Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Nova Transició Verda Logo del portal

Conferència d’Aurora Bueno (Càtedra-UV) sobre la transició sostenible de les destinacions turístiques a la UADE

  • 27 de setembre de 2020
Image de la noticia

Aurora Pedro, directora de la Càtedra a la UV, va impartir la conferència “Turisme i Desenvolupament Rural: Cap a una efectiva transició sostenible de les destinacions turístiques” a la titulació de Turisme i Hoteleria de la Universidad Argentina de la Empresa (UADE).

Amb motiu del Dia Internacional del Turisme, el passat 28 de setembre, Aurora Pedro Bueno, directora de la Càtedra Interuniversitària de Nova Transició Verda a la Universitat de València, va impartir la conferència Turisme i Desenvolupament Rural: Cap a una efectiva transició sostenible de les destinacions turístiques. Aquesta xerrada estava dirigida als alumnes de la titulació de Turisme i Hoteleria de la Universidad Argentina de la Empresa (UADE), a més de graduats, docents i altres convidats.

Pel que fa al turisme, sabem que el món en el que actualment vivim es caracteritza principalment pel dret a la lliure circulació de les persones; però, aquests desplaçaments s’han vist truncats amb aquesta pandèmia mundial. El turisme ha estat un dels més grans afectats per la crisi sanitària de la Covid-19, i ha estat víctima de la crisi econòmica en què s’ha derivat. Les xifres de l’OMT ens mostren unes dades alarmants: la pèrdua de 300 milions de turistes si comparem amb les xifres de 2019.

Cal destacar el procés de canvi climàtic com a motiu causant principal d’una sèrie de problemes que afectaran directament a el sector turístic, començant pel canvi, la transformació o, fins i tot, la desaparició de recursos turístics. Aquesta crisi s’ha de veure també com una oportunitat per avançar a mig i llarg termini cap a un model de destinacions turístiques més integrat amb el medi ambient i que contribuïsca definitivament a reduir les desigualtats socials i a la millora de l’ benestar de la població local.

La vulnerabilitat de el sector turístic exigeix ​​una perspectiva futura, a llarg termini. això entra dins de la insistència, no en la definició, sinó en el mesurament de la sostenibilitat. Si hem estat capaços de mesurar la competitivitat, hem de fer un esforç addicional per el mesurament de la sostenibilitat. L’OMT va proposar en la Conferència de Manila la formació d’un grup d’experts per al mesurament de la sostenibilitat turística. Es tracta, en definitiva, de repensar el turisme a partir d’una estratègia de sostenibilitat.