
El divendres passat, 22 de juny, vam celebrar en l'Edifici de Rectorat de la UV l'II Diàleg per la Responsabilitat Social en la UV amb el títol ‘La Compra pública: eina per a avançar en una universitat més responsable, justa i sostenible’.
Inaugurat per Pilar Serra, vicerectora de Sostenibilitat Cooperació i Vida Saludable, que va recalcar el paper estratègic que ocupaven les universitats públiques a l'hora de "marcar el camí i liderar el canvi per la compra pública", els Diàlegs es van centrar en exposar tres elements crucials:
- El marc normatiu de la compra pública i la seua avaluació. Ximena Lazo, Professora Titular de la Universitat d'Alcalà d'Henares i coordinadora del Grup d'investigació sobre compra pública verda, ens va oferir les principals vies legislatives i principis orientadors que des d'Europa es venen fixant per a l'impuls de la compra pública.
- La transversalitat dels eix social i sostenible en la compra pública. David Comet, expert en consum responsable del grup Idees i Tècnic de l'àrea de Cooperació i Solidaritat de la Universitat de Còrdova, va apel·lar a la necessitat d'entendre els criteris per a la contractació de manera holística i no fragmentada.
- Exemples pràctics i reptes en la posada en marxa de la compra pública en les universitats. Alberto Gil, Gerent de la Universitat de Saragossa, va apel·lar a la rendibilitat, no sols ambiental i social si no, econòmica de la compra pública.
De la mà de la dinamitzadora, Nuria García, es van anar perfilant nous temes relacionats per a generar una major consciència sobre l'eina de la compra pública com l'obsolescència programada. En aquest sentit, va intervindre Benito Muros, de l'associació Feniss creadora del segell ISSOP per a productes reparables i de llarga duració. Va destacar la necessitat que les administracions valoren el cicle complet dels productes que compren i aposten per béns i serveis alternatius.
- Visita el web de la Càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible