La Unió Europea ha desenvolupat en l'últim bienni una intensa activitat en aquesta matèria. La publicació de les Directrius Ètiques per a una IA Fiable pel Grup d'experts d'alt nivell sobre Intel·ligència Artificial, van marcar una fita particularment significativa. Aquestes directrius invoquen uns certs valors essencials, els anomenats principis de:
- Respecte de l'autonomia humana.
- Prevenció del mal.
- Equitat.
- Explicabilidad.
I proposen una llista avaluació d'impacte ètic centrada en set pilars: 1) acció i supervisió humanes; 2) solidesa tècnica i seguretat; 3) gestió de la privacitat i de les dades; 4) transparència; 5) diversitat, no discriminació i equitat; 6) benestar ambiental i social: i 7) rendició de comptes.
D'altra banda, el Parlament Europeu primer, i la Comissió Europea amb posterioritat han impulsat propostes normatives que podrien subratllar els principis ètics i incorporar aquells que per la seua naturalesa poden expressar-se mitjançant mandats normatius. A més, situarien l'anàlisi de riscos i la gestió del risc en el lloc central del compliment normatiu.
En La CafeterIA s'abordaran aquestes qüestions des d'una triple perspectiva: ètic-jurídica, investigadora i empresarial. En primer lloc, interessa conéixer el punt de vista dels qui acompanyen des de l'anàlisi, la doctrina i l'assessorament expert els processos normatius.
Des d'un altre punt de vista, resulta significatiu conéixer l'aproximació a aquests principis des de la investigació. Els nostres equips d'investigació en IA enfronten amb freqüència amb la necessitat de determinar els requeriments ètics i jurídics de la seua activitat, i en no menys ocasions davant la necessitat d'avaluar el sentit últim i la viabilitat d'una determinada investigació des del punt de vista dels valors.
Finalment, el món empresarial incorpora a les seues pràctiques aquest tipus d'avaluacions d'impacte i ha de desenvolupar models de governança que facen viable la satisfacció dels objectius del negoci amb un enfocament delimitat necessàriament per la garantia dels drets.
Per a conversar sobre aquestes matèries comptem amb:
|
|
|
|
Professora Contractada Doctora de Dret Constitucional. Delegada de Protecció de Dades de la Universitat d'Alcalá. |
Catedràtic d'Ètica de la Universitat Jaume I de Castelló. Director del “Observatori d'Ètica i Responsabilitat Social de l'Empresa de la Comunitat Valenciana”. |
Professor i investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i responsable de l'àrea d'Intel·ligència artificial d'alt rendiment del Centre Nacional de Super computación a Barcelona. |
Directora Global de Màrqueting de IA i Innovació en Microsoft, on defineix estratègies d'incubació per a tecnologies emergents en col·laboració amb els equips de recerca i desenvolupament. |
CONVERSACIÓ
Sessió realitzada el 9 de juny de 2021
DOCUMENTS RELEVANTS EN AQUESTA SESSIÓ:
- Directrius Ètiques per a una IA fiable pel Grup d'experts d'alt nivell sobre intel·ligència artificial.
- Proposal for a Regulation laying down harmonised rules on artificial intelligence.
- Documentació complementaria.
QUÈ ÉS LA CAFETERIA?
En la nostra CafeterIA busquem un format àgil en línia per a la divulgació del coneixement i el debat científic. Aquestes són les seues característiques:
- La CafeterIA és una activitat en línia amb una duració aproximada de 45 minuts que celebrem a l'hora del café, les 16.00.
- Comptarà amb un màxim de tres intervinents que dialoguen sobre una qüestió d'interés amb la qual es troben professionalment relacionats des de diferents punts de vista (investigació, empresa o administració).
- Té l'ambició de ser un espai de trobada oberta al diàleg i la interacció amb el públic.