compromís i dedicació, el còmic ha guanyat major visibilitat i prestigi dins del panorama cultural”.

Aquests premis, que celebren enguany la seua primera edició, han estat creats per a reconéixer el treball de les persones guardonades, i mitjançant aquestes, a tot un sector dins del còmic hispà portugués i fomentar així l’impacte positiu d’aquest mitjà en la cultura i l’educació. “En establir aquests premis, busquem incentivar a autors, investigadors i divulgadors a explorar i analitzar la història, l’estètica i els temes presents en la historieta espanyola i portuguesa, així com la seua influència en la societat”.

Aquest reconeixement no sols destaca la rellevància dels còmics en la cultura contemporània, sinó que també estimula l’interés i l’apreciació de nous públics, contribuint a l’enriquiment del panorama cultural. A més, el premi estableix un punt entre recerca i la seua transferència a la societat, validant la importància dels còmics en la narrativa visual i la comunicació.

Noelia Ibarra Rius és professora Titular en el departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Facultat de Magisteri, on ha estat vicedegana (2012-2019) i secretària (2020-2021) i en l’actualitat és responsable de Cultura als Campus al Campus de Tarongers de la Universitat de València. A més, és membre de la Junta directiva de la Societat Internacional de Didàctica de la Llengua i la Literatura (SIDLL) i del grup de recerca  Educació Lectora, Literària, Lingüística, Cultura i Societat (ELCIS) en el qual coordina diferents línies de recerca. 

És codirectora de la Càtedra d’Estudis del Còmic, a la qual ha estat vinculada com a membre de la Comissió mixta des de l’inici i presidenta de la Societat Acadèmica d’Estudis del Còmic. Destaca que ha dirigit com a IP i format part com a membre de l’equip investigador de projectes competitius estatals, autonòmics i europeus entorn del còmic i dirigeix el grup d’innovació consolidat Educació lectora, literària i alfabetització multimodal.

En relació amb el món del còmic, ha publicat articles en revistes internacionals d’impacte, així com capítols de llibre i coordinat volums monogràfics en editorials indexades en primers quartils SPI i ha impartit conferències per invitació en congressos internacionals, jornades i seminaris. Ha estat codirectora de congressos centrats en el còmic com Unicómic o les diferents edicions del Congrés Internacional Teaching with Comics. 

Ha codirigit el màster Còmic i Educació i lectora i ha comissariat exposicions com ‘Mafalda’, ‘40 anys de Camacuc’ o ‘Dones a la vora d’un atac de vinyetes’, per al Saló del Còmic de València, el Centre Cultural la Nau o l’IVAM. També ha estat jurat de premis de còmic com els Antifaz, Premi Finestres, Ciutat de València o Premis València i València nova i és col·laboradora de Levante EMV en la sección Viñetas raras del suplement de cultura Postdata i ha col·laborat amb mitjans com El País, Ara, La Veu dels Llibres o Caràcters. 

Arxivat en: Cultura