Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Medicina i Odontologia Logo del portal

El RD 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seua qualitat, indica que els ensenyaments conduents a l’obtenció del títol de Màster conclouran amb l’elaboració i defensa pública d’un Treball de Fi de Màster (TFM), que tindrà entre 6 i 30 crèdits, d’acord amb el que establisca el pla d’estudis corresponent. Aquestos crèdits no podran ser objecte de reconeixement excepte en el cas que es desenvolupen específicament en un programa de mobilitat.

Concepte

Els treballs de fi de màster consistiran en la realització d’una memòria o projecte sota la supervisió d’un tutor o tutora en la que es posen de manifest els coneixements i competències adquirides per l’estudiant al llarg de la titulació.

Aquests treballs constituiran una tasca autònoma i personal de l’estudiantat i hauran de realitzar-se d’acord amb el que dispose la memòria de verificació del títol. Les Comissions de Coordinació Acadèmica de cada màster podran establir directrius específiques i fixar criteris d’avaluació per a procurar homogeneïtzar l’elaboració i avaluació dels treballs de fi de màster.

En el cas de titulacions interuniversitàries conduents a un títol conjunt serà d’aplicació la normativa pròpia de la Universitat de València, sempre que no s’establisca el contrari en el conveni específic subscrit entre les universitats participants.

Comissions coordinadores

En les titulacions de màster oficial, la Comissió de Coordinació Acadèmica (d’ara endavant, CCA) assumirà les funcions de Comissió de TFM de la titulació.

Les comissions coordinadores de TFM seran les encarregades d’establir les directrius específiques d’elaboració i avaluació dels treballs i de desenvolupar les instruccions necessàries per a desplegar les previsions assenyalades en aquest reglament i adaptar-les a les especificitats de cada titulació.

Aquestes instruccions es publicaran en la web de la titulació.

Modalitats

Les modalitats que podran presentar els treballs de fi de màster són les següents:

  1. Treballs acadèmics de revisió i investigació bibliogràfica.
  2. Treballs experimentals o teòrics.
  3. Treballs d’aplicació professional.
  4. Altres treballs no inclosos en les modalitats anteriors, segons s’indique en el pla d’estudis verificat i en la normativa específica de cada titulació.

En tots els casos el treball es materialitzarà en una memòria escrita.

El TFM es podrà fer en col·laboració amb institucions, organismes o empreses diferents de la Universitat de València, sempre que existisca un acord amb elles. Aquest acord així com el procediment i els documents necessaris es detallen al punt “Assignació del treball i del tutor o la tutora“.

Matrícula

La matrícula del TFM es realitzarà en el període ordinari amb la resta d’assignatures de la titulació i donarà dret a dues convocatòries oficials en el curs acadèmic.

Els centres podran obrir un segon període de matricula al finalitzar la primera convocatòria d’exàmens. Aquesta matrícula donarà també dret a dues convocatòries en el curs acadèmic.

Tutorització

El TFM es farà sota la supervisió d’una tutora o d’un tutor acadèmic que haurà de pertànyer a un àrea de coneixement amb docència en la titulació i serà la persona responsable d’orientar l’estudiantat en el desenvolupament del treball, de vetlar pel compliment dels objectius fixats, i d’emetre un informe del treball tutelat.

Quan un treball siga supervisat per més d’una tutora o tutor almenys un ha de pertànyer a un àrea de coneixement amb docència en la titulació.

Les instruccions de cada titulació indicaran, si escau, els requisits que hauran de tindre les tutores o els tutors acadèmics.

No obstant, per a tutoritzar el TFM serà necessària la condició de doctora o doctor, llevat dels casos en què així ho autoritze la comissió amb competències en estudis.

En el cas de titulacions interuniversitàries conduents a un títol conjunt podrà nomenar-se tutora o tutor qualsevol doctora o doctor de les universitats participants, sempre que així s’establisca en el conveni específic subscrit.

Si el TFM es realitza en una institució, organisme o empresa aquesta haurà de nomenar una tutora o un tutor extern que col·laborarà, juntament amb l’acadèmic, en la definició del contingut del TFM i en el seu desenvolupament.

Assignació del treball i del tutor o la tutora

Les comissions coordinadores hauran de garantir que tot l’estudiantat matriculat tinga assignat un tema de TFM.

Les comissions coordinadores realitzaran l’assignació del tema i de la tutora o el tutor acadèmic d’acord amb els criteris d’adjudicació establerts en les instruccions del TFM de la titulació.

Aquests criteris podran incloure l’opció que el tema puga ser proposat per l’estudiantat de comú acord amb la seua tutora o el seu tutor.

Amb caràcter general, l’assignació d’un tema de TFM i d’una tutora o un tutor tindrà validesa només en el curs acadèmic en què es realitze l’assignació.

Tanmateix, en el cas que l’estudiant no supere l’assignatura la comissió podrà mantenir el tema i la tutora o el tutor acadèmic per a cursos posteriors sempre que l’estudiant continue matriculat.

En el cas de fer el TFM en col·laboració amb institucions, organismes o empreses diferents de la Universitat de València, una vegada feta l’assignació del tema i del tutor o tutora del TFM i seleccionada l’entitat externa on fer aquest treball, el propi estudiant s’haurà de baixar els següents documents:

L’alumnat haurà de incloure estos documents al procediment de Valisa Electrònica habilitat a l’efecte anomenat "TFG-TFM en entitats externes" que trobareu a aquest enllaç https://links.uv.es/DK5Lh8J.

Dipòsit i presentació

El dipòsit i presentació del TFM es farà en la fase final del pla d’estudis i, en tot cas, respectant les condicions que figuren en la memòria de verificació del títol.

L’estudiantat haurà de presentar una sol·licitud de defensa i d’avaluació i, almenys, la versió electrònica del treball realitzat, d’acord amb el procediment que en cada moment establisca la Universitat de València a través de LA SEU ELECTRÒNICA en l’apartat Tràmits per a estudiants, apartat “Expedient, Títols i Matrícula” tràmit “Lliurament del treball fi de màster (TFM)”.

Cada comissió coordinadora podrà establir unes normes bàsiques d’estil, extensió i estructura del TFM, així com, si escau, el material addicional que ha d’aportar l’estudiantat.

La persona o persones que tutoritzen el treball hauran d’emetre un informe sobre el TFM amb caràcter previ a la seua presentació.

Defensa, avaluació i qualificació

L’estudiantat realitzarà la defensa pública del TFM en les condicions establertes en la memòria de verificació del títol. Si la memòria no arreplega aquest aspecte, s’haurà d’especificar la forma de presentació i d’avaluació en les instruccions específiques del TFM de la titulació.

L’estudiantat disposarà de dues convocatòries per curs acadèmic en què estiga matriculat. No obstant, el Centre podrà establir diferents períodes de defensa dintre dels terminis fixats en el calendari de processos de gestió administrativa de la Universitat de València.

Les comissions coordinadores hauran d’establir i anunciar amb antelació la data, el lloc i altres aspectes de la defensa i l’avaluació que es consideren de rellevància.

Les comissions coordinadores nomenaran, si escau, tants tribunals com siga necessari per a poder avaluar els treballs presentats.

En aquests casos, el tribunal estarà integrat per tres persones nomenades entre el professorat de les àrees de coneixement amb docència en la titulació, llevat dels casos en què així ho autoritze la comissió amb competències en estudis.

El seu règim de funcionament serà el que estiga arreplegat en la memòria de verificació del títol o, en el seu defecte, el que establisca la llei de procediment administratiu.

Els membres del tribunal de TFM seran doctors o doctores, llevat dels casos en què així ho autoritze la comissió amb competències en estudis.

Si el TFM es realitza en una institució, organisme o empresa, en un grup d’investigació, o en qualsevol altra situació en què, per raons de confidencialitat siga necessari establir restriccions en la defensa del treball realitzat, caldrà especificar, amb caràcter previ, les condicions d’aquestes limitacions mitjançant l’acord de confidencialitat per a la defensa de TFM, que hauran de signar tant els membres del Tribunal com l’estudiant (https://www.uv.es/graus/TFG-TFM/Annex-III-autorellenable.pdf).

Després de l’avaluació s’estendrà un acta en la qual es reflectirà el dia i hora en què ha tingut lloc la defensa i la qualificació obtinguda.

Les instruccions del TFM de la titulació establiran els aspectes a valorar en l’avaluació i la forma d’obtenir la qualificació.

Les instruccions elaborades per les comissions coordinadores establiran el procediment que s’haurà de seguir per concedir la menció de «matrícula d’honor» que, en tot cas, es realitzarà seguint els criteris de la corresponent normativa de la Universitat de València.

La qualificació del TFM podrà ser impugnada d’acord amb el procediment previst en el reglament d’avaluació i qualificació de la Universitat de València per a títols de grau i màster.

El TFM es podrà incorporar al repositori institucional de la Universitat de València sempre que el treball haja obtingut una qualificació mínima de 9 punts i represente una aportació original i rellevant.

Aquesta incorporació es farà prèvia sol·licitud de l’estudiant, amb l’informe favorable de la tutora o tutor acadèmic i amb el vistiplau de la CCA, sempre salvaguardant els drets d’autoria del treball.

Confidencialitat

Si el TFM es realitza en una institució, organisme o empresa, en un grup d’investigació, o en qualsevol altra situació en què, per raons de confidencialitat, no siga possible presentar i publicar alguns resultats o siga necessari establir restriccions en la defensa del treball realitzat, caldrà especificar, amb caràcter previ, les condicions d’aquestes limitacions.

Amb aquesta finalitat, es complimentarà l’acord de confidencialitat entre l’estudiant i l’empresa així com l’acord de confidencialitat per a la defensa.

Normativa reguladora

Reglament de treball de fi de grau i treball de fi de màster oficial de la Universitat de València (https://www.uv.es/graus/TFG-TFM/Reglamento_TFG-TFM-2024.pdf)