La Universitat de València organitza un seminari sobre el patrimoni en la millora de les condicions de vida

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 8 d’abril de 2025
 
La Festa Grossa del Corpus a València (2015) Foto: X.Revert.
La Festa Grossa del Corpus a València (2015) Foto: X.Revert.

La Universitat de València organitza dimecres 9 d’abril en el Saló de Graus de la Facultat de Geografia i Història una jornada sota el nom ‘Patrimonis sostenibles: capacitats comunes’. Aquesta activitat es duu a terme en el marc de les activitats de Cultura als Campus i l’assistència és gratuïta, i es requereix inscripció per a poder participar-hi.

Més enllà de tractar el patrimoni cultural com a mercaderia, la Universitat de València, proposa un seminari amb veus que tenen molt a dir sobre què poden fer les expressions del patrimoni cultural (material o immaterial) per a millorar la vida i les capacitats de desenvolupament de la comunitat com a base de polítiques públiques, més enllà del consum cultural. Aquests béns comuns culturals poden limitar abusos que distorsionen la coexistència, o que segresten la imaginació, per a transitar cap a maneres de funcionar sosteniblement i èticament en la relació que mantenim amb l’entorn natural, i amb les persones de qualsevol procedència en la nostra vida quotidiana, regenerant l’espai públic.

Aquestes ponències i conversatoris proposen canviar el focus, i fer valdre no sols el mateix patrimoni cultural, sinó tot allò que aquestes manifestacions d’herència comuna, poden fer per la dignitat, la justícia i la vida de les gents. La jornada està coordinada per la directora de Patrimoni Cultural UV, Marisa Vázquez de Ágredos i Ximo Revert, professor d’Història de l’Art de la UV. Segons Revert, “els drets culturals exigeixen comprendre que ostentem el dret a usar el patrimoni, a dirimir i discutir com ha de presentar-se, gestionar-se i usar-se en la comunitat social que el sosté”.

Al llarg del dia, diferents experts i expertes abordaran el patrimoni des dels seus múltiples significats i funcions. La inauguració a les 9 hores serà a càrrec d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València i de Manuel Lomas, degà de la Facultat de Geografia i Història. A les 9.15 hores té lloc la primera ponència ‘Més enllà de la mercantilització del patrimoni’, a càrrec de l’investigador Pau Rausell. A les 10.15 hores es realitzarà un conversatori al voltant dels patrimonis en emergència i emergents i conduït per Marisa Vázquez de Ágredos i Alejandro Villar.

La segona part del matí començarà de la mà de Belén Ulloa, membre de PANACEA, amb la seua ponència ‘El patrimoni situat: actuar des de la comunitat local’. A continuació, a les 12 hores, Elena Sanmartín,, de PLANEA/ Nodo Máster PERMEA, exposarà ‘Funcionant amb arts i patrimoni’. A les 12.30 hores, Manel Miró, de Stoa (Barcelona), abordarà les ‘Consideracions ètiques en la presentació del patrimoni cultural’. L’investigador de la Universitat de València, Adrià Besó, tancarà el matí amb la seua ponència ‘Reciclant el passat industrial: noves referències patrimonials’.

La vesprada començarà a les 16.30 hores tractant ‘L’enfocament de capacitats humanes i el patrimoni cultural’, a càrrec de la investigadora de la Universitat Politècnica de València, Alejandra Boni Aristizábal. Ester Alba i Ximo Revert (17.15 hores) presentaran el llibre ‘Patrimoni Cultural: ètica, capacitats i sostenibilitat’, que han coordinat i que reuneix desenes de veus de múltiples disciplines i països. Tot seguit, a les 18 hores, hi haurà un conversatori sota el nom de ‘Reinicialitzant la nostra relació amb el patrimoni cultural’, conduït per Mar Gaitán i Arabella Lleó, de la Universitat de València. L’última activitat serà un debat general moderat per Ximo Revert, a què s’incorporaran Ester Alba i Marisa Vázquez de Ágredos per a la cloenda.

L’assistència és gratuïta i es requereix inscripció en el següent enllaç.

Més informació i programa complet ací.

Més informació: