Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Anàlisi i Investigació Demogràfica de la Població Valenciana - DEMOVAL

L'àrea de treball d'aquest grup són els estudis demogràfics dirigits a la població valenciana. Aquest grup investiga els fenòmens demogràfics clàssics com la natalitat, la fecunditat, a nupcialitat i la formació i dissolució d'unions, l'envelliment, la morbiditat, la reproducció i les migracions amb especial interès en la seua evolució des de l'existència de les primeres fonts demogràfiques modernes fins a l'actualitat i incloent-hi les projeccions sobre evolucions futures. Aquests estudis es centren en la població situada en el territori valencià, tot mirant d'ubicar-la en les desagregacions territorials que van des de la secció censal, les entitats menors, els municipis i les comarques.

A banda, aquest grup realitza investigacions sobre les trajectòries vitals o cursos de vida. S'hi aplica la perspectiva dels cursos de vida per estudiar processos vitals com ara l'emancipació, l'entrada a l'edat adulta, els episodis formatius i laborals, la maternitat-paternitat o la jubilació. En l'anàlisi de les trajectòries vitals s'atenen les dimensions temporals com edat, generació i moment, les dimensions de gènere i classe social, origen i llengua. També son objecte d'estudi les poblacions específiques que per les seues característiques sociodemogràfiques i importància social en l'estructura i canvi de la societat valenciana demanden anàlisis concretes. En concret, poblacions en situacions de vulnerabilitat social des d´ una perspectiva multidimensional.

El grup combina la producció de dades sobre població a través del disseny d'enquestes demogràfiques, la catalogació de dades secundàries existents sobre la població valenciana (registres i estocs de població procedents de dades d'enquesta), el conreu de tècniques de modelització estadística, el càlcul d'indicadors, la recol·lecció de discursos sobre esdeveniments i trajectòries vitals.

Tant per la informació que recull com per l'anàlisi que realitza, DEMOVAL aporta al teixit empresarial, a l'administració en tots els nivells i al tercer sector un coneixement valuós de les característiques demogràfiques, culturals i socials, previsions, diagnòstics, situació en el territori, etc., referits a la població valenciana. Amb tot això DEMOVAL suposa potencialment una millora substancial als estudis de mercat, les polítiques públiques, i les accions i intervencions socials. 

 

 

Grup d'Investigació en Clima, Cultura, Lideratge i Mesurament en les Organitzacions - CLIMO

L'activitat investigadora del grup es desenvolupa a través de les següents línies d'actuació:

Identificar i descriure els processos de formació del clima i la cultura de les organitzacions. Determinar la influència que el lideratge té sobre els processos de formació del clima i la cultura organitzacional, i sobre els seus nivells mitjans i variabilitat. Determinar la influència del clima i la cultura organitzacional, i el lideratge, sobre processos clau per al funcionament de les unitats de treball (e.g., conflicte, comunicació, reflexivitat). Estimar els efectes indirectes del clima, la cultura, i el lideratge, sobre els resultats de les unitats de treball (e.g., rendiment, qualitat de servei) i la qualitat de vida laboral dels seus membres (e.g., benestar psicològic, satisfacció laboral), a través dels processos assenyalats anteriorment.

Determinar la influència que la composició dels equips de treball sobre la base de variables demogràfiques (e.g., gènere, educació, antiguitat) té sobre els processos i resultats dels equips Desenvolupar i validar instruments de mesura (e.g., test, qüestionaris, escales) per a mesurar les variables assenyalades anteriorment. Determinar la invariància de les propietats psicomètriques d'aquestes mesures a través de grups demogràfics (e.g., homes-dones), idiomes (e.g., castellà-portugués), i països i contextos culturals.

Grup d'Investigació en Desenvolupament Econòmic en Perspectiva Històrica - EHVALENCIA

El grup d'investigació Desenvolupament Econòmic en Perspectiva Històrica (EHVALENCIA) reuneix la totalitat dels 12 investigadors doctors, professors de l'Àrea d'Història i Institucions Econòmiques del Departament d'Anàlisi Econòmica de la Universitat de València.

El treball de recerca de gran part dels membres de grup s'enquadra en dos projectes d'investigació finançats pel programa nacional de projectes d'investigació d'excel·lència de MCNN (ECO2015-65049-C12-1-P i ECO2015-66782-P). Tots dos projectes estan dirigits per investigadors de EHVALENCIA (Daniel Tirado és l'IP d'un d'ells i Concepción Betrán i María Ángeles Pons són les IPs del segon) i, al costat d'ells, formen part dels seus equips d'investigació altres quatre membres del grup d'investigació Desenvolupament Econòmic en Perspectiva Històrica (EHVALENCIA) (Antonio Cubel, Joaquim Cuevas, Julio Martínez-Galarraga i Teresa Sanchis-Llopis). La resta de membres del grup (Joaquín Azagra, Pablo Cervera, Salvador Calatayud, Yadira González de Lara, Francisco Medina) formen part dels equips d'investigació de projectes competitius dirigits des d'altres universitats espanyoles (com UAB) o altres departaments de la mateixa Universitat de València. A més, el grup també lidera un projecte competitiu d'investigació dirigit des de la Universitat de València i finançat pel Banc d'Espanya.

La qualitat de la investigació dels membres de EHVALENCIA ha facilitat que aquests hagen participat regularment en estructures d'investigació com a grans xarxes nacionals i internacionals d'investigació (Xarxa de Referència d'I+D+I en Economia i Polítiques Públiques de la Generalitat de Catalunya, ESF Network-Globaleuronet), projectes d'investigació del programa marc de la UE (Jean Monnet Projects), hagen organitzat reunions científiques nacionals i internacionals de reconegut prestigi i impacte en la seua àrea d'estudi (Iberometrics, Workshops de la ESF-Globaleuronet, FRESH Meetings), o hagen sigut convidats a participar de manera estable en Programes de Postgrau d'Excel·lència com són el Màster Interuniversitari en Història Econòmica UB-UAB-UZ, el Doctorat en Economia UB, el Doctorat Interuniversitari en Història Econòmica UB-UC3M o el Doctorat en Economia UZ.

Fruit d'aquesta sòlida tasca d'investigació i de formació d'investigadors, el grup Desenvolupament Econòmic en Perspectiva Històrica (EHVALENCIA) dirigeix la xarxa d'Investigació d'Excel·lència del MCNN "Globalització, Creixement i Desigualtat (S XIX-XXI)" (ECO2015-71534-REDT). Aquesta estructura d'investigació reuneix  els 8 grups d'investigació en Història Econòmica més rellevants del conjunt de l'Estat.

Els resultats d'aquesta tasca investigadora han sigut difosos a través de la publicació, en els últims 5 anys, de més 25 articles en revistes indexades en el JCR, 15 de les quals es troben situades en el Q1 de les àrees d'Història de les Ciències Socials o Economia.

Grup d'Investigació en Desenvolupament Sostenible, Governança Mundial i Regional, Ordre Internacional i Europeu Contemporanis - DSGMROIEC

El Grup d'investigació al qual es refereix la present sol·licitud es denomina "Desenvolupament sostenible, governança mundial i regional, ordre i valors internacionals i europeus contemporanis". Es tracta d'un tema sobre el qual el Grup d'investigació sol·licitant està treballant des de fa diversos anys amb el suport de diverses ajudes i projectes d'investigació autonòmics, nacionals i internacionals.

En l'actual fase de desenvolupament de les activitats del Grup d'investigació, el biaix s'amplia des de la perspectiva de la protecció del medi ambient als aspectes més amplis del desenvolupament sostenible, que inclou tres pilars: econòmic, social i ambiental. Es tracta d'una preocupació essencial de les comunitats internacional i europea contemporànies, les bases constitucionals de la qual per als pròxims anys han sigut establides en el document titulat "El futur que volem", adoptat en la Cimera de Riu + 20 sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, celebrada al juny de 2012, sota els auspicis de les Nacions Unides. Els elements principals de l'activitat del Grup d'investigació, tal com la seua pròpia denominació indica, són quatre.

En primer lloc, els continguts relatius al paradigma del desenvolupament sostenible en la seua dimensió internacional i europea, incloent, entre altres qüestions: la naturalesa jurídica del concepte de desenvolupament sostenible, el contingut de la noció de desenvolupament sostenible en els seus aspectes econòmic, social, cultural i ambiental, les característiques bàsiques del criteri de sostenibilitat, les qüestions vinculades a les disparitats de desenvolupament dels pobles, el concepte de responsabilitats comunes però diferenciades, les nocions de països desenvolupats, països en desenvolupament i països emergents, així com la justícia intergeneracional.

En segon lloc, s'abordarà l'examen del conjunt de qüestions vinculades a la governança global en l'àmbit del desenvolupament sostenible, prestant especial atenció a l'evolució del marc institucional internacional, tant a nivell mundial (institucions del sistema de l'Organització de les Nacions Unides), com en el pla regional (Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia, Antàrtida, Àrtic), les propostes i realitzacions en l'àmbit econòmic, social i ambiental amb vista a aconseguir el desenvolupament sostenible. En aquest context, es prestarà especial atenció als desenvolupaments que s'efectuen en l'àmbit de la Unió Europea i del Consell d'Europa.

En tercer lloc, atés que el Grup d'investigació està compost principalment per internacionalistes especialitzats en Dret i en Relacions internacionals, es prestarà especial atenció, entre altres qüestions, a la incidència del concepte del desenvolupament sostenible en els diversos sectors del Dret internacional (Dret internacional econòmic, Dret internacional dels drets humans, Dret internacional ambiental, Dret internacional laboral), els desenvolupaments conceptuals i normatius en l'àmbit internacional i europeu, prestant una atenció especial als nous instruments jurídics que s'han adoptat recentment i als quals ho faran en els pròxims anys. Els resultats de la investigació es plasmaran en publicacions científiques, ja es tracte d'articles inclosos en revistes nacionals o internacionals indexades, ja es tracte de monografies publicades per editorials d'excel·lència.

En quart i últim lloc, analitzarem els valors que tant la comunitat internacional, d'una banda, i la Unió Europea, per una altra, estan considerant com a necessaris per a regir les seues relacions i, per tant, dignes de protecció jurídica, tant en els àmbits internacional, europeu i nacional.

Continuant amb la tradició del Grup d'investigació, les nostres activitats també inclouran: la participació en diverses activitats investigadores a escala transnacional, l'organització d'i la participació en congressos científics d'àmbit internacional, europeu i nacional, la participació en les Reunions de les Parts en els Convenis internacionals per a la protecció del medi ambient, la contribució a l'elaboració d'instruments jurídics en la condició d'experts internacionals, la pertinença a diverses instàncies vinculades a l'aplicació efectiva de les normes internacionals i europees en la matèria, etc.

Grup d'Investigació en Desenvolupament i Assessorament en Trànsit i Seguretat Viària - DATS

DATS és un Grup d'Investigació de l'Institut Universitari d'Investigació en Trànsit i Seguretat Viària de la Universitat de València (INTRAS), creat l'any 1995, compost per Professors i Investigadors de reconegut prestigi.

L'objecte del Grup DATS és la realització de Projectes d'Assessorament, Investigació, Desenvolupament, Innovació, Formació i Divulgació en matèria de Transport, Trànsit, Mobilitat i Seguretat Viària.

Desenvolupa els seus projectes tant per a administracions i institucions com per a empreses, ja siguen públiques o privades, nacionals i Internacionals, a fi de donar resposta a les necessitats dels clients, així com en general per a resoldre els problemes socials que representen els accidents de trànsit, la pobresa i la deterioració del Medi Ambient, a tot el món, amb especial atenció als països en vies de desenvolupament.

Per consegüent, una de les principals activitats és l'acompanyament en el diagnòstic de problemes i detecció d'oportunitats, així com per a la definició de solucions i estratègies que guien presa de decisions.

Els Treballs del Grup DATS han contribuït a un augment de coneixement en l'àrea. En aquest sentit, el grup ha fet un esforç en la difusió de troballes mitjançant la seua disseminació a través de llibres, articles en revistes científiques i/o congressos de caràcter científic i divulgatiu. Així mateix i de manera complementària el grup ha participat de manera activa en i amb els mitjans de comunicació de masses amb l'objectiu de comunicar i conscienciar a la població. 

Conseqüentment en la seua carta de Serveis s'inclouen els següents:

  • Confecció/Redacció de Plans Estratègics de Transport, Logística, Mobilitat Sostenible, Locals i Ordenació Urbana, Seguretat Viària i Laboral (accidents in-itinere i en missió).
  • Definició, desenvolupament i implementació d'intervencions, mesures i contramesures en matèria de Transport, Mobilitat i Seguretat Viària.
  • Desenvolupament Legislatiu, Reglamentari i Normatiu.
  • Desplegament de Sistemes Intel·ligents de Transport (ITS).
  • Avaluació i selecció de personal, i especialment de conductors, positiva i negativa, que inclou el desenvolupament d'instruments per a escometre aquests fins.
  • Disseny i impartició de programes de formació i educació, així com dels preceptius instruments i recursos didàctics (entre els quals destaquen els que es basen en tecnologies com la Realitat Virtual, especialment simuladors, i la Realitat Augmentada), dirigit a acadèmics, professionals, tècnics i a usuaris/ciutadans en general .
  • Creació de campanyes de comunicació i publicitat, incloent les pròpies del Màrqueting Social Corporatiu.
  • Avaluació de Plans, Programes, i intervencions, incloent les pròpies de desenvolupaments legislatius, reglamentaris i normatius (Avaluació Legislativa).
Grup d'Investigació en Desigualtats Socioeconòmiques i Polítiques Públiques amb Perspectiva de Gènere - GENDESPOL

Anàlisi de les desigualtats de gènere en l'àmbit socioeconòmic, tant en el vessant de les polítiques públiques com en les relacions entre subjectes privats i en el marc de les organitzacions, fent ús de les eines metodològiques corresponents a la ciència jurídica, la sociologia, l'economia i el treball social.

Grup d'Investigació en Emprenedoria, Direcció d'empreses cooperatives i de l'economia social i Sostenibilitat Corporativa - EMPRECOOP

Descripció de l'activitat investigadora:

Estudi sobre l'emprenedoria i la creació d'empreses en general i per al cas de les empreses socials en particular. Anàlisis de la Sostenibilitat Corporativa, la Responsabilitat Social Empresarial i l’Ètica en els negocis.

Aplicació de les eines per a la creació d'empreses i la definició del pla de negoci d'empresa. Especial incidència en les empreses socials i els conceptes d'emprenedoria i innovació social. Estudi sobre l'administració i direcció d'empreses cooperatives i de l'Economia Social. S'inclou el seu diagnòstic estratègic, el disseny del sistema d'objectiu amb la missió, la visió i el valors, la formulació d'estratègies corporatives i competitives i la implementació d'aquestes estratègies mitjançant el disseny organitzatiu, la planificació i el control i l'estudi del comportament de les persones. Aplicació de les eines de la Direcció Estratègica a les cooperatives i altres organitzacions de l'Economia Social: anàlisi dels stakeholders i matriu d'interès-poder, anàlisi de l'entorn, anàlisi interna mitjançant l'auditoria de recursos i l'anàlisi VRIO, anàlisi per a l'avaluació i disseny d'estratègies i variables de disseny organitzatiu. Estudi de la Sostenibilitat Corporativa, de les seues eines de treball i l’aplicació de les memòries de sostenibilitat en les empreses de l’Economia Social, les PIMES i les empreses familiars. Estudi de la Creació de Valor Compartit, la Triple Bottom Line i de models de sostenibilitat com l’Economia del Bé Comú i les BCorporation, entre d’altres.

 Els diferents membres del grup es dedicaran, mitjançant projectes d'investigació competitius en els seus diferents nivells (autonòmic, estatal i europeu), a la investigació dels aspectes de l'emprenedoria, de la direcció d'empreses cooperatives i de l'Economia social i de la Sostenibilitat Corporativa amb la finalitat d'aplicar aquestes eines a la resolució dels problemes reals d'aquestes empreses i a contribuir a la creació de nous coneixements en aquesta matèria.

Grup d'Investigació en Estudis Europeus de Seguretat i Defensa - GEPOLCOM

La investigació se centra en l'anàlisi comparada dels processos de democratització i qualitat democràtica en diferents països representatius de diferents realitats culturals, socials, econòmiques i polítiques i de les principals amenaces a l'estabilitat democràtica tant en termes de seguretat internacional com de sorgiments de grups extremistes en el si d'aquestes democràcies.

Es col·labora amb institucions com el Center for International and Comparative Politics de la Universitat de Stellenbosch, Sud-àfrica com amb Institucions militars de diversos països.

Grup d'Investigació en Estudis Tributaris Internacionals, Constitucionals i Comparats - ETICCs

Anàlisi jurídica de les normes tributàries nacionals i internacionals des d'una perspectiva constitucional, de dret de la Unió Europea i comparativa. Verificació de la legalitat dels procediments d'aplicació dels tributs que formen part dels sistemes tributaris.

Grup d'Investigació en Famílies i Infància - GRIFAIN

L'equip d'investigació té com a objectiu prioritari desenvolupar accions investigadores i formatives orientades al coneixement i millora de la realitat educativa de les famílies i la infància.al costat d'això, els objectius específics del nostre equip s'orienten a:

  • Conéixer les necessitats i percepcions de la infància, especialment atenent els seus drets de protecció i participació, i plantejar propostes de millora sobre aquest tema.
  • Analitzar les principals problemàtiques i dificultats per les quals travessen les famílies i els seus membres, i desenvolupar propostes per a la seua millora.
  • Aprofundir en les eines i estratègies de treball específiques en l'àmbit de família i infància. Col·laborar amb diverses agències implicades en les vides de les famílies i la infància (escoles, serveis socials, centres d'atenció primària, serveis especialitzats, entitats del tercer sector, etc). Desenvolupar projectes i convenis d'investigació i col·laboració amb diferents institucions.
  • Plantejar propostes formatives en relació amb les famílies i la infància dirigides als egressats de les diferents titulacions de la UV i professionals.
  • Difondre les troballes del nostre equip d'investigació a la comunitat científica i a la societat en el seu conjunt.

Tots els membres de l'equip són professors de la Universitat de València així com professionals especialitzats que treballen en l'àmbit de família i infància. La directora de l'equip, així com altres professores integrants, centra la seua activitat docent i investigadora prioritàriament en l'àmbit de les famílies i el menor, amb tesis dirigides sobre aquesta temàtica, projectes d'investigació i publicacions en revistes i obres col·lectives. Entre els projectes ha dirigit la investigació; Disseny d'un instrument per a analitzar la relació entre violència filie-parental i estructura i estil educatiu familiar; i participat, entre altres, en la investigació; Validació d'un instrument d'avaluació d'estils educatius familiars i establiment de lineamients per al disseny de programes d'intervenció amb famílies; (Universitat de València) i; Pràctiques familiars i corresponsabilitat: Anàlisi dels valors i proposta d'estratègies educatives per a la conciliació de la vida personal, social i laboral; (Universitat de Barcelona). Entre les seues últimes publicacions destaquem; Famílies i menors: reptes i propostes pedagògiques. 

De la mateixa manera, és responsable i participant de diferents iniciatives de formació especialitzada dirigides tant a egressats com a professionals en aquest àmbit (Curs de postgrau "Intervenció especialitzada amb famílies i infància: procediments i tècniques d'actuació"; programes de formació i investigació en intervenció familiar dirigits a professionals dels serveis especialitzats de família i infància (SEAFIs) de la Comunitat Valenciana; congressos nacionals i internacionals -ERNAPE i AIFREF-; conferències; cursos, etc.).

Grup d'Investigació en Hidrologia Mediterrània - RIUMED

L'estudi de crescudes en rambles constitueix un dels pilars clau per a entendre el risc d'inundació en ambients mediterranis. Es tracta de xicotetes conques, de circulació efímera, la configuració de la qual està determinada per uns pocs successos d'alta energia, on se superen uns certs llindars hidrogeomorfológics, que originen els majors canvis en el sistema fluvial i els principals perills per a l'home. 
Establir el patró de risc d'aquestes conques implica conéixer a partir de quins llindars de pluja (quantitat, intensitat i distribució espacial) es produeix escolament superficial, i quins llindars de cabal generen els principals problemes en el pla d'inundació. El nostre grup es dedica a estimar aquests llindars hidrogeomorfológics, a partir de l'estudi detallat d'episodis extrems. L'anàlisi contemplava tres escales de treball: a) una escala general, que engloba el territori adscrit a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (43.000 km 2), on s'aborden els llindars de precipitació en relació amb la situació sinòptica, el relleu i la temperatura de la mar ; b) una escala de conca (conques pilot de Carraixet, Poyo, La Rambla de la Castellana, Rambla de Gallinera i Riu Vernissa), on s'estudien els llindars de producció d'escolament, en relació amb la configuració hidrogeomorfológica i els usos del sòl; i c) una escala més detallada, de pla d'inundació, on s'analitzen els nivells de risc en relació amb els llindars de desbordament, perill natural i vulnerabilitat. 
L'estudi d'episodis concrets es basa en les dades del (Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica) SAIH-Xúquer, des de 1989. A partir d'aquestes dades, s'ha desenvolupat un sistema d'emmagatzematge i filtrat de la informació que permet treballar a diferents escales temporals, des dels cinc minuts a l'escala anual. Amb aquests registres es defineixen episodis de pluja i es caracteritzen amb indicadors de precipitació acumulada, intensitat, duració, torrencialidad, irregularitat i persistència. S'analitza el comportament de les pluges extremes per a diferents escales d'observació temporal (5', 15', 30', 1 h, 2h, 3h, 4h, 6h, 12 h i 24h) i la seua distribució espacial en el territori de la CHJ. Els màxims s'estudien en relació amb els factors geogràfics d'altitud, orientació i distància a la mar. Així mateix s'estudien els patrons de risc en funció dels factors de perillositat i de vulnerabilitat de la població, atenent la seua distribució espacial i segons les característiques d'ocupació de l'espai, en funció de patrons temporals (dies, nits, hores laborables i dies festius). 
Tota la informació es creua amb les dades cedides pels Serveis de Protecció Civil i del Consorci de Compensació d'Assegurances a fi d'obtindre relacions entre els indicadors de pluja i les categories de danys produïts pels episodis. Aquest estudi conjunt ens permet avaluar el grau d'adequació dels llindars de pluja vigents en el Pla Nacional de Predicció i Vigilància de Fenòmens Adversos, METEOALERTA.
 A més, gràcies a un Conveni d'investigació amb l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta enfront de les Emergències, s'analitzen els episodis intensos en relació amb les anomenades a l'1.1.2 CV (amb especial atenció a les pluges in situ). D'altra banda, s'ha procedit a l'elaboració del Mapa integrat de Perill d'Inundació a la Comunitat Valenciana (MIPICOVA) a partir de la integració de la cartografia oficial del Pla Territorial de Risc d'Inundació de la Comunitat Valenciana (PATRICOVA) i del Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables (SNCZI).
En l'actualitat s'està avaluant el risc d'inundació en rambles, en el context de canvi climàtic (considerant les noves tendències en les entrades de precipitació als sistemes mediterranis i els hidrogrames de resposta).

Grup d'Investigació en Joves, Canvi Social i Treball - JOCASOT

Els investigadors involucrats en aquest grup d'investigació, desenvolupen des de ja diversos anys, una labor investigadora orientada a l'estudi de la joventut en els seus diferents vessants, en els aspectes centrals del seu desenvolupament i de la transició a la vida adulta.

L'educació, la participació i el treball són les tres dimensions fonamentals en les quals se centra l'anàlisi sense oblidar tots els processos relacionats amb la transició a la vida adulta i el disseny de la seua trajectòria vitals. La inserció laboral en un món del treball en profunda transformació, la decisió d'independitzar-se, la participació a la vida pública són els aspectes centrals de la investigació d'aquest grup.

La intensa etapa de canvi social que les societats occidentals estan vivint des de ja diverses dècades, requereixen un estudi profund de les seues conseqüències en un col·lectiu que protagonitzarà les futures etapes de desenvolupament. La transformació del treball, la globalització, les noves tecnologies, la crisi dels sistemes representatius nacionals i, en els últims anys, la crisi econòmica està transformant profundament les societats occidentals i canviant els processos de socialització.

Els joves representen un col·lectiu de gran interés en l'estudi de la societat en un doble sentit: d'una banda per la seua condició actual i per tots els processos relacionats amb la socialització i la preparació a la vida adulta, com són l'educació, la formació a una participació responsable a la vida política, la transició a la vida adulta en una fase de profunds canvis i pluralització de les formes de família; per l'altre, perquè en ells radiquen els fonaments de la societat futura. La transició de la societat fordista a la societat Post-fordista està implicant una profunda crisi de les estructures socials de les societats occidentals i un progressiu declivi de les Institucions com ens ensenya Dubet. A això s'associa un intensiu procés d'individualització, en el qual seran els propis individus els que hauran de construir una nova realitat social, noves estructures socials capaces d'organitzar la vida col·lectiva d'una forma més adequada als nous desafiaments. Aquest és el principal repte de les noves generacions i l'estudi d'aquests processos no pot ser que passar per l'estudi de la joventut, de la seua condició i dels principals processos de transformació en els quals estan submergits.

La globalització, d'una banda, i el procés d'unificació europeu per l'altre, imposen a més una reflexió comparada que intente separar les especificitats de contextos concrets, de patrons comuns que puguen ajudar a llegir fenòmens de transformació global, com els propiciats per la revolució digital per exemple o per la intensificació de la mobilitat internacional. Cap d'aquests processos a més pot llegir-se adequadament sense recórrer a l'ús de la perspectiva de gènere per a dotar de l'adequada riquesa i profunditat la mirada analítica. Nous fenòmens com la precarietat laboral i les seues conseqüències, els nous itineraris vitals, les noves formes de famílies, la mobilitat territorial, les noves formes de la comunicació i participació, són els fenòmens al centre de l'activitat investigadora del grup. Per a un adequat desenvolupament de l'activitat investigadora, el grup ha decidit formalitzar la riquesa dels seus estudis en 3 línies d'investigació.

La primera focalitzada en l'estudi del treball i de la seua transformació en la societat digital i global; la segona orientada a l'anàlisi de les diferents formes de reacció dels joves davant la crisi, on no ens referim solament a la recent recessió econòmica, sinó a la crisi estructural que està transformant la nostra societat a ritmes molt accelerats. Finalment, la tercera línia d'investigació es proposa analitzar tots els processos relacionats amb la socialització dels joves, des del pla de la socialització primària i informal fins a l'educació, com a procés institucionalitzat d'inserció dels joves en la societat.

Grup d'Investigació en Laboratori de Psicologia i Tecnologia - Labpsitec

La investigació de Labpsitec València se centra fonamentalment en l'àmbit de la psicopatologia, avaluació i tractament dels trastorns psicològics, així com en la promoció del benestar i la qualitat de vida en diferents poblacions. En els últims 25 anys, aquest grup s'ha centrat en les possibilitats que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (Tics) poden oferir a la Psicologia Clínica i de la Salut, i en aquests moments es tracta d'un grup líder a nivell internacional en el desenvolupament i validació d'aplicacions basades en Tics en aquest camp. En aquest context, Labpsitec València és pioner en el desenvolupament d'aplicacions de realitat virtual (RV) per al tractament de trastorns emocionals i problemes d'imatge corporal presents en els trastorns alimentaris.

Respecte a l'ús d'Internet, Labpsitec València està treballant en el camp de la Telepsicologia des de fa 20 anys, sent pioner a integrar solucions de RV en aplicacions dirigides al tractament de diversos problemes. S'ha de destacar el Treball del grup dins del projecte europeu "Online Predictive Tools for Intervention in Mental Illness" (OPTIMI), en el qual es desenvolupen sistemes online per a la prevenció de la depressió. Aquesta aplicació s'està posant a prova actualment dins d'un altre projecte europeu (E-COMPARED). D'igual manera, s'estan desenvolupant noves intervencions per al foment de la resiliència i el tractament dels problemes adaptatius en un altre projecte finançat per H2020 (I-CARE).

També s'ha treballat en una aplicació orientada a oferir als ancians una solució tecnològica amb la qual millorar el seu estat emocional (MAYODOMO). En aquests moments, aquesta solució forma part d'un projecte europeu EHCOBUTLER i forma part del Consorci Europeu per a l'Envelliment Actiu i Saludable (EPI-AHA). Un altre aspecte a destacar són els desenvolupaments que s'han realitzat dins del camp de l'obesitat i els estils de vida saludables, com la plataforma ETIOBE, per al tractament de l'obesitat infantil, o el programa Viure millor, per a persones amb problemes d'hipertensió i sobrepés.

Actualment el grup és partícip en l'acció CIBER en l'àrea de Biomedicina i Ciències de la Salut (www.ciberobn.es), liderant un dels grups d'investigació de Ciber-OBN. Labpsitec València ha participat en més de 50 projectes d'investigació finançats per fons regionals, nacionals i europeus. Hem sigut els IP de la Xarxa d'Excel·lència PROMOSAM (PSI2014-56303-REDT) finançada pel MINECO, que acaba de concloure, i estem duent a terme diversos projectes finançats tant per la Comunitat Valenciana, el pla nacional I-D-I i la Comissió Europea, així com altres projectes finançats per entitats privades. Els resultats de totes aquestes investigacions han sigut presentats en congressos (nacionals i internacionals) i han donat lloc a més de 200 articles publicats en revistes amb índex d'impacte. També s'han publicat llibres i capítols de llibres.

En general, i de manera resumida, l'interés principal de Labpsitec València sempre s'ha situat en l'àmbit de la Salut Mental, intentat aprofundir en la descripció i compressió dels trastorns mentals, i en l'elaboració de tractaments eficaços.

Grup d'Investigació en Màrqueting i Innovació en Comerç i Serveis - INNOMARK

INNOMARK, com a grup d'investigació de la UVEG, desenvolupa activitats en línia amb la innovació metodològica i temàtica d'estudi en màrqueting, tractant de comprendre dominis assenyalats com a preferents en la distribució comercial i els serveis. Els treballs del grup atenen anomenades d'investigació en aquests camps, mobilitzant coneixement des d'escenaris de treball més tradicionals de l'equip com el comportament del consumidor, la marca, la creació valor, les relacions entre empreses, la innovació i el turisme. Aquests tòpics configuren les seues principals línies d'investigació. L'experiència d'INNOMARK i la seua consolidació com a equip, és avalada per la participació dels seus membres en diferents projectes d'I+D finançats en convocatòries públiques, més de 30, així com de contractes I+D d'especial rellevància amb Empreses i/o Administracions en els quals s'han analitzat realitats econòmiques o problemàtiques empresarials relacionades amb les TIC, el comerç minorista, l'empresa turística, la segmentació o la satisfacció. La qualitat de la investigació i la importància dels resultats del grup, es constata en les seues múltiples contribucions a congressos (més de 100 treballs presentats a fòrums internacionals) així com per les seues publicacions. Més de 80 investigacions han sigut publicades en revistes internacionals, moltes d'elles recollides en el JCR (p.e. Annals of Tourism Research, Tourism Management, Journal of Chemometrics, Industrial Management & Data Systems, International Journal of Contemporary Hospitality Management, Industrial Màrqueting Management, Service Industries Journal, Journal of Consumer Behavior, International Journal of Hospitality Management, Journal of Business & Industrial Màrqueting, Journal of Services Màrqueting, etc.), en les bases de dades ISI, en el SJR o en bases de dades com ABI INFORM, EMERALD Reviews, etc. Els membres del grup han obtingut diferents reconeixements a la seua trajectòria investigadora. Així, entre els assoliments de l'equip cal destacar: 1 Awards for Excellence 2009 (Gallarza y Gil 2009), Tourism Review. 2 Best paper 2008 (Gil et al., 2008), Industrial Màrqueting Management. 3 Outstanding Paper Awards for Excellence 2010 (Gil et al., 2009) Industrial Management & Data Systens. 4 Premi AEMARK-ASEDAS 2011 (Ruiz-Molina et al., 2010). 5 Awards for Excellence 2013 (Gallarza et al., 2013), Tourism Review. 6. Premi AEMARK 2014, (Gallarza et al., 2013), Annals of Tourism Research. 7 Premi Millor Tesi Doctoral àrea de màrqueting 1994 (Dra. Gil), Congrés Nacional de Màrqueting. 8 Premi Millor Tesi Doctoral sobre Gestió de Qualitat Total 1995, Club Gestió de Qualitat (Dra. Gil). 9 Premi Investigació en Màrqueting ESIC-BANCAIXA 2000 (Dra. Moliner). 10 Premis Extraordinaris Doctorats Universitat de València 1995 i 2011 (Dra. Gil i Dra. Fonts). 11 Premi AEDEMO Investigació i Màrqueting 1994 (Dra. Gil). 12 Premi MK. Màrqueting i Vendes 1993 (Dra. Gil). 13 Premi Investigació Empresarial, Ajuntament de Torrent/Caixa Popular 2000 (Dra. Gil). 14 Premi "Turisme" Tesi Doctoral. AVT. Finalista 2003 (Dra. Gallarza). 15 Premi Júnior Investigació i Màrqueting AEDEMO 1999 (Dr. Servera). 16 Premis Extraordinaris Llicenciatures de la Universitat de València 1987 i 1995 (Dra. Gil i Dra. Ruiz). 17 Premi Jove Economia 2003 Fundació General de la Universitat Complutense de Madrid (Dra. Ruiz). Finalment destacar que fins hui, la Dra. Gil ha dirigit 8 tesis doctorals en les línies d'investigació nucli d'INNOMARK. Tot l'anterior acredita una tradició de treball en equip i una massa crítica suficient per a afrontar qualsevol desafiament en l'àmbit de la investigació acadèmica en màrqueting, donat el seu caràcter multidisciplinari, sent capaç de mobilitzar el coneixement cap a la solució de problemes en el s. XXI.

Grup d'Investigació en Polítiques de Benestar Social - Polibienestar

El Grup d'Investigació en Polítiques de Benestar Social, pertanyent a la Universitat de València (Espanya) de referència internacional, és un grup especialitzat en investigació, innovació i tecnologia social, assessorament tècnic i formació en l'àmbit de les polítiques socials. Desenvolupem investigació bàsica i aplicada amb un enfocament interdisciplinari i holístic sobre sostenibilitat econòmica, social, política i tècnica dels sistemes de benestar, assessorant l'Administració i a les empreses en el disseny, planificació i implementació de recursos i polítiques de benestar social i sostenibilitat.

El grup està compost per un equip interdisciplinari dirigit per Jorge Garcés Ferrer, catedràtic Príncep d'Astúries en la Universitat de Georgetown a Washington DC (els EUA) i 20 investigadors de diferents disciplines de la Universitat de València. Al seu torn, el grup col·labora amb entitats i universitats de la Unió Europea, dels Estats Units, Sud-amèrica i Àfrica.

Visió: millorar el benestar, la sostenibilitat i la qualitat de vida de la societat.

Missió: aconseguir una major eficàcia i eficiència de les polítiques públiques, entitats privades i tercer sector, mitjançant propostes innovadores, integrals i interinstitucionals a través d'un equip amb un enfocament interdisciplinari i multicèntric.

Repte per a 2030: innovar les polítiques públiques a través de les tecnologies de la informació i la comunicació, Tics.

El Grup d'Investigació ofereix el millor servei en l'àrea de les Polítiques públiques i per a això es val d'un equip interdisciplinari, connectat internacionalment i amb un gran coneixement de cada àrea de treball. No sols la seua font de coneixement i capacitat sinó també la seua cohesió, dinamisme i forma de treball, permeten al Grup continuar creixent cap a l'excel·lència. L'equip imparteix docència en titulacions de grau de la Universitat de València, màsters oficials de la Universitat de València, màsters i cursos de post-grau propis, així com en altres cursos de formació.

Grup d'Investigació en Règim Jurídic Constitucional de les Llibertats, el Govern Obert i l'Ús de les Noves Tecnologies - clrfoguit

Cotino (director) ha sigut l'IP de Tres projectes consecutius nacionals sobre aquests temes, un centrat en l'e-govern (2005-2008), un altre llibertat i participació en la web social (2010-2012) i l'actual sobre Govern Obert (2013-2015) matèria sobre la qual es pretén la continuïtat. Pendent de resolució de nou projecte I+D+I, del Ministeri d'Economia i Competitivitat, "L'avanç del Govern Obert. Règim jurídic constitucional de la implantació de polítiques de transparència, accés a la informació, dades obertes, col·laboració i participació especialment a través de les TIC i del govern electrònic" DER2015-65810-P (pendent de resolució). També Cotino com IP. Els resultats són més que evidents tant en la xarxa com en centenars de publicacions i ponències. A més d'alguns reajustaments, es potencia aquesta ocasió la internacionalització reforçant l'equip estranger. Tots els membres de l'equip han treballat i cooperat activament en els últims anys.

En aquest grup UV s'afigen dos membres que no ho són del projecte del Ministeri, dos investigadors de total referència a Espanya, Fernández Salmerón i Valero Torrijos, de Dret administratiu.

Es continuarà amb el tractament jurídic dels continguts i les llibertats en internet, responsabilitat de prestadors, discurs de l'odi, límits, censura, etc. D'altra banda, davant el relativament eteri del concepte de govern obert i el predomini d'altres disciplines, es considera necessari el tractament jurídic constitucional per a decantar, sedimentar i destil·lar jurídicament tots aquests canvis i avanços que s'acaben de donar en els últims anys respecte dels continguts del concepte del Govern Obert (transparència, participació, col·laboració, dades obertes, etc.) i la seua projecció en l'ordenament jurídic així com els drets fonamentals implicats. Es pretén la continuïtat perquè que ens situem davant el moment de desenvolupament crucial del Govern obert. Estem en plena culminació d'un procés de fundamentalització del dret a la transparència i accés a la informació pública. Aquest procés ni molt menys ha sigut acabat ni pel TEDH, ni el TJUE ni, especialment pel nostre Tribunal Constitucional i Tribunal Suprem. Serà especialment important analitzar la interpretació per autoritats de protecció de dades, autoritats de transparència, defensories amb competència en la matèria i, per descomptat, els tribunals ordinaris i constitucional.

S'ambiciona fer una anàlisi i seguiment tant de l'aplicació de la llei de transparència com a noves lleis administratives i reforma de la llei de reutilització, decret de desenvolupament de la llei de transparència, 2015, així com de l'ona de lleis autonòmiques del període 2013-2015 de l'àmbit autonòmic-local.

Més enllà de la mera anàlisi normativa, es tracta de tindre en compte la implantació pràctica i les polítiques de Govern obert, especialment a Espanya en els diferents nivells municipal, autonòmic i estatal. Es tracta d'una qüestió en plena "ebullició" en 2015-16 a Espanya. No obstant això, donada la transnacionalitat del fenomen, es farà un seguiment també en perspectiva comparada i supranacional europea i iberoamericana.

No sols es pretén analitzar el desenvolupament jurídic constitucional del govern obert, sinó, en la mesura que siga possible, influir en el mateix en els diferents operadors jurídics.

Es compta amb sòlida experiència en la difusió de continguts jurídics d'alta qualitat en formats clàssics (més de nou obres col·lectives i deu congressos), en part a través de www.derechotics.com o el Cyberlaw clinic i de perfils de Twitter de gran visibilitat d'alguns dels membres. A més de generar i difondre coneixement acadèmic, es realitzarà un observatori de la e-administració 2.0, anàlisi de webs de referència espanyola i internacional; un document de recomanacions jurídic pràctiques i cauteles.

Grup d'Investigació en Serveis Socials Comunitaris - SESOCO

El grup d'investigació sobre cohesió social i dinàmiques locals està en l'Àrea de cohesió social de l'Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local en la Universitat València. La investigació en matèria de Treball Social Comunitari és encara una àrea recent en la universitat espanyola.

El grup SOCIAL-COM pretén contribuir al coneixement i visibilització investigadora de les dinàmiques locals que es produeixen en les comunitats per raons de desigualtat, discriminació, conflicte social que impedeixen la cohesió social. En tots els àmbits de la comunitats locals, en general, però amb major profunditat els serveis de benestar social, desenvolupament humà, entenent aquests com una eina que redueix les desigualtats socials i afavoreix la justícia social. El Grup SOCIAL-COM de la Universitat de València té com a objectiu principal en el coneixement dels problemes socials de l'entorn més immediat, dirigint les seues actuacions cap a l'àmbit local per a contribuir al desenvolupament de les estructures socials i el benestar dels ciutadans, comptant amb la seua participació com a eix estratègic.

En últim lloc, els objectius del grup d'investigació SOCIAL-COM pretenen participar en la creació i desenvolupament de nous conceptes, instruments i avaluacions en el camp dels serveis municipals, de manera que es puguen fomentar eficaçment territoris excel·lents i sostenibles entorn de la despesa social i el benestar social.

Grup d'Investigació en Suport a la Recerca en l'Anàlisi de la Variació Lingüística - SILVAGroup

El concepte de "variació lingüística" és clau per a l'estudi de l'evolució de les llengües i dels sistemes comunicatius socials, professionals i educatius. Les transformacions socials, culturals, sanitàries, econòmiques, tecnològiques i educatives es desenvolupen, vehiculen i reflecteixen a través de les seues manifestacions lingüístiques i comunicatives. L'objectiu de l'equip és l'estudi del progrés que està experimentant la societat actual a través de l'anàlisi de les variables lingüístiques essencials que intervenen i interactuen en la comunicació humana. Aquestes variables depenen dels perfils dels parlants (ex. variació idiolectal, dialectal, segons el gènere, l'edat, condició social, nivell educatiu, etc.) i dels usos que ells fan del llenguatge segons les identitats interpersonals que adopten (i.e. variació de registre), els codis a través dels que es comuniquen (i.e. variació de manera), les diverses plataformes textuals que utilitzen (i.e. variació de gènere discursiu) i les diferents estratègies persuasives amb les quals transmeten la seua intenció i la seua imatge (i.e. variació d'estil). L'anàlisi d'aquestes variables requereix abordar l'estudi de la comunicació a diverses escales, des del seu vessant macro i hiper discursiva (ex. la interrelació entre les variables que interactuen en la comunicació empresarial o acadèmica, o la complexitat de comunicació multimodal de les xarxes socials i plataformes digitals) i també dels seus components micro discursius (ex. la variació de les unitats fonètiques, morfològiques, lèxiques i sintàctiques). Com destaquen els experts en variació lingüística (Bayley, 2013; Chambers and Schilling, 2018), per a abordar estudis integrals i innovadors en aquest camp és necessari mantindre actualitzada la metodologia necessària per a definir i classificar les categories, criteris i paràmetres essencials per a comprendre i analitzar aquestes variables i la seua interrelació.

Algunes d'elles han sigut àmpliament estudiades (ex. variació dialectal) i altres ho estan sent (ex. variació de gènere discursiu), però encara existeixen molts aspectes ambigus i controvertits sobre altres variables rellevants, com, per exemple, les que intervenen en la variació del registre comunicatiu. Aquest tipus de variació interpersonal i contextual abasta tot l'espectre de la interacció humana, des de la qual té lloc en els contextos més sofisticats i convencionals fins a la qual s'efectua en els entorns més íntims i familiars, existint diversos graus de dependència i interrelació entre diversos registres en un mateix acte comunicatiu, la qual cosa ha suposat un difícil repte per als especialistes, en particular a l'hora d'accedir a dades reals i recopilar corpus amplis i representatius. A més, al llarg de la història, el seu estudi s'ha abordat des de molt diverses perspectives arribant a abastar variables heterogènies, ambigües i confuses que han generat controvèrsia dins d'aquest camp d'investigació. Aquesta heterogeneïtat teòrica i complexitat metodològica han dificultat el desenvolupament d'estudis en profunditat i d'àmplia cobertura sobre aquesta varietat lingüística, que pogueren traslladar els seus resultats a la societat i al mercat laboral de manera efectiva, oferint mètodes i eines d'ajuda pràctiques per a la seua comprensió, aprenentatge i domini. Hi ha altres variables en similar situació (ex. variació idiolectal, variació d'estils, genolectes, cronolectes, etc.).

Amb l'afany de contribuir en l'avanç d'aquest camp, els objectius primordials del Grup SILVA són:

  1. Aprofundir en les categories, criteris i paràmetres fonamentals per a l'estudi i l'anàlisi de la variació lingüística, i en els factors que intervenen en el seu comportament actual en la llengua anglesa i altres llengües majoritàries, com l'espanyol i l'alemany.
  2. Investigar la variació lingüística des d'un enfocament pragmàtic integral destacant les seues dimensions interpersonals i multimodals en la seua fluctuació al llarg de la comunicació quotidiana des d'entorns públics fins als privats.
  3. Treballar des de les tecnologies emergents, la lingüística de corpus i altres àmbits multidisciplinaris de la comunicació humana, contrastant avanços i resultats entre llengües.
  4. Dissenyar metodologies d'estudi de la variació lingüística, no sols efectives en la cerca i detecció de trets distintius que aclarisquen la definició i tipologia dels seus paràmetres d'anàlisis, sinó també pràctiques per al seu aprenentatge i domini especialment a nivell social i professional.
  5. Participar en plataformes i projectes de difusió de la investigació, especialment en congressos internacionals i en publicacions d'impacte, per a fomentar l'aprofundiment en l'estudi de la VR i donar a conéixer els resultats de l'activitat de l'equip.
  6. Constituir una plataforma de suport nacional i internacional per a la investigació en aquest camp i per a la seua difusió.

L'activitat investigadora de l'equip es vertebrarà des del IULMA amb seu en la Universitat de València, al qual pertanyen la majoria dels membres del grup, i està format per un equip multidisciplinari d'investigadors tant joves com amb experiència en investigació pertanyents a la UV, UPV i UA.

Tots els membres de l'equip comparteixen les línies d'investigació essencials per a l'estudi de la VR: variació lingüística, lingüística de corpus i lingüística contrastiva; l'equip compta també amb especialistes en altres línies d'investigació rellevants. Aquest caràcter multidisciplinari atorga a aquest equip l'avantatge d'abordar la variació lingüística des de diverses però complementàries àrees de coneixement i línies d'investigació, permetent una profunditat i perspectiva innovadores i uns resultats que poden suposar realment un avanç significatiu en el camp.

Grup d'Investigació en Treball Col·laboratiu en Entorns Virtuals - GROUPNIT

Els canvis deguts a la globalització, la revolució tecnològica i la digitalització, estan impulsant que les organitzacions desenvolupen noves formes de treball col·laboratiu a través d'equips i comunitats virtuals. Aquestes eines col·laboratives constitueixen estratègies empresarials rellevants ja que permeten una millora de l'aprenentatge i la gestió del coneixement i, per tant, contribueixen a aconseguir que les organitzacions siguen més innovadores, més visibles i més competitives.

Les característiques del treball col·laboratiu han canviat recentment ja que els usuaris d'equips o comunitats virtuals que es troben dispersos geogràficament tenen la possibilitat de combinar diferents aplicacions tecnològiques per a respondre a les demandes del projecte o tasca que estiguen realitzant (p.e. wiki, fòrum, xarxa social/corporativa, etc.). En aquest sentit, es produeixen importants canvis en la naturalesa de les relacions entre els usuaris, en els processos relatius a la resolució de la tasca i el seu acompliment (p.e. identificació, sentit de comunitat, confiança, lideratge, conflicte, productivitat, qualitat del coneixement…) que requereixen ser atesos.

El nostre grup d'investigació té la finalitat de generar "coneixement davantera" sobre els efectes que les tecnologies col·laboratives tenen sobre el benestar individual i col·lectiu des d'una perspectiva bàsica que després és transferida al context aplicat de les empreses. Així, s'analitzen el funcionament d'equips i comunitats virtuals que treballen en entorns dinàmics i amb tasques complexes amb un doble objectiu: a) desenvolupar estratègies d'entrenament i millora de la seua eficàcia; i b) oferir pautes per a un disseny eficient d'aquestes eines col·laboratives.

Els equips virtuals (EVs). Durant l'última dècada, l'estudi dels EVs s'ha consolidat com una extensa àrea d'investigació amb importants resultats i s'han desenvolupat models heurístics de rellevància a l'hora d'explicar els aspectes clau del funcionament reeixit d'aquests grups. La investigació desenvolupada en els últims anys per diferents equips d'investigació, entre els quals es troba el nostre, ha focalitzat l'atenció en l'estudi diferencial d'aquests equips respecte als que es comuniquen de manera convencional, és a dir "cara a cara". No obstant això, hui se sap que aquests equips virtuals tenen la seua pròpia idiosincràsia i per això, des d'una perspectiva psicosocial i positiva s'advoca per analitzar els aspectes que influeixen en el seu benestar i rendiment. La manera concreta en què l'equip virtual s'estructure (emergència de subgrups segons els processos de categorització social) així com disposar de competències emocionals per a optimitzar els seus recursos (formació en gestió d'emocions) es conformen com a àrees d'interés a l'hora de desenvolupar la nostra investigació.

A més, la cooperació d'equips en les organitzacions actuals s'estén a l'intercanvi de coneixement en comunitats virtuals (CVs), grups d'interés en xarxes socials professionals o en xarxes internes d'empreses, la qual cosa amplia la nostra investigació cap a l'anàlisi del procés per a compartir coneixement en comunitats virtuals. En aquest context d'investigació té especial interés el disseny eficient de comunitats virtuals de pràctica amb la intenció de millorar la seua sostenibilitat. Aquestes poden definir-se com a grups creats per l'organització, amb visibilitat dels seus membres, amb propòsits comuns i orientats a compartir coneixement en plataformes web. En aquest sentit, el nostre grup d'investigació pretén indagar en els factors que afavoreixen el seu ús eficaç i apropiat per a la innovació social i la gestió del coneixement.

Grup d'Investigació en Unitat de Desenvolupament Rural i Avaluació de Politiques Públiques - UDERVAL

El grup treballa en les següents línies d'investigació:

  1. Capital social i desenvolupament territorial: xarxes socials, elits de poder i lideratges en zones rurals. En aquesta línia de treball s'utilitza l'enfocament d'Anàlisi de Xarxes Socials. Aquesta línia d'investigació es completa amb la temàtica de crisi i resiliència en les comunitats locals.
  2. Polítiques i estratègies de desenvolupament local i territorial en àrees rurals: processos de transformació socioeconòmica, noves activitats, actors en la gestió del territori i polítiques de desenvolupament territorial.
  3. Teixit empresarial i els sistemes soci-productius en zones rurals i intermèdies: cultura i xarxes empresarials, els processos d'innovació, xarxes socials i, en general, factors que contribueixen al capital social territorial i als processos de transformació social i econòmica.
  4. Serveis a la població en zones rurals (educació, sanitat, serveis socials, activitat comercial, infraestructures, equipaments d'oci i turisme, culturals, etc.) com a factors d'atracció demogràfica, dinamització econòmica (ingressos i mercat laboral) i cohesió social.
  5. Vulnerabilitats, exclusió social i (nova) pobresa en el medi rural, com a resultat de la crisi i retirada de l'Estat de Benestar (reducció i/o desaparició de les prestacions socials, privatització i/o desregulació de serveis públics, etc.).
  6. Xarxes socials en l'àmbit sanitari, amb especial referència a les zones rurals.
Grup d'Investigació en l'Empresa Innovadora - EMPINNOVA

El grup d'investigació centra la seua activitat en l'empresa innovadora i realitza contribucions acadèmiques en referència a les següents qüestions:

  1. Característiques de l'empresa innovadora.
  2. L'estratègia de l'empresa innovadora.
  3. Emprenedoria i innovació.
  4. Innovació i resultats empresarials.
  5. Disseny de nous productes.
  6. Aprenentatge organitzatiu i gestió del coneixement.
  7. Implicacions per als recursos humans de l'estratègia innovadora de l'empresa.

Se segueixen metodologies de tipus qualitatiu i de tipus quantitatiu en funció de cada objectiu específic d'investigació.