Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

VIII EDICIÓ UNIVERSITAT D'ESTIU ARAS DE LOS OLMOS:
LA GASTRONOMIA COM A MOTOR DEL DESENVOLUPAMENT RURAL

UNIVERSITAT ESTACIONAL ARAS DE LOS OLMOS

VIII UNIVERSITAT D' ESTIU D'ARAS DE LOS OLMOS

Jornada sobre 'LA GASTRONOMIA COM A MOTOR DEL DESENVOLUPAMENT RURAL'

Inscripció necessària i gratuïta a:   http://links.uv.es/w2e0IP8

...................................................................................................

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Societat, presenta la VIII edició de la Universitat d'Estiu d'Aras de los Olmos (UVAO), fruit de l'estreta col·laboració entre la Universitat de València i l'Ajuntament d'Aras de los Olmos.

Els municipis de la Serrania valenciana i, en concret, Aras de los Olmos atresoren una rica tradició gastronòmica i culinària que ha anat evolucionat en els últims anys guanyant en qualitat: gachas, ajoarriero, morteruelo, gazpacho, truita, ... Una contínua experimentació i la professionalització dels seus agricultors i ramaders ha permès, al seu torn, que molts dels productes de la zona siguin reconeguts amb importants premis per la seva qualitat: la mel; els vins, les tòfones, l' ametlla o els tomàquets de secà, per posar alguns exemples dels seus productes més reconeguts. De la mateixa manera s'ha fet un gran esforç d'investigació i divulgació per recuperar els plats tradicionals que es cuinaven antany. Fruit d'aquesta tasca ha estat la publicació del llibre A foc Lent, guardonat pels Gourmand Awards amb el primer premi d'Espanya i el quart a nivell mundial.


En aquest marc, el present curs de gastronomia té com a objectiu oferir una visió àmplia i integrada del fenomen gastronòmic, posant en valor tant les seves dimensions històriques i culturals com les seves implicacions socials, econòmiques i territorials.  Especialistes de diferents àmbits compartiran els seus coneixements i experiències, amb una mirada que uneix el local amb el global, el tradicional amb l'innovador. Tot plegat, amb el territori de la Serrania com a fil conductor: un entorn ric en biodiversitat, cultura i sabers populars, que ofereix un escenari privilegiat per unir la gastronomia amb el territori.

Al llarg del curs s'abordaran temes fonamentals com la història de la gastronomia, la nutrició i la seguretat alimentària, així com els processos de modernització de la indústria alimentària. Aquests continguts es complementaran amb una reflexió sobre el desenvolupament local, el màrqueting gastronòmic i les possibilitats d' emprenedoria en entorns rurals, amb especial atenció al paper de les dones com a agents essencials en la dinamització del territori.

...................................................................................................

Dijous, 10 de juliol

10:00 Acte d'inauguració.

  • Rafael Giménez Chicharro, alcalde d'Aras de los Olmos
  • Ester Alba Pagán, vicerectora de Cultura i Societat UV
  • Carla Soler Quiles, coordinadora UVAO 2025

10:15 Presentació nous Llibres UVAO:

  • "Botànica i desenvolupament local sostenible"
  • "Gestió i Patrimoni Hídric per a un desenvolupament rural sostenible"
  • "Paleontologia al servei del desenvolupament rural sostenible"

SESSIÓ I: ALIMENTACIÓ I GASTRONOMIA: LA IDENTITAT DEL TERRITORI

10:30 Conferència: "La història de la gastronomia"

 - Creu Martínez Rosillo (Dietista Nutricionista, Fundació Lluís Alcanyís-UV)

11:00 Conferència: "A foc lent: recuperant les receptes tradicionals d'Aras de los Olmos"

 - María Dolores Giménez Martínez (editora, A foc lent)

11:30 Pausa cafè.

12:00 Conferència: "Alimentació en l'entorn rural: la dieta del territori"

 - Juan Carlos Moltó Cortés (Nutrició i Bromatologia, UV)

12:30 Taula rodona "Reptes i oportunitats per a la Gastronomia d'Aras de los Olmos"

 Modera: Carla Soler Quiles (Tecnologia d'Aliments, UV)

  - Creu Martínez Rosillo (Dietista Nutricionista, Fundació Lluís Alcanyís-UV)

 - María Dolores Giménez Martínez (editora d 'A foc lent)

 - Juan Carlos Moltó Cortés (Nutrició i Bromatologia, UV)

13:00 Activitat: Ecomuseu: Estris, l'Almàssera de la mel i el Forn Medieval

 - Angelina Andrés (Big History)

14:30 Pausa menjar.

SESSIÓ II: SOSTENIBILITAT I GASTRONOMIA

16:30 Conferència: "Cuina sostenible: com reduir el rebuig alimentari"

 - José Miguel Soriano del Castillo (Nutrició i Bromatologia, UV)

17:00 Conferència: "Plantes que alimenten el paisatge: biodiversitat com a recurs turístic-gastronòmic"

 - Begoña Renau Morata (Fisiologia vegetal, UV)

17:30 Conferència: "Seguretat alimentària i qualitat: reptes i oportunitats per a petits productors"

 - Emilia Ferrer García (Toxicologia, UV)

18:00 Conferència: "Modernització agroalimentària: tecnologies aplicades a la producció sostenible"

 - Albert Sebastià Duque (Tecnologia d'Aliments, UV)

18:30 Taula rodona: "Sostenibilitat en gastronomia"

 Modera: Carla Soler Quiles (Tecnologia d'Aliments, UV)

 - José Miguel Soriano del Castillo (Nutrició i Bromatologia, UV)

 - Begoña Renau Morata (Fisiologia vegetal, UV)

 - Emilia Ferrer García (Toxicologia, UV)

 - Albert Sebastià Duque (Tecnologia d'Aliments, UV)

19:00 Placa Homenatge a Lourdes Casanovas a la Casa del Losillasaurus

19:15 Activitat: El Jardí Botànic i els Sabors del Territori.

 - Amparo Ibáñez Esplugues (Big History)

22:00 Observació nocturna: Astronomia i producció agroalimentària

 - Roger Mira i Paula Talavera (Big History)


Divendres, 11 de juliol

SESSIÓ III: GASTRONOMIA I TERRITORI: COM CREAR VALOR DES DEL LOCAL

10:00 Conferència: "Agroturisme i gastronomia: com crear valor des del territori"

- Rosa María Vázquez Fernández (Directora Tècnica de productes de qualitat de PROAVA)

10:30 Conferència: "Comercialització i turisme gastronòmic: comptar el producte des de l'experiència"

- María Walesska Schlesinger (Comercialització i investigació de mercats, UV)

11:00 Pausa cafè.

11:30 Conferència: "Màrqueting territorial regeneratiu: construint identitat des dels sabors del saber local"

- Amparo Cervera Taulet (Comercialització i investigació de Mercats, UV)

12:00 Conferència: "El vi com a ambaixador del territori"

                 - Francisco Higón Tamarit (Economia aplicada, UV)

12:30 Taula rodona: "La valorització i comercialització del producte local"

 Modera: Carla Soler Quiles (Tecnologia d'Aliments, UV)

- Rosa María Vázquez Fernández (Directora Tècnica de productes de qualitat de PROAVA)

- María Walesska Schlesinger (Comercialització i investigació de mercats, UV)

 - Amparo Cervera Taulet (Comercialització i investigació de Mercats, UV)

                 - Francisco Higón Tamarit (Economia aplicada, UV)

13:00 Activitat: Homenatge a Antonio Sánchez i Isabel Izquierdo, faedors del Restaurant Los Tornajos i Tast de vi a càrrec de Francisco Higón Tamarit (Economia aplicada, UV)

14:30 Pausa menjar.

SESSIÓ IV: EMPRENEDORIA I INNOVACIÓ EN LA GASTRONOMIA

Modera:

16:30 Conferència: "Com emprendre en gastronomia rural: del somni a la realitat"

 - Adrián Garrido Pérez (Hotel i Restaurant Aras Rural)

17:00 Conferència: "Com desenvolupar un projecte de restauració en el món rural"

 - Ignacio Gómez Martínez-Barona (Mestre Bar)

17:30 Conferència: "El paper de les dones en la gastronomia rural"

  - Pau Pérez Ledo (Sociologia, UV)

18:00 Conferència: "Com innovar en Gastronomia des del rural?"

- Olga García i Alejandro Paz (Fuentelgato, Estrella Michelín a Horta del Marquesat, Conca)

18:30 Taula Rodona: "És possible emprendre en el medi rural"

 Modera: Joaquín Martín Cubas (Ciència Política, UV)

    - Adrián Garrido Pérez (Hotel i Restaurant Aras Rural)

 - Olga García i Alejandro Paz (Fuentelgato, Horta del Marquesat)

- Pau Pérez Ledo (Sociologia, UV)

 - Ignacio Gómez Martínez-Barona (Mestre Bar)

19:00 Visita de camp: Planetari Big History

 - Roger Mira i Paula Talavera (Big History)

22:00 Observació nocturna: Astronomia i producció agroalimentària

 - Roger Mira i Paula Talavera (Big History)