Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Música i Dansa tradicional Logo del portal

Es crea la Càtedra de Música i Dansa Tradicional UV-GVA

  • 5 de maig de 2023
Presentació de la Càtedra. Fotografia publicada en el compte de Twitter d'Enric Olivares.
Presentació de la Càtedra. Fotografia publicada en el compte de Twitter d'Enric Olivares.

S'ha signat el conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València per la creació d'aquesta càtedra institucional.

En l’àmbit d’aquest conveni es desenvoluparan una sèrie d’activitats formatives, culturals, d’investigació, de divulgació i d’extensió universitària orientades al coneixement i la difusió de la música i la dansa tradicional i d’arrel valenciana. La finalitat de les activitats d’aquesta càtedra és posar-les al servei de la comunitat científica i del conjunt dels valencians i les valencianes com a part integrant del seu patrimoni cultural immaterial.
La direcció de la Càtedra es troba a càrrec dels doctors Enric Olivares i Sergi Doménech, ambdós del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València.

La música i la dansa són dos elements fonamentals de la cultura i tradició del nostre territori. La música crea els ritmes que guien els moviments de la dansa, i a la vegada la dansa dóna vida als sons i a les melodies. Juntament amb altres expressions populars festives es poden definir com una herència patrimonial rica, diversa i viva que reflecteix de manera indiscutible la nostra història i la nostra identitat com a valencians.

És per això que la Càtedra de Música i Dansa Tradicional vol ser una eina d’estudi i difusió per a la comunitat universitària i per a la societat en general d’aquest patrimoni immaterial per tal de proporcionar un millor coneixement del que ha estat el seu passat, comprendre quin és el seu present i potenciar el seu futur en col·laboració amb totes les parts implicades.

El seu estudi pot convertir-se en una part fonamental de la formació integral del ser universitari, però també en una ferramenta per a transformar la societat, contribuint a la creació d’una comunitat més lliure i diversa, que promou la participació oberta i el pensament crític, que fomenta la curiositat i l’aprenentatge constant, en qualsevol etapa de vida.

Ball tradicional. Moment durant la presentació de la Càtedra. Fotografia publicada en el compte de Twitter d'Enric Olivares.
Ball tradicional durant la presentació de la Càtedra.
Fotografia publicada en el compte de Twitter d'Enric Olivares.