UNIVERSITAT ESTACIONAL ARAS DE LOS OLMOS
VIII UNIVERSITAT D' ESTIU D'ARAS DE LOS OLMOS
Jornada sobre 'LA GASTRONOMIA COM A MOTOR DEL DESENVOLUPAMENT RURAL'
Inscripció necessària i gratuïta a: http://links.uv.es/w2e0IP8
...................................................................................................
La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat, presenta la VIII edició de la Universitat d'Estiu d'Aras de los Olmos (UVAO), fruit de l'estreta col·laboració entre la Universitat de València i l'Ajuntament d'Aras de los Olmos.
Els municipis de la Serrania valenciana i, en concret, Aras de los Olmos atresoren una rica tradició gastronòmica i culinària que ha anat evolucionat en els últims anys guanyant en qualitat: gachas, ajoarriero, morteruelo, gazpacho, truita, ... Una contínua experimentació i la professionalització dels seus agricultors i ramaders ha permès, al seu torn, que molts dels productes de la zona siguin reconeguts amb importants premis per la seva qualitat: la mel; els vins, les tòfones, l' ametlla o els tomàquets de secà, per posar alguns exemples dels seus productes més reconeguts. De la mateixa manera s'ha fet un gran esforç d'investigació i divulgació per recuperar els plats tradicionals que es cuinaven antany. Fruit d'aquesta tasca ha estat la publicació del llibre A foc Lent, guardonat pels Gourmand Awards amb el primer premi d'Espanya i el quart a nivell mundial.
En aquest marc, el present curs de gastronomia té com a objectiu oferir una visió àmplia i integrada del fenomen gastronòmic, posant en valor tant les seves dimensions històriques i culturals com les seves implicacions socials, econòmiques i territorials. Especialistes de diferents àmbits compartiran els seus coneixements i experiències, amb una mirada que uneix el local amb el global, el tradicional amb l'innovador. Tot plegat, amb el territori de la Serrania com a fil conductor: un entorn ric en biodiversitat, cultura i sabers populars, que ofereix un escenari privilegiat per unir la gastronomia amb el territori.
Al llarg del curs s'abordaran temes fonamentals com la història de la gastronomia, la nutrició i la seguretat alimentària, així com els processos de modernització de la indústria alimentària. Aquests continguts es complementaran amb una reflexió sobre el desenvolupament local, el màrqueting gastronòmic i les possibilitats d' emprenedoria en entorns rurals, amb especial atenció al paper de les dones com a agents essencials en la dinamització del territori.
...................................................................................................
Dijous, 10 de juliol
10:00 Acte d'inauguració.
- Rafael Giménez Chicharro, alcalde d'Aras de los Olmos
- Ester Alba Pagán, vicerectora de Cultura i Societat UV
- Carla Soler Quiles, coordinadora UVAO 2025
10:15 Presentació nous Llibres UVAO:
- "Botànica i desenvolupament local sostenible"
- "Gestió i Patrimoni Hídric per a un desenvolupament rural sostenible"
- "Paleontologia al servei del desenvolupament rural sostenible"
SESSIÓ I: ALIMENTACIÓ I GASTRONOMIA: LA IDENTITAT DEL TERRITORI
10:30 Conferència: "La història de la gastronomia"
- Creu Martínez Rosillo (Dietista Nutricionista, Fundació Lluís Alcanyís-UV)
11:00 Conferència: "A foc lent: recuperant les receptes tradicionals d'Aras de los Olmos"
- María Dolores Giménez Martínez (editora, A foc lent)
11:30 Pausa cafè.
12:00 Conferència: "Alimentació en l'entorn rural: la dieta del territori"
- Juan Carlos Moltó Cortés (Nutrició i Bromatologia, UV)
12:30 Taula rodona "Reptes i oportunitats per a la Gastronomia d'Aras de los Olmos"
Modera: Carla Soler Quiles (Tecnologia d'Aliments, UV)
- Creu Martínez Rosillo (Dietista Nutricionista, Fundació Lluís Alcanyís-UV)
- María Dolores Giménez Martínez (editora d 'A foc lent)
- Juan Carlos Moltó Cortés (Nutrició i Bromatologia, UV)
13:00 Activitat: Ecomuseu: Estris, l'Almàssera de la mel i el Forn Medieval
- Angelina Andrés (Big History)
14:30 Pausa menjar.
SESSIÓ II: SOSTENIBILITAT I GASTRONOMIA
16:30 Conferència: "Cuina sostenible: com reduir el rebuig alimentari"
- José Miguel Soriano del Castillo (Nutrició i Bromatologia, UV)
17:00 Conferència: "Plantes que alimenten el paisatge: biodiversitat com a recurs turístic-gastronòmic"
- Begoña Renau Morata (Fisiologia vegetal, UV)
17:30 Conferència: "Seguretat alimentària i qualitat: reptes i oportunitats per a petits productors"
- Emilia Ferrer García (Toxicologia, UV)
18:00 Conferència: "Modernització agroalimentària: tecnologies aplicades a la producció sostenible"
- Albert Sebastià Duque (Tecnologia d'Aliments, UV)
18:30 Taula rodona: "Sostenibilitat en gastronomia"
Modera: Carla Soler Quiles (Tecnologia d'Aliments, UV)
- José Miguel Soriano del Castillo (Nutrició i Bromatologia, UV)
- Begoña Renau Morata (Fisiologia vegetal, UV)
- Emilia Ferrer García (Toxicologia, UV)
- Albert Sebastià Duque (Tecnologia d'Aliments, UV)
19:00 Placa Homenatge a Lourdes Casanovas a la Casa del Losillasaurus
19:15 Activitat: El Jardí Botànic i els Sabors del Territori.
- Amparo Ibáñez Esplugues (Big History)
22:00 Observació nocturna: Astronomia i producció agroalimentària
- Roger Mira i Paula Talavera (Big History)
Divendres, 11 de juliol
SESSIÓ III: GASTRONOMIA I TERRITORI: COM CREAR VALOR DES DEL LOCAL
10:00 Conferència: "Agroturisme i gastronomia: com crear valor des del territori"
- Rosa María Vázquez Fernández (Directora Tècnica de productes de qualitat de PROAVA)
10:30 Conferència: "Comercialització i turisme gastronòmic: comptar el producte des de l'experiència"
- María Walesska Schlesinger (Comercialització i investigació de mercats, UV)
11:00 Pausa cafè.
11:30 Conferència: "Màrqueting territorial regeneratiu: construint identitat des dels sabors del saber local"
- Amparo Cervera Taulet (Comercialització i investigació de Mercats, UV)
12:00 Conferència: "El vi com a ambaixador del territori"
- Francisco Higón Tamarit (Economia aplicada, UV)
12:30 Taula rodona: "La valorització i comercialització del producte local"
Modera: Carla Soler Quiles (Tecnologia d'Aliments, UV)
- Rosa María Vázquez Fernández (Directora Tècnica de productes de qualitat de PROAVA)
- María Walesska Schlesinger (Comercialització i investigació de mercats, UV)
- Amparo Cervera Taulet (Comercialització i investigació de Mercats, UV)
- Francisco Higón Tamarit (Economia aplicada, UV)
13:00 Activitat: Homenatge a Antonio Sánchez i Isabel Izquierdo, faedors del Restaurant Los Tornajos i Tast de vi a càrrec de Francisco Higón Tamarit (Economia aplicada, UV)
14:30 Pausa menjar.
SESSIÓ IV: EMPRENEDORIA I INNOVACIÓ EN LA GASTRONOMIA
Modera:
16:30 Conferència: "Com emprendre en gastronomia rural: del somni a la realitat"
- Adrián Garrido Pérez (Hotel i Restaurant Aras Rural)
17:00 Conferència: "Com desenvolupar un projecte de restauració en el món rural"
- Ignacio Gómez Martínez-Barona (Mestre Bar)
17:30 Conferència: "El paper de les dones en la gastronomia rural"
- Pau Pérez Ledo (Sociologia, UV)
18:00 Conferència: "Com innovar en Gastronomia des del rural?"
- Olga García i Alejandro Paz (Fuentelgato, Estrella Michelín a Horta del Marquesat, Conca)
18:30 Taula Rodona: "És possible emprendre en el medi rural"
Modera: Joaquín Martín Cubas (Ciència Política, UV)
- Adrián Garrido Pérez (Hotel i Restaurant Aras Rural)
- Olga García i Alejandro Paz (Fuentelgato, Horta del Marquesat)
- Pau Pérez Ledo (Sociologia, UV)
- Ignacio Gómez Martínez-Barona (Mestre Bar)
19:00 Visita de camp: Planetari Big History
- Roger Mira i Paula Talavera (Big History)
22:00 Observació nocturna: Astronomia i producció agroalimentària
- Roger Mira i Paula Talavera (Big History)