Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Govern Obert, Participació i Open Data (PAGODA) Logo del portal

La Càtedra Pagoda organitza les II jornades sobre canals de denúncia en el sector públic i privat

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Cristina Soriano Cabellos
  • 2 de maig de 2023
Jornades

El dijous 21 d'abril es van celebrar aquestes jornades en les quals es va debatre sobre aspectes penals i processals del whistleblowing i la protecció de l'informant. La trobada va tindre lloc en la Sala d'actes del Departament de Filosofia del Dret i Política de la Facultat de Dret de la Universitat de València.

La inauguració de la jornada va ser a càrrec d'Andrés Gomis Fons, director General de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la GVA; Jorge Castellanos Claramunt, Co-Director Càtedra PAGODA; i José León Alapont, director de les Jornades.

El director de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, Joan A. Llinares Gómez, va impartir una conferència titulada “L'experiència en la posada en funcionament i organització dels canals interns i externs de la AVAF i l'aplicació supletòria de la Llei 2/2023 respecte a les lleis anticorrupció autonòmiques i de protecció de les persones denunciants”.

Des de l'àmbit acadèmic, el professor de la Universitat Loyola, Rafael Aguilera Gordillo, va oferir la xarra “Aspectes jurídic-penals clau sobre el canal de denúncies en l'execució dels sistemes de compliance”. Andrea Andreu Gutiérrez, estudiant de Doctorat de la UV, va abordar “la configuració dels canals de denúncia en la regulació espanyola de protecció de l'informant”. El professor del Departament de Dret Penal de la UV José León Alapont va centrar la seua intervenció en “la protecció dels denunciants en la Llei 2/2023, de 20 de febrer”. L'última ponència de la jornada va ser a càrrec d'Andrea Planchadell Gargallo, catedràtica de Dret Processal de la Universitat Jaume I de Castelló, que va tractar “l'Autoritat independent de protecció de l'informant: Funcions i procediment”.

Aquestes segones jornades van ser organitzades per la Càtedra PAGODA de Govern Obert, Participació i Dades obertes de la Universitat de València i la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana, i va comptar amb la col·laboració de l'Institut Universitari d'Investigació en Criminologia i Ciències Penals de la UV. El comité científic va estar compost pels professors del Departament de Dret Penal de la UV José L. González Cussac, Caty Vidales Rodríguez, Cristina Guisasola Lerma, Ángela Matallín Evangelio i José León Alapont.