La Universitat, en les posicions mundials 15 en Tecnologia dels Aliments i 17 en Ciències Agrícoles, al rànquing Best Global
- Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
- 27 d’octubre de 2022
La Universitat de València (UV) ha millorat en el rànquing d’investigació Best Global Universities i ja és la quarta institució d’ensenyament superior d’Espanya (cinquena l’any passat) i la 86 a Europa (dos posicions millor que en 2021), a més de mantindre el lloc 212 mundial i primer de la Comunitat Valenciana. Per matèries, en cinc àrees (una més que en 2021), és la primera d’Espanya, i en dos, Ciència i Tecnologia dels Aliments i Ciències Agrícoles, ocupa els llocs mundials 15 i 17, respectivament. La UV és primera del Sistema Públic Valencià en 23 de les 27 matèries classificades, dos més que l’any passat.
El rànquing Best Global Universities és elaborat per la revista U.S. News & World Report amb l’objectiu de donar resposta a la creixent demanda d’estudiants nord-americans que volen matricular-se en universitats estrangeres. Analitza institucions de més de 80 països que han sigut classificades basant-se en 13 indicadors que mesuren el seu acompliment acadèmic en investigació i la seua reputació global i regional. Té una vessant institucional i una altra per matèries.
Pel que fa a la institucional, en els indicadors del rànquing la Universitat de València destaca en reputació regional de recerca (escala a la posició mundial 76, per la 98 en 2021), un terme que analitza la reputació de les millors universitats de cada regió en investigació durant 5 anys. A més, en cites totals, la institució ocupa el lloc 195 mundial, així com en nombre d’articles altament citats (entre l’1% amb més citacions), on està en la posició 194.
El Best Global Universities està liderat a escala internacional per la Universitat de Harvard, pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i per la Universitat de Stanford. A nivell espanyol a la Universitat de València només la superen tres universitats catalanes: la de Barcelona, l’Autònoma de Barcelona i la Pompeu Fabra.
Per matèries s’han analitzat 31 matèries i la UV se n’ha classificat en 27. A més de Ciència i Tecnologia dels Aliments, la primera institució acadèmica valenciana destaca a nivell espanyol com a primera en Educació, Geociències i Microbiologia. És segona en Farmacologia i Toxicologia, Física i també en Salut pública, mediambiental i laboral; i ocupa el tercer lloc espanyol en Ambient/Ecologia i en Medicina Clínica. A nivell internacional, la Universitat de València està entre les cent primeres universitats del món en Salut pública (número 52), Educació (79) i Física (98).
Els indicadors utilitzats per aquesta classificació són bibliomètrics (55%), d’excel·lència científica (20%) i de reputació (25%). Així, entre els primers es tracta de cites totals, col·laboració internacional, conferències, impacte de cites normalitzat, llibres o nombre de publicacions en el top del 10% de les més citades, entre d’altres. Com a indicadors científics d’excel·lència també s’avaluen el nombre d’articles altament citats entre el top 10% i el nombre de publicacions. També figuren com a indicadors d’aquest rànquing la reputació global i regional de la investigació.
Accés a rànquing: https://ir.uv.es/mpzB3Bq
Més informació (web del Servei d’Anàlisi i Planificació UV): https://ir.uv.es/Rx5DDde