Una App per a combatre l’estigma social del TOC redueix la simptomatologia i ajuda a previndre el trastorn

  • Gabinet de Premsa
  • 22 de maig de 2024
 
Imatge de l'aplicació
Imatge de l'aplicació

L’ús de l’App esTOCma, un joc per a mòbil llançat per la Universitat de València per a combatre l’estigma social que pateixen les persones amb trastorn obsessiu-compulsiu (TOC), ajuda a disminuir la simptomatologia obsessiu-compulsiva i té un efecte de prevenció i promoció de la salut mental. Aquestes són algunes de les conclusions d’un estudi realitzat per l’equip que va desenvolupar l’App en 2022 i que ha estat monitoritzant el seu ús durant aquest anys per tal d’avaluar l’aplicació. L’estudi ha sigut publicat en la revista Journal of Affectives Disorders.

Segons dos estudis publicats recentment i liderats per la professora de Psicologia de la Universitat de València Gemma García-Soriano, l’App esTOCma “ha mostrat ser de gran utilitat per a donar a conéixer el trastorn obsessiu-compulsiu a la societat, i d’aquesta manera, desterrar falsos mites en relació al mateix, disminuir l’estigma i afavorir la busca d’ajuda el més prompte possible”.

Els resultats d'aquests estudis mostren que després d'utilitzar l'App durant uns minuts durant 4-5 dies, les persones usuàries tenen un major coneixement sobre aquest trastorn. A més, augmenta la intenció de buscar ajuda en cas de presentar símptomes similars als del TOC.

“És important assenyalar que tots podem tindre en algun moment intrusions similars a les experimentades per les persones amb TOC, i és important com les valorem i què fem amb elles. L'App mostra les persones com diferenciar entre aquests pensaments, i ensenya a valorar-les de manera que no es convertisquen en un problema”, explica Gemma Garcia. Per això, després d’utilitzar l’App esTOCma, segons la professora, també s’ha vist que “disminueix la simptomatologia obsessiu-compulsiva, cosa que pot tindre un efecte de prevenció i promoció de la salut mental”. A més, l’estudi també demostra que utilitzar l’App ha disminuït els nivells d’estigma associats al TOC en les persones participants, i ha reduït el desig de mantindre distància social amb aquelles persones que el pateixen. La investigadora destaca que els canvis “s’han mantingut als tres mesos, pel que, al menys, a mitjan termini els resultats pareixen mantindre’s. A més, la valoració de les persones que han utilitzat esTOCma és excel·lent. Un 90% d’aquestes va assenyalar que havia aprés amb l’aplicació, i un 98% la recomanaria a una amiga o amic”.

Resultats pioners

Aquests resultats són pioners ja que no hi ha treballs previs similars. esTOCma és una ferramenta que no sols pot contribuir a disminuir l’estigma associat al TOC, sinó també a reduir el temps que passa entre l’aparició dels primers símptomes del TOC, el diagnòstic del mateix i la busca d’un tractament empíricament validat.

L’App va ser desenvolupada pel Grup d’Investigació i Tractament en Obsessions i Compulsions (I’TOC) de la Universitat de València. Està format per professores de la universitat, especialistes en psicologia clínica, investigadores i investigadors. Porten més de 25 anys investigant sobre els aspectes psicopatològics i de tractament cognitiu-conductual del trastorn obsessiu-compulsiu i altres trastorns d’aquest espectre en un sentit ampli, com són els trastorns de la conducta alimentària i la hipocondria o ansietat per la malaltia.

esTOCma és una aplicació gratuïta dirigida tant a la població general com a persones que pateixen TOC, o creuen que podrien patir-lo, i a les seues famílies. Aquesta, ofereix de forma amena, i en format de joc, coneixements i comprensió sobre tot allò que és i no és el TOC, sobre on buscar ajuda, sobre quins tractaments han demostrat eficàcia. Amb l’App es vol donar visibilitat a un problema que genera molt de patiment, tant degut als símptomes que genera com a l’estigma i a la falta de compressió d’aquest.

L’equip d’investigació apunta que és important que es busque ajuda i sobretot ajuda d’especialistes. “Una busca d’ajuda el més prompte possible s’associa a un major èxit terapèutic. A més, açò reduirà molt el patiment de les persones que el pateixen i del seu entorn”.

Referència:

Can an app increase health literacy and reduce the stigma associated with obsessive-compulsive disorder? A crossover randomized controlled trial en Journal of Affectives Disorders. Gemma García-Soriano, Sandra Arnáez, Antonio Chaves, Gema del Valle, María Roncero, Steffen Moritz. Doi: https://doi.org/10.1016/j.jad.2024.01.168