La Universitat reuneix a La Nau l'obra de 31 artistes contra la violència de gènere
- Servei de Cultura Universitària
- 30 de novembre de 2023
La Universitat de València mostra del 30 de novembre al 24 de febrer de 2024 al Centre Cultural La Nau, 'Art contra la violència de gènere. Tantes dones en una mateixa', una gran exposició que presenta les obres d'una trentena d'artistes que denuncien la violència masclista i reivindiquen la llibertat de les dones que han patit maltractament i sexisme.
En el context del 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, aquest projecte expositiu, produït per la Universitat de València, està conformat per una àmplia selecció d'obres procedents dels fons patrimonials de les universitats públiques valencianes: Universitat d'Alacant, Universitat Miguel Hernández, Universitat Jaume I, Universitat Politècnica de València i Universitat de València i de diverses col·leccions privades (Pilar Citoler, Inelcom, DKV...).
Comissariada per Semíramis González, l'exposició, que pot visitar-se en la Sala Acadèmia i la Sala Estudi General reuneix l'obra de 31 artistes: Concha Jerez, Estefanía Martín Sáenz, Sandra Gamarra, Alessandra Spranzi, Isabel Oliver, Nuria Rodríguez, Julia Galán, Maribel Domènech, Carmen Calvo, Doris Salcedo, María Carbonell, Gabriela Bettini, Núria Güell, Ana Teresa Ortega Aznar, M. Jesús González / Patricia Gómez, Sanja Iveković, Mavi Escamilla, Sophie Calle, Ángela García Codoñer, Maruja Mallo, Ingrid Lozano, Soledad Marina, Vargas Isabel Villar, Marina Núñez, Hanna Jarzabek, María María Acha-Kutscher, Úrsula Ochoa y Päivi Koskinen. De tècniques molt diverses, hi ha fotografies, pintures, collages... totes han sigut creades per, a través de l'art, reivindicar una societat igualitària que protegisca a les dones.
L'exposició s'ha presentat dijous 30 de novembre en una roda de premsa celebrada en la Sala Estudi General de La Nau de la Nau que ha comptat amb les intervencions de la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba; la comissària de l'exposició, Semíramis González i l'artista María María Acha-Kutscher. L'exposició, que pren el seu títol d'un vers del poema 'Criatura múltiple' de la poeta valenciana María Beneyto, s'articula en quatre eixos temàtics que aborden les violències contra les dones des de diferents àmbits.
Cartell de l'exposició realitzat per Patricia Bolinches.
La vicerectora Ester Alba ha destacat que una de les fites més importants és que s'hagen reunit els fons de les cinc universitats públiques per llançar un missatge conta la violència masclista a través de l'art, "una pandèmia a la qual cal buscar una solució social i política” amb la qual les universitats no poden ser alienes. I ha guardat un minut de silenci pel que sembla l'últim cas de violència masclista, ocorregut a Sagunt on una dona ha sigut assassinada mentre la seua filla de 13 anys s'ha precipitat per una finestra.
En paraules de la comissària de l'exposició, Semíramis González, "no hi ha millor àmbit que el de la Universitat per a donar cabuda a una exposició que persegueix protegir a les dones, que no som un col·lectiu, som la meitat de la població humana. És una qüestió de responsabilitat social i democràtica. Per açò l'educació i l'àmbit del pensament com és la universitat és fonamental per a avançar en una societat més igualitària".
El recorregut de l'exposició arranca en la Sala Estudi General amb les seccions 'Acabar amb la violència de gènere' i 'Les dones no són arma de guerra', i prossegueix en la Sala Acadèmia amb 'Contra els estereotips sexistes' i 'Resiliència i supervivència'. El Claustre i la Sala Oberta acullen la instal·lació 'Indignades. María María Acha-Kutscher', que funciona com una continuació del missatge de l'exposició, amb una extensa selecció d'il·lustracions digitals que il·lustren l'activisme feminista.
L'exposició s’inicia amb 'Acabar amb la violència de gènere'. En aquest espai trobem obres la lectura de les quals es pot fer des de la perspectiva de visibilitzar i denunciar la violència de gènere. Les obres ací presents parlen de violències masclistes de manera àmplia, algunes molt subtils. Espais que alberguen violències com les llars, la premsa, les normes socials que condemnen a les dones, o la petjada física de la violència, són algunes de les qüestions que llegim en les obres d'aquestes artistes. En concret es veuen les obres de les artistes: Concha Jerez, Estefanía Martín Sáenz, Sandra Gamarra, Alessandra Spranzi, Isabel Oliver, Nuria Rodríguez, Julia Galán i Maribel Domènech.
En el següent àmbit 'Les dones no som armes de guerra', es dona protagonisme a un tipus de violència que pateixen les dones i que, sovint, se silencia pel context en el qual ocorre. En qualsevol conflicte armat, a més de la violència que pateix qualsevol persona, les dones pateixen un tipus de violència específica pel seu gènere: esterilitzacions forçoses, avortaments, violència sexual... Aquest àmbit intenta fer visible la perspectiva de gènere necessària a aplicar quan parlem de conflictes armats i guerres, i com aquests afecten d'una ragera diferenciadora a les dones a través de l'obra de Carmen Calvo, Doris Salcedo, María Carbonell, Gabriela Bettini, Núria Güell, Ana Teresa Ortega Aznar, M. Jesús González / Patricia Gómez.
En la Sala Acadèmia 'Contra els estereotips sexistes' presenta una lectura d'obres molt diverses, la de les artistes, Sanja Iveković, Mavi Escamilla, Sophie Calle, Ángela García Codoñer, Maruja Mallo, Ingrid Lozano, que intenten conjugar-se a partir de la importància que té mostrar els estereotips sexistes en el camp visual. La moda, el cinema, la publicitat o l'art han servit per a reproduir un model irreal de dones, sovint lligat a una visió domèstica i tradicional o ben sexualitzant i cossificadora. D'aquesta manera, les obres ací incloses denuncien l'important que és trencar amb aqueixos estereotips sexistes en el visual per a ser capaços de subvertir-los i imaginar unes realitats més igualitàries per a les dones.
Finalment, i front als tres àmbits previs, on es veu la violència contra les dones de múltiples formes (violència de gènere, sexisme i estereotips visuals, dones com a arma de guerra), 'Resiliència i supervivència' és l'espai dedicat a la resiliència i a la supervivència. Un espai per a la recuperació, per a reivindicar el camí de la superació de la violència i un futur més just i amable per a les dones. Les artistes presents en aquest àmbit: Soledad Marina, Vargas Isabel Villar, Marina Núñez, Hanna Jarzabek, María María Acha-Kutscher, Úrsula Ochoa i Päivi Koskinen ens parlen de diferents formes de curació i superació. Podem viure i ser supervivents és el missatge amb el qual es conclou el relat expositiu.
A més, i en el marc d'aquest projecte expositiu, el Claustre i la Sala Oberta arrepleguen l'exposició 'Indignada. María María Acha-Kutscher'. L'obra d'aquesta artista, nascuda a Lima i nacionalitzada espanyola, se centra especialment en les dones: la seua història, les lluites per l'emancipació i la igualtat, i la construcció cultural de la feminitat. La seua obra compleix una doble funció: la de ser un producte artístic en si mateix, però també un instrument que servisca com a contribució a les demandes feministes.
Un xic contempla la instal·lació María María Acha-Kutscher.
L'obra de l'artista ja està present en l'última de les seccions de l'exposició, en l'àmbit 'Resiliència i supervivència', però a través d'aquest espai la seua obra s'estén a través d'il·lustracions de gran format, que estan basades en fotografies de premsa i mitjans alternatius, i serveixen com un testimoniatge de les lluites feministes, així com del paper fonamental de les dones en els moviments socials.
La instal·lació de la Sala Oberta reuneix una extensa selecció de dibuixos sobre els quals l'artista ha treballat durant els últims 10 anys, centrats exclusivament en mobilitzacions contra les violències masclistes a tot el món. L'objectiu és servir d'amplificador dels col·lectius i moviments feministes de base, que no solament estan lluitant pels nostres drets, sinó també per les nostres vides.
CRIATURES MÚLTIPLES: PROGRAMA DE MEDIACIÓ
En el marc de les exposicions ‘Art contra la violència de gènere. Tantes dones en una mateixa’ i ‘Indignades. María María Acha-Kutscher’, s'han programat una sèrie d'activitats encaminades a construir experiències dins dels espais del centre cultural. Amb elles es pretén obrir pas a coneixements i significats a través de processos comunicatius en diàleg amb altres metodologies i pràctiques artístiques.
El programa de mediació ofereix múltiples mirades amb les quals llegir i activar les peces de les exposicions: activacions des de la paraula, amb el recital escènic de la poeta Elsa Moreno; des de la dansa i el moviment, amb l'acció de Paula Pachón; des de la performance, amb les propostes de Blanca Matías; o des del cinema, en una activitat en col·laboració amb la Facultat d’Història de la Universitat de València. La comunicadora cultural, autora i activista feminista i LGTBI+ Eugenia Tenenbaum, participarà també del programa d'activacions amb la conferència “Una historia del arte con perspectiva feminista”, presentada per la comissària Semíramis González.
Criatures múltiples inclou la realització de visites comentades gratuïtes per a públic general i grups escolars, en les quals l'equip de mediació acompanyarà a les persones participants durant una visita amb la qual activar la reflexió, l'acció i l'experimentació a partir de les obres que formen part de les exposicions.
En les visites comentades al públic general, es dona continuïtat a la idea que existeixen múltiples formes des de les quals visitar les exposicions, amb recorreguts que aborden diferents lectures possibles i intentat construir al costat dels assistents l'experiència de la visita. Les visites escolars estan dissenyades per a grups d'estudiants de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius acompanyats de responsables del centre educatiu. Es parlarà d'identitat i diversitat, violències masclistes, dones i cures, construcció d'identitats de gènere en els mitjans de comunicació, etc.
Per a més informació i horaris sobre les diferents activacions i visites comentades en UVCultura.
Les visites escolars i les concertades per a grups, se sol·licitaran a través de voluntariat.cultural@uv.es i el telèfon. 96 3531076
Més informació:
Arxivat en: Cultura , Centre Cultural La Nau , Exposicions