Logo de la Universitat de València Logo Càtedra de Polítiques Culturals Valencianes Logo del portal

Nou microinforme de la Càtedra de Polítiques Culturals Valencianes sobre el cinema a Espanya i les seues audiències

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 13 de novembre de 2023
Fotografia de Juan Carbonell. Sala d'actes.
Fotografia de Juan Carbonell.

"El cinema i les seues audiències: una anàlisi comparativa sobre les pràctiques i preferències cinematogràfiques a Espanya i a la Comunitat Valenciana".

Aquesta publicació té com a punt de partida del Treball de Fi de Grau (TFG) de Berta López Pascual i està dedicada al estudi del cinema i les seues audiències en la CV. A continuació, citem un fragment de la introducció de la publicació:

"(...) Aquest article té com a objecte d'investigació l'evolució del consum cinematogràfic en l'última dècada, prenent en consideració especialment l'impacte del confinament decretat per a fer front a la pandèmia de SarsCov 2, d'un costat, i, d'un altre, el procés d'implantació de la societat digital i la consegüent transformació de les pràctiques i hàbits socials.
L'objecte té tant una acotació temporal com espacial. El fenòmen descrit s'observa en la Comunitat Valenciana, en comparació amb Espanya; el període delimitat ve definit per les dues últimes enquestes realitzades pel Ministeri de Cultura: una publicada en 2019 i l'altra en 2022.

Encara que la digitalització té arrels anteriors, se sosté en este estudi que el confinament ha produït un efecte d'acceleració sobre dinàmiques precedents. Malgrat que l'acotació del marc temporal se circumscriu a un període recent, considerem adequat veure el fenomen dels públics del cinema des d'una perspectiva més dilatada. Per això, en l'apartat on descriurem l'evolució del cinema, efectuarem una aproximació històrica a la situació actual."

Les conclusions aconseguides en aquest estudi revelen que el cinema no es troba en un estat de declivi, sinó més aviat en un procés de transformació. Aquest procés de canvi al cinema ha donat lloc a l'augment de la població cinèfila, una assistència al cinema freqüent i un elevat interés, i una disminució dels cinèfobs, els desinteressats pel cinema.