Obert oficialment el curs 22-23 a la Universitat de València

  • Gabinet de la Rectora
  • 9 de setembre de 2022
 

En el marc d’un solemne acte acadèmic que ha retornat al Paranimf després del temps de pandèmia, aquest divendres 9 de setembre la rectora ha declarat oficialment obert el curs 2022-2023 a la Universitat de València. Les classes s’iniciaran dilluns 12 de setembre.

Després de dos anys en què, per aplicació de les mesures de contenció de l’expansió de la pandèmia per COVID-19, l’acte acadèmic havia estat substituït per un acte institucional  celebrat al claustre, la Universitat de València ha reprès la tradició històrica i ha declarat obert oficialment el curs acadèmic 2022-2023 en el transcurs d’un solemne acte acadèmic.

Així, el Paranimf de l’històric edifici del carrer de La Nau, hui Centre Cultural de la Universitat, ha acollit aquesta cerimònia que ha comptat amb una àmplia representació dels poders executiu, legislatiu i judicial, organitzacions sindicals, empresarials, universitats públiques i privades, centres adscrits, forces armades i policials, ajuntaments i col·legis professionals.

La finalització de les mesures preventives contra l’expansió de la COVID-19 establerta per les autoritats sanitàries suposa el retorn al Paranimf i al format clàssic d’acte acadèmic, reprenent-se també la pronunciació de la lectio, lliçó magistral, que cada any correspon a un centre.

Enguany, l’acte d’obertura de curs ha tornat a comptar amb la participació de l’Orfeó Universitari, que ha interpretat els himnes acadèmics Veni Creator, a l’inici de la sessió, i Gaudeamus Igitur, en acabar, i el professorat ha lluït, de nou, la vestimenta corresponent al grau de doctorat, formant en processió acadèmica.

La lliçó magistral ha estat a càrrec de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE), centre al que corresponia pronunciar-la en 2020, i que ha designat el professor Enrique Dedé, catedràtic emèrit de tecnologia electrònica per atendre aquest encàrrec.

‘Passat, present i futur de l’electrònica i la influència de la Universitat de València en el seu desenvolupament a la Comunitat Valenciana’ ha estat el títol de la lectiu pronunciada pel Dr. Dedé.

Pot llegir aquesta lliçó magistral seguint aquest enllaç: https://www.uv.es/rectorat/discursos/obertura/22_23/lectio.pdf

 

La UV, primera en estabilitzar al personal investigador del programa GenT

La consellera d’Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, que ha participat en representació del govern valencià, ha destacat que ‘la formació, la investigació i la transferència de coneixement són tres dels eixos prioritaris de la nostra recuperació i progrés’ i que aquests ‘procedeixen de les universitats públiques i del talent que en elles es forma’.

En eixe sentit ha destacat que el govern valencià ha invertit en talent a través del Pla GentT, remarcant que la Universitat de València és la que ha acollit més investigadores i investigadors d’aquest programa.

La consellera d’Universitats també ha remarcat que la Universitat de València ‘és la primera que ja ha començat a estabilitzar al personal investigador GentT’, aconseguint així que ‘l’atracció, retenció i generació del talent del nostre sistema siga una realitat’.

 

La Universitat de València, líder gràcies al treball de la comunitat universitària

En la seua intervenció, la rectora de la Universitat de València ha remarcat la posició de lideratge de la UV d’acord amb els rànquings internacionals més prestigiosos que ens situen com la primera de les universitats valencianes, una de les cinc primeres universitats espanyoles, així com entre les tres-centes millors del món, destacant en algunes disciplines en les posicions cent i dos-cents millors de tot el món.

Per a la rectora, Mª Vicenta Mestre, aquesta posició és el resultat del treball de tota la comunitat universitària, i ha destacat no sols el nostre volum de producció científica, sinó també la qualitat dels treballs de recerca de la UV en termes de citacions internacionals.

A més, ha destacat que som la primera universitat d’Europa en recepció d’estudiants en programes de mobilitat internacional, que els nostres estudiantes presenten un millor resultat acadèmic que el conjunt dels sistemes universitaris valencià i espanyol, i que la Universitat de València és la primera universitat pública d’Espanya en resultats esportius.

‘Aquests resultats ens ha de fer sentir orgullosos i orgulloses de la nostra Universitat’, ha destacat la rectora, qui ha afegit: ‘recordem a la societat valenciana que aquesta històrica Universitat continua situant-se a l’avantguarda de les universitats’.

 

Els reptes del pròxim curs: finançament, conveni col·lectiu i canvis legislatius

La rectora de la UV, Mª Vicenta Mestre, també ha remarcat que, a Espanya, la inversió pública en I+D+i representa l’1,2% del PIB, el que suposa la meitat que la mitjana de l’OCDE, front al 3,2% del PIB que es destina a aquestes tasques als Estatuts Units.

‘Per això, per ser fidels a la veritat, hem de destacar que la nostra posició és molt superior a la que ens correspondria a partir del volum de recursos de què disposem per a la investigació. I això és degut a l’important esforç realitzat pel nostre personal investigador, que moltes vegades s’enfronta al problema de l’estabilitat i promoció del seu lloc de treball’, ha insistit la rectora.

Entre els reptes del curs 2022-2023, la rectora ha assenyalat la necessitat de supressió de la taxa de reposició i l’adaptació de les acreditacions de l’ANECA per adaptar-se als perfils reals dels professionals del sistema universitari. També, d’alleugerir i flexibilitzar la gestió de la investigació per reduir l’enorme burocratització.

Respecte del projecte de reforma legislativa, la rectora ha dit que ‘l’esperança d’una nova Llei Orgànica del Sistema Universitari no pot veure’s decebuda per una falta de concreció o definició del model d’universitat pública per a la pròxima dècada; ni tampoc es pot trencar per l’aprovació d’una llei que no compte amb un ampli suport dins del propi sistema universitari’.

Respecte del conveni col·lectiu, acordat per la Generalitat amb sindicats i universitats, i no signat per la Generalitat per les restriccions estatals, la rectora ha demanat ‘un últim esforç’ al govern valencià per a la signatura d’aquest conveni, que suposarà millorar les condicions laborals del professorat ajudant, ajudant doctor, contractat doctor i associat.

La rectora ha destacat que, ‘malgrat les restriccions de la normativa estatal sobre la taxa de reposició i limitacions pressupostàries, continuem avançant en la millora del personal docent i investigador’ amb vora dues-centes places d’estabilització i promoció per a aquest curs acadèmic.

‘Ens enfrontem al problema de l’increment de l’IPC, una forta inflació subjacent que es veu acompanyada d’uns costos energètics desbocats’, ha assenyalat la rectora Mª Vicenta Mestre, qui ha assenyalat que en la reunió mantinguda aquesta setmana amb els consellers d’Hisenda i Universitats s’han avançat els terminis de treball per a l’acord d’un nou model de finançament per a 2023. La rectora ha agraït el compromís de la consellera Josefina Bueno amb el sistema universitari i amb fer realitat l’impuls que suposarà el nou model de finançament.

Pot llegir íntegrament el discurs de la rectora seguint aquest enllaç:

https://www.uv.es/rectorat/discursos/obertura/22_23/discurs_rectora.pdf

 

A CONTINUACIÓ POT VEURE LA RETRANSMISSIÓ DE L'ACTE D'OBERTURA