Logo de la Universitat de València Logo Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat Logo del portal

La lluita contra la contaminació lumínica protagonitza un cicle de conferències a Riba-roja de Túria

  • Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat
  • 23 de novembre de 2017

El passat dimecres 22 de novembre, el Castell de Riba-roja de Túria va acollir un simposi organitzat per la Universitat de València on es van donar cita investigadors que estudien els efectes que produeix la llum artificial nocturna a Espanya. L’objectiu és informar sobre les eines adequades per a l’estalvi energètic i la protecció del cel nocturn enfront de la contaminació lumínica.

“La contaminació lumínica és una contaminació tan desconeguda com propera. Procedeix de la il·luminació artificial no útil. L’efecte més evident i més fàcil de resoldre és que el cel estrellat desapareix. No obstant, ja hi ha molts estudis científics que indiquen que també afecta els éssers vius i la salut de les persones”, explicà Ángel Morales, catedràtic de Química Analítica i cap d’Iniciatives del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València.

Aquesta problemàtica centrà la jornada que va tindre lloc a Riba-roja de Túria el passat dimecres 22 de novembre titulada La lluita contra la contaminació lumínica. Estalvi o il·luminació responsable. Aquest ha sigut el segon any que la Universitat de València i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria han organitzat aquesta jornada amb la col·laboració de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, l’associació Cel Fosc i la Red Española de Estudios sobre Contaminación Lumínica. “L’objectiu d’aquesta trobada és donar a conéixer els problemes associats a un excés d’il·luminació i presentar les ferramentes que hi ha per a disminuir la contaminació lumínica”, explicà Ángel Morales, responsable científic de la jornada junt amb Enric Marco (Aula d’Astronomia, UV) i Joaquín Baixeras (Departament de Zoologia, UV).

Van inaugurar la jornada a les 9:30 hores, al Castell de Riba-roja de Túria, l’alcalde de la localitat, Robert Raga, i el cap d’Iniciatives del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, Ángel Morales. A continuació, diversos especialistes en la matèria van analitzar la pol·lució lumínica, les seues causes i conseqüències. En la primera sessió, les conferències van ser a càrrec del president de l’Associació Cel Fosc, Fernando Jáuregui; la física Susana Malón; i Josep Maria Ollé, professor de Luminotècnia de la Universitat Rovira i Virgili. A més, els tres ponents van participar en una taula redona, titulada Leficiència energètica vs. contaminació lumínica, que moderarà Ángel Morales. En la sessió vespertina el professor de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la Salvador Bará, i el doctor en Astrofísica Alejandro Sánchez, se van centrar en explicar els efectes de la contaminació lumínica i van debatre en una taula redona, moderada per Enric Marco, sota el títol La necessitat dil·luminar correctament.

Llista d'enllaços:

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies