La Universitat de València, referent en comerç just i alimentació sostenible

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 7 de maig de 2025
 
Estudiants de la UV a una màquina de café

Amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just, que se celebra el pròxim 10 de maig, la Universitat de València destaca pel seu compromís amb una alimentació basada en criteris de justícia social, sostenibilitat ambiental i salut. La institució ha avançat de manera pionera cap a un model de consum responsable als seus campus.

El segon dissabte de maig se celebra històricament el Dia Mundial del Comerç Just, que serà el pròxim 10 de maig de 2025. En aquest dia es reivindica que vivim en un sistema econòmic injust però també que, com recorda la Coordinadora d'Organitzacions per al Desenvolupament, “amb el nostre consum quotidià podem contribuir a la lluita contra les desigualtats, la pobresa i el canvi climàtic”.

La UV té molt a celebrar, perquè amb el consum quotidià en cafeteries i màquines de vending dels seus campus es pot cada vegada més contribuir a aquesta lluita. Amb els canvis en els criteris dels processos de licitació en els últims anys i com a marca el Pla Director de Sostenibilitat, la Universitat s'ha convertit en un cas molt excepcional com a universitat i com a institució pública, en tant avança cap a un model “100% comerç just”. Actualment en la gran majoria de les màquines de vending de la UV (més de 80) i en la majoria de les seues cafeteries (6, que seran 9 en breu) s'ofereix exclusivament café amb certificat de comerç just. A més, totes elles ofereixen també algun altre producte únicament amb certificació de comerç just, com a cacau, café, sucre, xocolatines o galetes. La certificació garanteix que el producte s'ha elaborat amb ple compliment de drets humans, que s'han comercialitzat amb pràctiques comercials justes i que promou el cooperativisme i la inclusió dels col·lectius més marginalitzats.

A més d'una alimentació més justa, la UV està oferint una alimentació cada vegada més sostenible i saludable. Els nous contractes de les cafeteries inclouen les obligacions d'oferir fruita i verdura fonamentalment fresca, local i de temporada; oferir cítrics i arròs exclusivament d'origen valencià; i oferir almenys un 10% de productes amb certificació ecològica, entre altres compromisos. A més, les cafeteries estan incorporant diferents mesures per a la reducció de residus, com la disponibilitat de zona de fonts d'aigua amb gots, l'opció de menú sense beguda o l'eliminació d'aigua envasada. En el cas de les màquines de vending, la gran majoria té ara una oferta composta principalment de productes saludables i sostenibles (alguns d'ells amb certificació ecològica), fonamentalment aperitius saludables, fruita fresca, fruita seca i sucs.

A això se suma que la comunitat universitària pot accedir a productes locals i agroecològics venuts directament per productors de l'Horta a través del sistema de recepció de caixes de productes agroecològics en facultats i biblioteques, conegut com la Cistella Responsable.

Aquest avanç ha sigut possible gràcies al treball coordinat de diverses unitats de la Universitat de València, com el Servei de Contractació Administrativa, UVSostenibilitat i diverses càtedres institucionals, així com a la col·laboració amb organitzacions socials de l'entorn.

Tot això consolida a la Universitat de València com un referent a escala estatal en compra pública responsable i en la promoció d'una alimentació justa, saludable i sostenible en l'àmbit universitari.

Arxivat en: