La Universitat de València participa en un projecte per a la detecció primerenca de la preeclàmpsia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 de febrer de 2024
 
Carlos Simón i Tamara Garrido.
Carlos Simón i Tamara Garrido.

Carlos Simón, catedràtic del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València, i coordinador de l’Àrea de Medicina Reproductiva de l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic de València, així com Tamara Garrido, investigadora d’INCLIVA, lideren un estudi per avançar en la comprensió de la preeclàmpsia, una complicació de l’embaràs que afecta el 8% de les dones embarassades i té conseqüències potencialment mortals tant per a la mare com per al fetus.

La investigació busca desxifrar l’origen molecular de la resistència a decidualitzar a l’endometri matern mitjançant tecnologia de cèl·lula única, així com afavorir-ne la detecció primerenca i millorar l’enfocament del tractament. El projecte “Identificació de dianes cel·lulars i moleculars maternes a nivell de cèl·lula única per a la predicció primerenca i tractament de Preeclàmpsia (PREdict)” s’acaba de posar en marxa i té una durada de quatre anys.

La preeclàmpsia és considerada un problema de salut pública els principals símptomes dels quals són la pressió arterial alta acompanyada de signes de dany en òrgans com els renyons, el fetge i el cervell.

El principal problema d’aquesta malaltia és que, encara que té l’origen en l’inici de l’embaràs, els símptomes no es comencen a manifestar fins al final del segon o tercer trimestre en dones la pressió arterial de les quals havia estat normal fins aleshores. Una vegada es manifesta, les mesures per pal·liar-la són molt poc efectives i l’única cura definitiva és posar fi a l’embaràs a través del part de la placenta, i, per tant, del bebé, independentment de la setmana d’embaràs, cosa que contribueix a l’increment del part prematur, que afecta 1 de cada 10 naixements.

Tot i ser desconeguts els desencadenants exactes d’aquesta malaltia, el grup d’investigació d’INCLIVA esmentat va demostrar per primera vegada que les pacients amb preeclàmpsia greu pateixen resistència a decidualitzar (DR), un error que impedeix la correcta transformació morfològica i funcional de l’endometri (teixit que recobreix l’interior de l’úter), i s’obri una línia pionera d’investigació d’aquesta patologia i altres complicacions tardanes de l’embaràs.

En el marc del projecte PREdict, el Grup de Recerca de Medicina Reproductiva d’INCLIVA proposa caracteritzar el transcriptoma unicel·lular associat a la DR, mitjançant tecnologies òmiques d’última generació. En el projecte participen també Nerea Castillo i María Teresa Cordero, així com Irene Muñoz, investigadores del Grup de Recerca de Medicina Reproductiva d’INCLIVA; Beatriz Marcos, directora de l’Àrea Clínica de la Dona de l’Hospital La Fe, de València; i Rogelio Monfort, obstetra i investigador al mateix hospital.

PREdict ha obtingut una ajuda de 383.750 euros que prové de la convocatòria 2022 de Projectes de Generació de Coneixement de l’Agència Estatal de Recerca del Ministeri de Ciència i Innovació, i finançament per a un contracte predoctoral associat a aquesta ajuda. Aquestes ajudes estan cofinançades per la Unió Europea.