Logo UVCàtedra Cirurgia Robòtica i Avançada Logo del portal

Objectius i línies de treball

Línies de treball

Entre els objectius generals de la Càtedra es troba la millora de la formació dels Metges Interns Residents (MIR) i personal facultatiu especialista en Tècniques Endoscòpiques (laparo-toracoscòpiques i robòtiques) i la formació en cirurgia laparo-toracoscòpica i robòtica mitjançant el desenvolupament d’un programa de capacitació específic per als cirurgians en formació.

El programa de capacitació en cirurgia robòtica i endoscòpica es basa en activitats teòriques i pràctiques, i utilitza els últims avanços tecnològics amb l’objectiu d'assegurar una bona formació, prèvia a la realització de procediments endoscòpics sobre els pacients.

El personal docent de la càtedra està integrat pels quatre fundadors d'aquesta, tots ells al seu torn professors universitaris de la Universitat de València, així com per altres professionals.

A més, també participaran professionals expert de l’IRTIC (Institut de Robòtica i Tecnologies de la Comunicació), i d’altres instituts tecnològics pertanyents a la Universitat Politècnica de València (UPV), com l’IBV (Institut de Biomecànica) i AIMPLAS (Institut del Plàstic).

Fins específics

Seran fins generals de la Càtedra, la Investigació Quirúrgica i la Docència Universitària en Cirurgia Robòtica i no Robòtica o Avançada en el seu més ampli sentit. Seran fins específics els següents:

  • Exercitar la Docència Universitària en Cirurgia Robòtica i Avançada en els seus diferents aspectes com ara Màsters Universitaris, Cursos de Postgrau i Cursos de Doctorat.
  • Impartir Docència Universitària mitjançant la realització de Cursos de Formació a l'Hospital General Universitari de València per a metges especialistes quirúrgics de tota mena, metges residents i infermeria.
  • Oferir a tots MIR’s quirúrgics del nostre hospital en primer lloc, i després als altres de la Comunitat i de la Nació, la possibilitat de formar-se en tècniques endoscòpiques de tota mena com a part del seu Pla de Formació i constituir-se en un dels Centres de Referència per a l'ensenyament de la Cirurgia Robòtica al nostre país, oferint possibilitat de formació a totes les especialitats quirúrgiques que realitzen cirurgia mitjançant aquestes tecnologies.
  • Oferir la nostra col·laboració a les Missions Militars Espanyoles a l'estranger, col·laborant amb les bases espanyoles destacades en altres països la possibilitat de treballar amb els metges militars en la realització d'operacions a distància, això poguera estendre's en un futur a les possibles bases espacials orbitals espanyoles, oferint els especialistes més qualificats si foren necessaris per a salvar les vides de soldades i astronautes (la cirurgia robòtica pot fer-se a distància i per tant des del nostre Hospital a qualsevol lloc).
  • Col·laborar amb els diferents Instituts Tecnològics de la nostra universitat, la Universitat de València, així com amb la Universitat Politècnica de València. Treballem principalment amb el IRTIC UV (com ja fem des de fa anys), en la cerca de solucions tecnològiques que milloren qualsevol aspecte de la Cirurgia.
  • Millorar l'impacte en el medi ambient que realitzen els residus sanitaris, investigant que tot o gran part del material quirúrgic plàstic siga biodegradable i si és possible compostable.

Desenvolupament de l'activitat

L’activitat de la Càtedra es desenvoluparà en dos espais: d'una banda, en les instal·lacions de l'Hospital General de València, equipat amb quiròfans, els qual disposen de la tecnologia més avançada.

Aquest edifici es comunica en 4K amb el Centre de Simulació, on s'impartiran les classes i es faran les pràctiques en els més avançats simuladors quirúrgics.

L'estudiantat també tindrà l'oportunitat de visualitzar cirurgies fetes en els quiròfans de l'hospital i comentar-les amb els mateixos equips cirurgians què les practiquen in vivo.

L’altre espai de la càtedra és el Departament de Cirurgia de la Facultat de Medicina. La Universitat de València aportarà també els aularis i centres de simulació si foren necessaris.