Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Nova Transició Verda Logo del portal

Participació de la Càtedra NTV en l'informe "Transició energètica i mobilitat descarbonitzada per a un turisme sostenible"

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 23 de novembre de 2023
Imatge de l'informe. Es veu una turista en un ambient rural

L'equip UV de la Càtedra interuniversitària de Nova Transició Verda va col·laborar en l'elaboració de l'informe titulat "Transició energètica i mobilitat 'descarbonitzada' per a un turisme sostenible", realitzat per la "Fundación 1º de Mayo". La presentació d'este informe va tindre lloc el 14 de novembre en el Congrés dels Diputats, i durant el seu desenvolupament, es va dur a terme una entrevista amb Aurora Pedro Bueno, qui ocupa el càrrec de directora de la Càtedra a la Universitat de València.

Imatge de la portada de l'informe
Accés a l'informe (pdf)

Durant l'entrevista, es va aprofundir en la conceptualització del turisme sostenible, segons ho establix l'Organització Mundial del Turisme (OMT), i es van abordar les crítiques d'experts en el camp. Encara que la OMT definix el turisme sostenible com aquell que contempla les implicacions econòmiques, socials i ambientals, Aurora Bueno planteja que esta definició resulta controvertida i poc pràctica.

Les crítiques se centren en l'absència del component de participació democràtica, i s'argumenta que la definició manca de claredat quant a les prioritats entre els pilars econòmic, social i ambiental. Així mateix, es destaca l'ambigüitat del terme "sostenibilitat" i es proposa l'exploració de nous conceptes, com el "ecocentrisme", com a mitjà per a transformar la relació amb la naturalesa. A més, se subratlla la necessitat de modificar els incentius, especialment entre els grans conglomerats empresarials.