La Universitat acull el Congrés Anual de l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya.
- Gabinet de la Rectora
- 3 de març de 2022
Violència i col·lectius en situacions de vulnerabilitat és el títol del Congrés Anual de l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya (AMJE), que s'estendrà durant 2 dies amb diverses taules de treball entorn de temes de violència en l'ecosistema social.
El matí del dijous de 3 de març, a l'Aula Magna de la Nau de la Universitat de València, s’ha iniciat el Congrés Anual de l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya. La taula inaugural ha estat conformada per la Consellera de Justícia, Gabriela Bravo; la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre; la delegada del Govern d'Espanya contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell; i la representant de l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya, Lara Esteve.
L'agenda del congrés que s'estendrà fins el divendres 4 de març, compta amb diverses taules de treball i amb ponents especialistes de diferents sectors socials abastant temàtiques entorn de la violència en la infància, violència i discapacitat; violència i escassetat de recursos, i prostitució com a delicte de gènere. El simposi ubicarà en el centre del debat a les persones més vulnerables i desprotegides. A més, en la jornada de tancament, es desenvoluparà una assemblea de l'Associació i la presentació del projecte d'integració de les jutgesses afganeses a Espanya.
En iniciar la jornada, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre ha donat la benvinguda a les autoritats i assistents a aquest congrés que versa al voltant dels punts de treball de la Universitat de València, durant el que han sigut els últims anys i que els serà també durant els pròxims anys: el feminisme com una lluita necessària i imprescindible, i la igualtat real com un objectiu cap al qual continuar avançant.
Així també, ha destacat el valor simbòlic i pràctic de la Llei orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere de l'any 2004, com a referent internacional en el tractament dels delictes que troben la seua arrel en la secular discriminació de la dona, en el procés d'elaboració de la qual van col·laborar membres de la Universitat de València.
La delegada del Govern d'Espanya contra la violència de gènere, Victoria Rosell ha manifestat la seua emoció per compartir aquest espai amb germanes i companyes de lluites i conviccions. Així mateix, ha destacat el valor del pacte d'estat contra la violència de gènere, i el treball per articular institucions per la igualtat, el feminisme i lluita contra la violència de gènere i subordinació de les dones. En aquest sentit, va estendre el seu suport des de la institucionalitat, per a seguir demandat que la justícia exercisca les seues funcions amb perspectiva de gènere, amb la finalitat d'aportar a la construcció d'una societat més justa.
La Consellera de Justícia, Gabriela Bravo ha comentat que els col·lectius en situacions de vulnerabilitat, especialment les dones víctimes de violència de gènere, han constituït un eix fonamental i motor de polítiques durant 7 anys de gestió des d'en la Comunitat Valenciana i la Conselleria de Justícia.
D'igual forma, ha compartit els projectes que estan en marxa des de la Generalitat Valenciana i ha enaltit el treball que desenvolupen des de l'Associació de Dones Jutgesses d'Espanya, esmentant que la transformació d'una societat s’ha de realitzar des de les pròpies entranyes de la justícia, de manera que, per a generar una societat més justa, es necessita també, una justícia més justa i igualitària. Ací la importància de les capacitats de les professionals juristes que conformen aquesta Associació.
Per finalitzar, ha recalcat les veus de les dones, que són fonamentals per a reivindicar la injustícia i els drets de les societats que aspiren a la igualtat. Ha manifestat que aquestes trobades són de summa importància per a mantindre fermes les conviccions, posar en marxa nous projectes, a millorar les reflexions per a incorporar noves maneres d'abordar els problemes i la justícia.
Arxivat en: Actes institucionals , Facultat de Dret , Participació