Recomanacions sobre infraestructures, transport i mobilitat en les zones afectades per la dana
- Vicerectorat de Cultura i Societat
- 5 de febrer de 2025
‘Infraestructures, transport i mobilitat’ és una altra de les taules que es va tindre lloc el matí del divendres 31 de gener en la I Conferència d’experts sobre Canvi Climàtic i territori al Mediterrani Ibèric celebrada en el Centre Cultural la Nau. La taula es va centrar en com procedir a una reconstrucció basada en una sòlida visió territorial de l’àrea afectada per la dana del passat 29 d’octubre i va llançar la següent pregunta: “Què vol dir una visió territorial?”
A l’hora de reconstruir un territori destruït, els participants van incidir en la importància de ser conscients que els models d’urbanització i de mobilitat que es desenrotllen com a resposta a la destrucció ocasionada poden ser part de la solució o incidir de nou en el mateix problema. Per a poder ser part de la solució, és necessari un procés de reconstrucció assentat en principis territorials renovats des d’una perspectiva metropolitana en ordenació del territori, disseny d’infraestructures i mobilitat. Van apuntar a descartar la reconstrucció mimètica que duplicara la situació prèvia al 29 d’octubre de 2024, ja que, seria insistir en les mateixes situacions que han conduït a la catàstrofe.
La ponència es va centrar en cinc recomanacions clau. La primera, revisar l’estat de les xarxes de transport i els elements que la integren en relació amb situacions de risc climàtic i establir plans de contingència per a la gestió de la mobilitat quotidiana davant col·lapses. També, l’establiment de plans redundants en les infraestructures de l’Àrea Metropolitana de València que eviten la paralització del transport i la mobilitat, inclosos els proveïments vitals. D’altra banda, la revisió del model territorial de la zona afectada apostant per un canvi d’escala dels usos del sòl, infraestructures i mobilitat, mitjançant l’aprovació d’un Pla d’Acció Territorial de València, amb una aposta pel transport públic descarbonitzat.
Una altra recomanació fonamental és la revisió del disseny d’infraestructures de pas i modelització d’àrees inundables, així com s’ha d’articular un protocol automàtic de revisió d’aquelles que estiguen sotmeses a risc associat al canvi climàtic per a buscar alternatives a la seua ubicació. Finalment, millorar la governança entre administracions, àmbits tècnics i científics i ciutadans. En aquest sentit, les estratègies d’ordenació territorial no haurien de ser responsabilitat única dels equips redactors del planejament, sinó que haurien d’incorporar a persones tècniques i especialistes d’altres centres d’investigació així com processos de participació ciutadana.
En aquesta redona van participar Josep Vicent Boira, Carme Miralles, Oriol Marquet, Joana María Seguí, Antoni Gallegos i Rafael Temes. Podeu accedir al contingut complet de la conferència en el següent vídeo.
Més informació:
Arxivat en: Cultura , Conferències i debats , Escola Europea de Pensament Lluís Vives