Universitat de València Logo del portal

 

La Curvadora Valenciana: disseny industrial

  • 7 de juliol de 2020
Grans magatzems
Imatge de la col·lecció de Julio Vives Chillida

La fàbrica de mobles corbats que a la fi del Segle XIX i principis del XX tenia Ventura Feliu Rocafort a València ha deixat una de les principals fonts de subministrament de l'Arxiu Valencià del Disseny.

Ventura Feliu Rocafort va ser un empresari important de la societat valenciana de l'època.  La seua fàbrica va ser fundada en 1879 i en 1893 es van construir els primers edificis, naus i magatzems, que van ser ampliats en anys posteriors, al carrer Sant Vicent, núm. 302, segons detalla en un article l'investigador, documentalista i escriptor Julio Vives Chillida. Ventura Feliu i els seus fills van encarregar diversos projectes i obres a arquitectes destacats de València com ara Vicente Cerdà (en 1903 i  1909), Francisco Mora (1905), Francisco Almenar (1906) i Carlos Carbonell (1913).

Ventura Feliu va ser també el promotor de la Unió de Fabricants de Mobles Corbats, una associació patronal creada per a la participació en fires i exposicions.

Fins ara només és conegut el catàleg de 1924, editat amb el nom de “Fábrica de muebles encorvados de Hijos de Ventura Feliu”, en el qual s'inclou tota una sèrie de fotografies sobre el procés de producció del moble corbat a la seua fàbrica, que formen part de la història industrial valenciana i han sigut divulgades parcialment en els treballs existents sobre el moble a València. A més, al llarg de la seua història la fàbrica de Feliu va publicar diversos anuncis en guies de València i en revistes.