La Universitat aborda la situació de Palestina després de l'anunci de l'alto el foc

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Alberto Gradoli Vivas
  • 24 de gener de 2025
 

L'activitat va abordar el passat, present i futur de la regió en un moment d'inflexió del conflicte després de l'anunci de l'alto el foc.

El Paranimf de la Universitat de València va acollir la vesprada del dijous 23 de gener una nova jornada de debat sobre el conflicte entre Israel i Palestina, organitzada conjuntament entre la institució acadèmica, a través del seu vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable i l'associació València amb Palestina.

Una jornada, que tal com va presentar la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre en la inauguració, se suma al conjunt d'activitats que la universitat ha organitzat sobre el genocidi que succeeix a Gaza. Així, se suma al Fòrum per la Pau de la Facultat de Ciències Socials, a les conferències dels historiadors Enzo Traverso i Ilan Pappé, i a la del cirurgià Abu-Sittah. Unes accions que “han tingut per objectiu portar la veu de Palestina a la Universitat, sensibilitzar la nostra societat sobre aquesta realitat i que rendeixen culte als estatuts de la institució”.

El col·loqui, moderat per la professora de la UV i periodista especialitzada en zones de conflicte, Lola Bañón, va comptar amb la participació de l'escriptora i catedràtica en Estudis Àrabs i Islàmics a la Universitat Autònoma de Madrid, Luz Gómez, qui va presentar el seu llibre “Palestina: heretar el futur”.

Un llibre, que en paraules de la seva autora “analitza la història de Palestina pensant en quin pot ser el futur a partir d'allò que busquen i esperen els ciutadans de la regió”.

L'acte, també va comptar amb la connexió en directe amb Emad Mahmoud Eid, corresponsal a Gaza, qui va aportar de primera mà quina és la situació actual a la zona i quines són les perspectives després de l'alto el foc anunciat.

D'aquesta manera, el debat desenvolupat va abastar les diferents vessants, per una banda, la més actual i propera a la guerra que va aportar Emad Mahmoud, i la històrica i teòrica, relatada per Luz Gómez.

Un debat que no va poder obviar l'importantíssim acord assolit entre Israel i Hamàs sobre un “alto el foc”, el qual es va produir durant l'organització de l'activitat, i que tal com va recalcar Lola Bañón “significa un alleujament per a una població que porta molts mesos en una situació humanitària molt precària. Però alhora, marca l'inici d'un nou cicle de violència que deixa lluny la idea de l'inici d'un procés de Pau”.

L'activitat, va acabar amb una performance, al claustre de l'edifici històric de la Universitat. En ella, els assistents van construir la paraula PAU al costat de l'estàtua de l'humanista Lluís Vives, per llançar un missatge de suport i esperança a la societat gazatí.