El Projecte La Blanca va iniciar la seua marxa l'any 2004, integrat per un equip de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Sant Carles de Guatemala, dirigit per Cristina Vidal Lorenzo i Gaspar Muñoz Cosme. És un projecte interdisciplinari en el qual han treballat professionals de molt diversos àmbits: arqueologia, arquitectura, història de l'art, conservació, topografia, medi natural i cooperació al desenvolupament. Els treballs es van enfocar en la recuperació de l'antic assentament maia de La Blanca, que havia romàs abandonat i soterrat per més de mil anys en la selva subtropical guatemalenca. L'excavació en profunditat del lloc, així com la restauració i posada en valor del seu patrimoni arquitectònic ha sigut duta a terme des de llavors, i de manera ininterrompuda, fins a l'any 2019.
Durant aqueixos anys, es van compaginar els treballs de camp en el lloc i l'estudi dels materials en el laboratori del Projecte en Flores (Petén) amb el treball de gabinet que es va dur a terme a la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València. Els esforços de l'equip al llarg de tota la trajectòria del projecte han permés traure a la llum un important patrimoni cultural, testimoniatge del poder econòmic que va posseir La Blanca en el període Clàssic, així com la seua posada en valor.
Paral·lelament, es van realitzar labors de documentació del patrimoni i investigacions arqueològiques en el veí lloc de Chilonché, situat a 17km al sud-oest de La Blanca.