
El passat 6 de març de 2024, la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular, dirigida per Francesc Hernández, va participar en l'esdeveniment organitzat per l'Entitat Reguladora de Serveis d'Aigua i Residus (ERSAR) a Lisboa (Portugal), amb motiu del seu 10é aniversari, per a abordar una estratègia de transformació del model econòmic cap a l'economia circular.
L'ERSAR és una entitat clau en l'àmbit de la gestió dels recursos hídrics i els residus a Portugal, i actua com a ens regulador d'aquests serveis a nivell nacional. S'ha convertit en un exemple a seguir per a molts països europeus pel seu enfocament integral i eficaç del seu model de gestió, consistent en el desenvolupament d'indicadors relatius al rendiment dels operadors. D'aquesta manera es garanteix el compliment dels estàndards establerts, la qual cosa permet regular i millorar la qualitat del servei.
Segons el director de la càtedra, un model de gestió integral facilita un ús més eficient dels recursos, optimitzant-ne el consum i disminuint la generació de residus que, al seu torn, poden ser reutilitzats contribuint a la creació de sistemes més sostenibles. En la seua opinió, aquest enfocament promou la col·laboració entre diferents actors, tant públics com privats, la qual cosa permet desenvolupar solucions coordinades i efectives. Afirma que, amb això, s'aconsegueix una major capacitat d'adaptació i resposta davant situacions imprevistes, incrementant així la seua resiliència davant una crisi.
Hernández conclou que “la clau de l'èxit de l'ERSAR es troba en la seua capacitat de desenvolupar un model de gestió integral que permet assolir l'equilibri entre eficiència, sostenibilitat i equitat, la qual cosa és essencial per a la implementació de models basats en l'economia circular”, remarcant “el gran potencial que presenta aquest model per a ser implementat al nostre país, i no només en la gestió dels recursos hídrics".
La Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular
La Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València té per objecte l'estudi, l'elaboració de propostes, el foment del coneixement i la difusió de temàtiques relacionades amb la perspectiva circular de l'Economia. Es pretén promoure la transformació de l'actual model econòmic cap a un altre basat en la innovació, el coneixement i la sostenibilitat des d'un punt de vista mediambiental, productiu i social.
Sota el patrocini de la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública de la Generalitat Valenciana, aquesta càtedra està dirigida per Francesc Hernández i manté una activitat centrada en la promoció de l'economia circular a través d'accions tant formatives com de recerca i difusió.
A més, la Càtedra de Transformació del Model Econòmic: Economia Circular forma part d'una Xarxa de Càtedres de Transformació del Model Econòmic en la qual s'integra el conjunt de les Universitats Públiques de la Comunitat Valenciana.