La rectora de la Universitat de València inaugura l’escultura “Altruisme”

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Alberto Gradoli Vivas
  • 25 de febrer de 2025
 
Inauguració de l'escultura

L’escultura ret agraïment a totes les persones que han lliurat el cos a la ciència i la docència. L’obra de l’artista valencià Chule, està situada a la Plaça Darwin del Campus de Blasco Ibáñez.

Els membres del Consell de Direcció, del Consell de Govern, degans i antics degans i directores de centres i altres membres de la comunitat universitària no s’han volgut perdre la inauguració de l’escultura “Altruisme”.

Aquesta escultura, que en paraules de la rectora M. Vicenta Mestre “s’ha projectat en el marc del 525 aniversari de la Universitat de València, amb la que la institució vol retre agraïment a totes les persones que, al llarg de la història, han confiat el seu cos a la ciència i la docència”.

Una generositat que queda recordada amb l’escultura del artista Jesús Martínez Lorente “Chule”, qui ha dissenyat i projectat una escultura d’acer de sis metres d’alçada que representa les figures d’un home i una dona que obrin els seus cossos i els lliuren a la investigació, la ciència i la docència.

Una altruisme cap a la formació, la recerca i la transferència del coneixement que permet, tal com ha assenyalat la degana de la Facultat de Medicina i Odontologia, Amparo Ruíz, que més de 2.500 estudiants de grau i postgrau passen cada any per la sala de disseccions. O que gràcies als 10 grups de recerca amb els que col·labora el departament hagen publicat en els últims anys 10 tesis doctorals, 30 articles d’investigació i 50 comunicacions.

L’escultura està situada a la Plaça Darwin del Campus de Blasco Ibáñez, a l’espai entre la Facultat de Medicina i Odontologia i l’edifici de Rectorat, i es presenta, en paraules de l’artista, com “una obra interactiva, en la que el públic pot passar pel seu interior, fer-la servir de banc, entre altres”. A més, l’artista també ha remarcat que l’escultura “compta amb un 40% de materials reciclats, una metàfora del que suposa la donació de cossos a la ciència”.

En l’acte també va participar Alfonso Valverde, responsable del Programa de Donació de Cossos, qui en la seua intervenció va agrair a la Universitat de València que realitzara un homenatge públic als donants i a les seues famílies. I també el suport institucional que implica una obra com aquesta i la visibilització d’una necessitat de la docència, la recerca i la transferència del coneixement.