Noelia Ibarra, professora de la Universitat de València, rep el Premi Hispacómic per la seua labor divulgativa
- Vicerectorat de Cultura i Societat
- 21 de març de 2025

La professora de la Universitat de València, Noelia Ibarra, amb el seu alter ego Aspirina Woolf, ha estat guardonada per Hispacómic, el saló del còmic Hispà Portugués que s’ha celebrat a Sevilla del 14 al 16 de març, amb un dels Premis a la divulgació crítica del còmic 2025, en concret el ‘Premi a la labor divulgativa’.
Ha rebut aquest reconeixement pel seu treball en la difusió i estudi d’aquest mitjà artístic i narratiu. D’acord amb el Jurat d’Hispacómic “a través de la seua recerca, publicacions i participació en esdeveniments especialitzats, ha contribuït de manera significativa a la revalorització del còmic com una manifestació cultural de gran impacte. La seua capacitat per a acostar aquest art a diferents públics, combinant rigor acadèmic amb una perspectiva accessible i apassionada, la converteix en una figura clau en l’àmbit de la divulgació. Gràcies al seu compromís i dedicació, el còmic ha guanyat major visibilitat i prestigi dins del panorama cultural”.
Aquests premis, que celebren enguany la seua primera edició, han estat creats per a reconéixer el treball de les persones guardonades, i mitjançant aquestes, a tot un sector dins del còmic hispà portugués i fomentar així l’impacte positiu d’aquest mitjà en la cultura i l’educació. “En establir aquests premis, busquem incentivar a autors, investigadors i divulgadors a explorar i analitzar la història, l’estètica i els temes presents en la historieta espanyola i portuguesa, així com la seua influència en la societat”.
Aquest reconeixement no sols destaca la rellevància dels còmics en la cultura contemporània, sinó que també estimula l’interés i l’apreciació de nous públics, contribuint a l’enriquiment del panorama cultural. A més, el premi estableix un punt entre recerca i la seua transferència a la societat, validant la importància dels còmics en la narrativa visual i la comunicació.
Noelia Ibarra Rius és professora Titular en el departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Facultat de Magisteri, on ha estat vicedegana (2012-2019) i secretària (2020-2021) i en l’actualitat és responsable de Cultura als Campus al Campus de Tarongers de la Universitat de València. A més, és membre de la Junta directiva de la Societat Internacional de Didàctica de la Llengua i la Literatura (SIDLL) i del grup de recerca Educació Lectora, Literària, Lingüística, Cultura i Societat (ELCIS) en el qual coordina diferents línies de recerca.
És codirectora de la Càtedra d’Estudis del Còmic, a la qual ha estat vinculada com a membre de la Comissió mixta des de l’inici i presidenta de la Societat Acadèmica d’Estudis del Còmic. Destaca que ha dirigit com a IP i format part com a membre de l’equip investigador de projectes competitius estatals, autonòmics i europeus entorn del còmic i dirigeix el grup d’innovació consolidat Educació lectora, literària i alfabetització multimodal.
En relació amb el món del còmic, ha publicat articles en revistes internacionals d’impacte, així com capítols de llibre i coordinat volums monogràfics en editorials indexades en primers quartils SPI i ha impartit conferències per invitació en congressos internacionals, jornades i seminaris. Ha estat codirectora de congressos centrats en el còmic com Unicómic o les diferents edicions del Congrés Internacional Teaching with Comics.
Ha codirigit el màster Còmic i Educació i lectora i ha comissariat exposicions com ‘Mafalda’, ‘40 anys de Camacuc’ o ‘Dones a la vora d’un atac de vinyetes’, per al Saló del Còmic de València, el Centre Cultural la Nau o l’IVAM. També ha estat jurat de premis de còmic com els Antifaz, Premi Finestres, Ciutat de València o Premis València i València nova i és col·laboradora de Levante EMV en la sección Viñetas raras del suplement de cultura Postdata i ha col·laborat amb mitjans com El País, Ara, La Veu dels Llibres o Caràcters.
Arxivat en: Cultura