Universitat de València Logo del portal

 

València, capital del disseny

  • 18 de febrer de 2021
València World Design Capital 2022

València serà la capital mundial del disseny en 2022. Prendrà el relleu de la francesa Lilla en aquesta iniciativa biennal creada pel World Design Organization (WDO), radicada al Canadà.

El jurat d'aquesta entitat privada, formada per dissenyadors, arquitectes, interioristes i empresaris de nombrosos països, ha decidit designar a València per davant de l'altra finalista, la ciutat índia de Bengalore, la quarta metròpoli més poblada del seu país (amb 4,5 milions d'habitants), també anomenada Ciutat Jardí pels seus nombrosos arbres i flors. Serà la primera vegada que una ciutat espanyola exercisca la citada capitalitat, després de l'intent fallit de Bilbao de 2014.

El programa transversal d'activitats orientat a divulgar el disseny com una eina clau per a la millora de la comunicació, el producte empresarial i la vida en general ha sigut decisiu per a l'elecció de la ciutat mediterrània. Torí, Hèlsinki, Ciutat del Cap. Seül, Taiwan i Ciutat de Mèxic, en l'última edició de 2018, han sigut les capitals precedents.

L'Ajuntament de València i la Generalitat han previst un pressupost de 4,5 milions d'euros per al programa de la capitalitat del disseny, que es desenvoluparà al llarg dels pròxims tres anys, 2020, 2021 i 2022. La iniciativa empresarial ha de fer-se càrrec d'un muntant similar, segons l'estipulat en la candidatura triada i com a marca la WDO. La Marina del Port de València i el seu edifici emblemàtic Veles i Vents, dissenyat per David Chipperfield en col·laboració amb Fermín Vázquez, serà un dels centres neuràlgics de la capitalitat.