Universitat de València Logo del portal

 

Exposicions

 

ESTÈTICA I RAÓ. EL MOBLE CORBAT VALENCIÀ I LA MODERNITZACIÓ DE L'HÀBITAT (DE 1880 A 1936)

 

Del 19 de Desembre de 2023 al 21 de Gener del 2024

 

 

En les albors del segle XX es va produir a València un primer intent reeixit de modernització en el qual el moble corbat va tindre un paper molt rellevant. Primer perquè va significar la transformació del taller tradicional d'ebenisteria en la moderna fàbrica de producció seriada a partir de la racionalització de la producció que implicava adoptar la cadena de producció i muntatge com a model; també perquè el mateix disseny de les peces produïdes en sèrie, introduïa una nova lògica de simplificació d'elements constructius i dels sistemes d'acoblat, per a obtindre la màxima resistència estructural amb el mínim nombre d'elements; En segon lloc, l'estètica resultant d'aquest nou procés de transformació de la fusta, i aquest nou mode d'organitzar la producció i la construcció de les peces, va suposar una transformació radical i completa de l'àmbit domèstic: els mobles es van alleugerir en els seus pesos i en els seus volums, es va simplificar la seua neteja i conservació, les seues línies amables i lleugeres dibuixaven siluetes que embellien els espais sense recarregar-los com sí que ocorria amb el moble artesanal historicista, generant d'aquesta manera la primera estètica moderna al nostre país.

     

 Horari:

        Dimarts - dissabte, 10:00 - 14:00 h i 16:00 - 20:00 h                
        Diumenges i festius, 10:00 - 14:00 h
        Entrada lliure
        Aforament limitat

 Centre Cultural La Nau. Sala de Bigues

 Organitza:

        Arxiu Valencià del Disseny
        Fundació Caixa Vinaròs
        Vicerectorat de Cultura i Societat, Universitat de València
        Escola Superior de Disseny de València
        Fundació General de la Universitat de València
       Centre Cultural La Nau de la Universitat de València

 Patrocina:

       Agència Valenciana de la Innovació

Col·labora:                                                                                                         

       Asociación de Diseñadores de la Comunitat Valenciana                                                                                                                                                                                                               
      Colegio de Interioristas de Interior de la Comunidad Valenciana                                
      Fundació del Disseny

Comissariat:

     Xavier Giner
    Julio Vives

        

                                                                                                 

 

                             

                                                    

 

 

      

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

JOSÉ MARTÍNEZ- MEDINA I LA INNOVACIÓ ARTÍSTICA A VALÈNCIA

 

Contextos de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia - Universitat de València
Del 20 de desembre de 2022 al 16 d’abril de 2023

 

José Martínez-Medina y Montoro (1919-2006) va fer-se càrrec, des de 1952 i junt amb els seus germans, de l’empresa que havien heretat de son pare, el fundador de la fàbrica de mobles, Juan Martínez Medina. La dedicació de José no es va restringir a col·laborar en la gestió del negoci familiar, sinó que també exercí una carrera com a dissenyador per a la companyia que, a hores d’ara, ja està considerada com una de les principals aportacions a la modernització del moble i de l’interiorisme a València durant la segona meitat del segle XX. La seua formació en l’Escola de Belles Arts de la ciutat i la seua experiència treballant en l’empresa familiar des de molt jove el van dotar d’altes competències com a dibuixant, creador de dissenys de productes i projectista d’interiors.
Però també el seu constant interès per tot allò que estava associat a la creació artística, així com la seua inquietud per adaptar-se i adaptar el seu entorn productiu a les noves tendències estètiques del seu temps feren de José Martínez-Medina una personalitat influent en el món artístic valencià.
La botiga que la família Martínez-Medina va obrir al carrer del Poeta Querol de València en 1962 esdevingué, gràcies a l’impuls de José, un lloc de trobada amb qui compartia els seus interessos vers una orientació innovadora del fet creatiu, bé fora des de plantejaments teòrics, com en el cas de Vicente Aguilera Cerni, o des de la pràctica artística, com en el de Ximo Michavila. A més de les seues relacions amb artistes que ja havien assolit cert reconeixement dins els cercles acadèmics i de la crítica, José Martínez-Medina contribuí a fer que un nombrós grup de joves emergents guanyara visibilitat. Durant dècades, ell disposà l’esmentat local de venda de mobles com a sala d’exposicions per a creacions recents, algunes de les quals eren el resultat d’experiments creatius i d’actituds fortament inconformistes respecte a les concepcions més convencionals. D’aquesta manera, actuà com a contacte i facilitador per tal que, fins i tot qui optava per les propostes més arriscades, trobara vies d’introducció en el mercat artístic i de difusió de la seua obra.
El cos principal de l’exposició prové de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València, que té entre els seus fons una bona representació de pintures i obres gràfiques degudes a artistes sobre qui existeix alguna constància de la relació artística amb José Martínez-Medina. A aquesta contribució, s’hi han afegit altres obres provinents de la mateixa família Martínez-Medina, així com préstecs de l’IVAM i de diverses artistes o dels seus hereus, que cobreixen l’època de major implicació artística de José Martínez-Medina, des dels anys seixanta fins a la fi del segle XX. A més de l’interès que per elles mateixes tenen aquestes obres com a evidències de la vitalitat de la creació artística en València durant un llarg període, l’Arxiu Valencià del Disseny de la Universitat de València, com a entitat organitzadora, vol orientar aquesta exposició cap a la demostració de les intenses connexions estructurals i homològiques entre el món del disseny i el de les arts plàstiques dins el gran marc de les pràctiques creatives inspirades per l’ideal de la innovació.

Vicente Pla Vivas
Comissari de l’exposició

 

ARTISTES PARTICIPANTSVisita

Cristina Alabau
Andreu Alfaro
Anzo
Rafael Armengol
Manuel Boix
Javier Calvo
Camelia
Equipo Crónica
Amadeo Gabino
Josep Guinovart
Artur Heras
Manuel Hernández Mompó
Carmen Michavila
Joaquín Michavila
Ana Peters
Eusebio Sempere
Salvador Soria
Manuel Valdés
Aurora Valero
Salvador Victoria
José María Yturralde

 


ACTIVITATS

 

Visites guiades

Visites gratuïtes a l'exposició per Vicente Pla Vivas, co-director del AVD i comisari de la mostra.

Dies y horari: 9 i 23 de març a les 18:00h.

Enllaç per a realitzar la inscripción: https://go.uv.es/EBml7CW

 

Col·loqui entre Cristina Alabau, Artur Heras i Aurora Valero. 22 de març, 11:00h.

L’Arxiu Valencià del Disseny organitza un col·loqui entre Cristina Alabau, Artur Heras i Aurora Valero en què es pretén ponderar la influència de José Martínez-Medina en l'escena artística valenciana des dels anys seixanta fins al final del segle XX i bussejar en les estructures artístiques per les quals es va interessar al llarg d'aqueixos quaranta anys. Tot això permetrà reflexionar sobre formes de relació entre empresa i creació artística i les seues múltiples possibilitats.

L'edició crítica d'aquest col·loqui formarà part d'una nova línia de publicacions de l’Arxiu Valencià del Disseny.

 


 

Horari:
Dimarts - dissabte: 10:00 - 14:00 h y 16:00 - 20:00 h
Diumenge i festius: 10:00 - 14:00 h
Entrada lliure
Aforament limitat

Centre: Centre Cultural La Nau
Sala: Sala Martínez Guerricabeitia


 

Organitza: Universitat de València - Arxiu Valencià del Disseny
Finançat per: Generalitat Valenciana - Agència Valenciana de la Innovació
Amb el suport de: Fundació General de la UV - Col·lecció Martínez Guerricabeitia
Col·laboren: José Martínez Medina, La Nau centre cultural de la UV, World Design Capital Valencia 2022, Ajuntament de València

 

________________________________________________________________________________________________________