Logo de la Universitat de València Logo Departament d'Informàtica Logo del portal

.
.

5ª Sessió del Cicle de conferències de R+D en el Departament d’Informàtica

  • 3 de maig de 2017
Saló de graus ETSE

Seguint amb el cicle de conferències de R+D del Departament d'Informàtica, aquest divendres 5 de maig a les 15:00 a l'aula 2.1 de l'ETSE - UV tindrà lloc la xerrada “Localització i identificació de Sons en Xarxes de Sensors Acústiques” presentada pel Prof. Dr. Máximo Cobos, Prof. Dr. Juan J. Perez Solano i l'alumna de doctorat Sra. Irene Martín Morato del grup de recerca HiPIS.

Amb la ràpida evolució en el disseny i fabricació de circuits electrònics, els nodes sense fils que integren sensors i interfícies de comunicació de diferent tipus s'han convertit en recursos molt econòmics per al disseny i desplegament de sistemes de monitorització que permeten noves aplicacions. Bé conegudes són les xarxes sense fils de sensors (wireless sensor networks, WSNs) que s'han estès en camps tan diversos com la seguretat, la indústria i els sistemes orientats a la cura i benestar.

Quan els nodes incorporen transductors acústics i el processat implica la manipulació de senyals d'àudio, aquest tipus de xarxes es coneixen habitualment com xarxes sense fils de sensors acústics (wireless acoustic sensor networks, WASNs). Si bé les tasques de localització en xarxes de sensors tradicionals es basen en la potència del senyal RF rebuda pels nodes, la menor velocitat de propagació del so fa que la precisió de localització utilitzant xarxes acústiques sigui considerablement més gran. Aquesta característica ha impulsat la investigació en localització utilitzant sensors acústics distribuïts, no només per localitzar fonts en l'espai, sinó també per localitzar la posició dels propis nodes de la xarxa.

D'altra banda, donat el baix cost dels sensors acústics i la potència de càlcul que poden tenir els nodes de la xarxa, l'interès per les tècniques d'aprenentatge màquina per a la identificació dels sons que es produeixen en l'ambient s'ha vist molt potenciat en els últims anys. Aplicacions en àrees com les smart cities, l'assistència a l'autonomia i la vida quotidiana, o l'etiquetatge de contingut multimèdia fan d'aquestes tècniques un camp amb un gran potencial de recerca i transferència.

A la xerrada es comentaran els fonaments d'aquestes tecnologies, els camps d'aplicació i les aportacions realitzades pel grup de recerca HiPIS en aquest tema.