L’Orquestra Filharmònica acosta a Serenates els sons i la espontaneïtat del jazz amb David Pastor Quartet
- Vicerectorat de Cultura i Societat
- 28 de juny de 2022

La improvisació és una part essencial de la música, sobretot, per al jazz, un gènere que va omplir el Claustre de La Nau amb la seua màgia i espontaneïtat la nit del dilluns 27 de juny amb l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) i David Pastor Quartet.
L’Orquestra Filharmònica, dirigida per la seua directora, Beatriz Fernández Aucejo, va explorar entre els sons que aporten el gènere del jazz i tots els seus recursos rítmics, harmònics i melòdics. Amb el suggeridor títol ‘Strings&Jazz’, l'Orquestra va compartir escenari amb el trompetista internacional David Pastor. La trompeta del solista, un dels músics valencians més prestigiosos que ha recorregut el món desenvolupant les tècniques jazzístiques, va ser protagonista al llarg de tota la vetlada que, juntament amb el ritme de David Pastor Quartet, la bateria amb Quini Bañuls, la profunditat del contrabaix de José Aimimir i el virtuosisme del piano de Francesc Capella, van interpretar les peces més simbòliques d'aquest estil d'una forma particular i personal.
‘Strings&Jazz’ es va obrir amb l’obra de Richard Straus (1864-1949) Wiener Philharmoniker Fanfare, dirigida per Beatriz Fernández Aucejo. Amb la segona obra, Kevade de Veljo Tormis (1930-2017), l’Orquestra, dirigida per Martin Sildos, director del Teatre de Vanemuine i director titular de l’Orquestra Simfònica de la Universitat de Tallinn, va demostrar una execució perfecta que va ser interrompuda per la pluja en aquest concert imprevist i dinàmic. Els músics, que es van refugiar als suportals del Claustre, van continuar el concert amb Aranjuez Concerto, en aquest cas, sota la batuta de la seua directora titular. Aquesta fantàstica obra de Joaquim Rodrigo (1901-1999), va comptar amb els arranjaments del trompetista David Pastor i de Francesc Capella.
L’Orquestra Filharmònica va completar aquest concert tan especial amb obres com Oda for trumpet, d’Alfred Reed (1921-2005); Visto desde arriba, creada per David Pastor amb arranjaments de Francesc Capella; The swan, de Camille Saint Saens (1835-1921); una versió de l’obra d’Eric Satie (1866-1925) Gymnopédie núm. 1, amb els arranjaments de Ximo Tebar i Francesc Capella; o Fabes Contades, una peça creada per David Pastor i arreglada, de nou, per Francesc Capella. Finalment, el concert va concloure amb el bis Adiós Nonino d’Astor Piazzolla.
L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (OFUV) fou creada l’any 1995. Té una plantilla de 80 joves músics, majoritàriament universitaris, l’edat mitjana dels quals és de 20 anys. La seua finalitat és proporcionar-los una formació d’alta qualitat en interpretació orquestral, amb professorat especialitzat per a cadascuna de les famílies instrumentals. Des que es va fundar fins a l’any 2010 va estar dirigida per Cristóbal Soler; des de 2011 fins a agost de 2018 per Hilari García; i des de setembre de 2018 Beatriz Fernández Aucejo és la seua directora titular.
Durant la seua trajectòria, el Festival Serenates, coproduït per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, ha tingut un èxit rotund i compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l'Ajuntament de València a través del Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l'Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD) de València, i el projecte Women’s Legacy.
Arxivat en: Cultura , Música , Àrea d'Activitats Musicals , Festival Serenates