La Universitat, en la III trobada de la Red de Universidades por la Diversidad, celebrada a Alacant i Elx
- Unitat d'Igualtat
- 24 de novembre de 2023

La iniciativa ‘Per la igualtat en la diversitat’ de la Universitat de València, Diversitats, servei adscrit a la Unitat d’Igualtat i depenent del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, ha assistit a la III trobada de la RUD els dies 16 i 17 de novembre a Alacant i Elx. Les universitats amfitriones, la Universitat d’Alacant (UA) i la Universidad Miguel Hernández (UMH), van coordinar una trobada amb un marcat caràcter col·laboratiu i formatiu.
La RUD, fundada al 2021 en la ciutat de València, és l’òrgan de confluència y representació del conjunt d’universitats espanyoles l’àmbit de treball del qual comprén les diversitats sexual i de gènere (orientació sexual, diversitat corporal, afectiva, identitat de gènere i expressió de gènere); així com les diversitats per procedència, cultura, creences i afins. Així, la xarxa naix amb la clara voluntat de les universitats públiques per lluitar contra la discriminació i defensar la diversitat com part inherent a totes les dimensions humanes, tot dins del marc ineludible dels drets humans.
En aquesta tercera trobada, la UA i la UMH presenten un atractiu programa formatiu amb perspectiva interseccional per a totes les universitats assistents, tant físicament com telemàtica. Especialment rellevant va resultar que una gran part de les ponències i activitats van ser realitzades per persones pertanyents a col·lectius infrarepresentats en la societat, on van poder parlar de primera mà de les realitats que els afecten, resultant així completament coherents amb l’esperit interseccional de la xarxa i fent a un costat el biaix pertanyent al punt de vista normatiu de l’home blanc, cis, heterosexual i originari del Nord Global; que impregna la gran majoria dels relats en la societat contemporània.
La benvinguda institucional va tindre lloc el dia 16 en la Facultat de Dret de la Universitat d’Alacant, seguida de la ponència “El paper de la universitat en la construcció de societats inclusives" a càrrec de Rosa Maria Rodríguez-Izquierdo, de la Universidad Pablo de Olavide. En ella, la professora va analitzar la rellevància real de la perspectiva en la diversitat en les universitats, ressaltant de manera crítica com el sistema capitalista-universitari utilitza el discurs de la diversitat en el seu propi interès i com fa l’esquena als moviments i les realitats socials, en la seua clàssica visió elitista i academicista.
Després, totes les persones assistents van acudir en nom de la RUD a la reivindicació en defensa de la pau per al poble palestí, que s’organitzava per part de la Universitat d’Alacant.
Dos tallers van fer seguir la jornada. El primer, titulat ‘Tus prejuicios por mis verdades’, va ser impulsat per Campus Rom (associació d’alumnat gitano) amb l’objectiu de trencar els estereotips dominants sobre la població gitana. En el cas del segon, ‘Cluedo’, va ser impartit per la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) Alacant, dins del seu projecte ‘Terreta de colors’. En aquest cas, l’objectiu va ser experimentar mitjançant realitat augmentada la traumàtica experiència de persones que es veuen obligades a migrar.
Després de la pausa per dinar, les persones assistents van poder gaudir d’una visita turística a la ciutat d’Elx que va ser continuada pel taller ‘Aproximación conceptual a la diversidad sexogenérica’, impartit pel tècnic Juan David Santiago Torres, de la Unitat de Diversitat de la UA. La jornada va culminar amb la visita i el sopar en el Hotel Huerto del Cura, ubicat en el cor del Palmeral d’Elx, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
El dia 17 va començar amb la xerrada ‘Buenas prácticas en nuestras universidades’ en la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA. En aquesta, les professores Clarisa Ramos (UA), Carmen Garcia (UMH), Javier Moreno (UMH) i la tècnica Maria Rosa Cerdà (UPV) van exposar alguns dels plans de formació, línies d’investigació i recursos disponibles en les seues universitats. La jornada va continuar amb un conversatori interseccional al qual van poder posar la seua veu persones pertanyents a diferents col·lectius infrarepresentats de la societat (migrants, poble gitano, joves), casuística que interseccionava amb una variable transversal a totes elles: la pertinença al col·lectiu LGTBIQ+, en alguna de les seues diferents vessants.
Finalment, la trobada va finalitzar amb l’assemblea de la RUD, en la qual les universitats integrants van poder dialogar sobre els pròxims horitzons de les polítiques d’igualtat en la diversitat; les pròximes línies de treball de la xarxa; i es van prendre les decisions pertinents respecte de la pròxima trobada física que tindrà lloc en 2024, amb la Universitat de Vigo com amfitriona.
Arxivat en: Unitat d'Igualtat , Diversitat