València es converteix en una fàbrica d'idees per a reformular la formació extracurricular en la Universitat

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 2 de març de 2023
 

Del 2 al 4 de març, la Universitat de València acull les XLIV Jornades de Col·legis Majors Universitaris que comptarà amb la participació de membres d'equips directius i col·legials de 70 institucions d'Espanya i Itàlia, així com amb l'assistència de representants de l'equip de govern de la Universitat i de la Comunitat Valenciana. Durant aquests dies, “busquem crear una guia de bones pràctiques que ens permeta oferir una formació integral centrada en la transversalitat sense perdre de vista els valors cívics”, avança Juan Muñoz Martín, President del Consell de Col·legis Majors Universitaris.

A València, a 3 de març de 2023. Del 2 al 4 de març, més de 250 participants procedents de 70 col·legis majors universitaris de tota Espanya i Itàlia es donen cita a la Universitat de València en l'edició número 44 de les seues Jornades anuals. Membres dels equips directius dels col·legis majors i de la Universitat de València, universitaris, representants institucionals de la Comunitat Valenciana i reconeguts experts en educació participen en els seminaris, conferències i taules de treball per a reflexionar sobre “Col·legis Majors Universitaris i educació 360º: formació integral per a tota una vida”. La ciutat de les arts s'ha erigit en un espai d'intercanvi de bones pràctiques i en una fàbrica d'idees amb les quals elevar la formació extracurricular que s'imparteix en els col·legis majors a una nova esfera. 

A l'Acte d'Obertura, que ha tingut lloc en el Paranimf de la Universitat de València, han assistit la Rectora Magnífica de la Universitat de València, Dra. Mavi Mestre Escrivà; la Regidora d'Educació de l'Ajuntament de València, Sra. Mª Teresa Ibáñez Giménez; la Directora General d'Universitats de la Generalitat Valenciana, Sra. Pilar Ezpeleta Piorno; el President del Consell de Col·legis Majors Universitaris d'Espanya, Sr. Juan Muñoz Martín; i el director del Col·legi Major Rector Peset, Carles Xavier López. La conferència inaugural ha sigut a càrrec de Sra. Adela Cortina, reconeguda filòsofa, catedràtica d'ètica de la Universitat de València i directora de la Fundació Étnor. 

“Els col·legis majors són espais d'educació integral la labor de la qual és, a vegades, desconeguda. No obstant això, són espais extracurriculars que es comparteixen no sols amb els col·legials i col·legiales, sinó també amb la societat”, afirma Mª Teresa Ibáñez Giménez, Regidora d'Educació de l'Ajuntament de València. Pel seu costat, Pilar Ezpeleta Piorno, Directora General d'Universitats de la Generalitat Valenciana, destaca el valor dels col·legis majors per al futur de la societat. “En el personal, tinc un vincle molt especial amb els col·legis majors de la Universitat de València” comença. “Els col·legis majors creen un sentiment de pertinença i són el clar exemple de formació permanent; formació de la identitat, de competències, de l'excel·lència intel·lectual i del compromís cívic”, continua. 

Després de la inauguració de les Jornades s'ha donat inici a les taules de treball que es desenvoluparan entre el Centre Cultural La Nau i la Facultat de Medicina, i que giren entorn d'una temàtica central: els projectes formatius que els col·legis majors posen al servei de la comunitat universitària. Aquesta serà abordada des d'àmbits com l'Art, cultura i esport; la formació complementària en els col·legis majors; aula social, voluntariat i sostenibilitat; i convivència i participació democràtica. 

El dia 4 de març, les Jornades arribaran a la seua fi amb un acte de clausura que comptarà amb la presència de la Vicerectora de Cultura i Esports de la Universitat de València, la Dra. Ester Alba Pagán. S'exposaran les conclusions extretes durant les sessions i es proposarà un marc de bones pràctiques sobre el qual dissenyar, crear i implementar els projectes de formació extracurricular que es duen a terme en els col·legis majors.

“Volem que les jornades siguen un espai de diàleg i reflexió que ens permeta analitzar i reformular els projectes formatius que complementen l'aprenentatge dels universitaris en els col·legis majors. En una societat cada vegada més plural i diversa i en un entorn marcat per la transformació i el canvi continu, cal revisar els recursos i mètodes que emprem per a oferir una formació que s'adapte a les noves necessitats dels universitaris”, avança Juan Muñoz Martín, President del Consell de Col·legis Majors Universitaris. “Al costat dels col·legials i col·legiales, busquem generar una guia de bones pràctiques que ens permeta oferir una formació integral centrada en la transversalitat sense perdre de vista els valors cívics i que ens permeta aconseguir la nostra missió com a centres formatius de la Universitat”, afig. 

En la seua intervenció, la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, destaca que “l'etapa universitària és una experiència vital que transcendeix la formació amb orientació acadèmica, és un temps en el qual es forja la nostra convivència de ciutadania, un nou marc d'experiències vitals i d'emancipació personal.” 

“De la mateixa manera”, afig la professora Mestre, “els Col·legis Majors són molt més que el lloc on resideixen persones que assisteixen a la universitat. Són espais de convivència, de socialització, on sorgeixen inquietuds, on s'intercanvien idees i experiències. Són, també, espais on les persones creixen, aprenen a conviure amb iguals, aprenen valors que portaran amb si tota la seua vida.” 

Finalment, reconeix “la importància que existisca una institució com el Consell de Col·legis Majors Universitaris per a permetre compartir experiències, per a establir programes conjunts, per a facilitar la vida de l'estudiantat amb la coordinació entre ells”, al mateix temps que desitja que les jornades siguen fructíferes. 

Sobre el Consell de Col.legis Majors Universitaris d'Espanya

El Consell de Col·legis Majors Universitaris d'Espanya és una associació de caràcter estatal amb 110 membres, constituïda a fi de vetlar per la naturalesa i alta funció dels Col·legis Majors en l'àmbit universitari, servir de vehicle de comunicació i cooperació entre els Col·legis Majors de l'Estat espanyol i assumir i representar els interessos generals del col·lectiu.

La seua creació va ser l'any 1979, durant les II Jornades sobre Col·legis Majors celebrades a Còrdova i és l'any 1980, quan durant la III Jornades sobre Col·legis Majors que van tindre lloc a Madrid, va ser aprovat el Reglament del Consell davant la Comissió Nacional de Col·legis Majors.