University of Valencia logo Logo DAM Chair for Integral Management and Resource Recovery of Wastewater Logo del portal

La EDAR del futur es dissenyarà en funció de les seues pròpies necessitats i realitat de l'entorn

  • December 14th, 2023
salon adeit V jornada

La Càtedra DAM ha celebrat la “V Jornada Cientifica-tècnica sobre l'aprofitament de l'aigua residual com a font de recursos”

Durant la jornada es van presentar 7 ponències que han permés avaluar la situació actual i els reptes als quals s'enfronta el sector de les aigües residuals

“En la jornada ha quedat palesa que la EDAR del futur diferirà molt de les actuals, ja que es dissenyarà en funció de les seues pròpies necessitats i realitat de l'entorn. Per a això, és fonamental continuar investigant sobre aquest tema per a avançar en el seu coneixement i aconseguir que optimitzen la gestió dels seus recursos, generen oportunitats i siguen autosuficients energèticament”. 

D'esta manera es van expressar els representants de la Càtedra DAM de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual de la Universitat de València, Alberto Bouzas i Silvia Doñate, durant la clausura de la “V Jornada Cientificotècnica sobre l'aprofitament de l'aigua residual com a font de recursos”.

En la trobada, que va congregar a un centenar d'assistents, es van presentar diversos treballs, Eduard Borràs (LEITAT) va parlar de dos projectes relacionats amb l'ús de tecnologies bioelectroquímiques per a la recuperació de nitrogen amoniacal. A continuació, Jesús Colprim (LEQUIA-UdG) va detallar diferents processos  per a extraure conjuntament fòsfor i potassi. Tancant la primera part de la Jornada, Joaquín Serralta (Calagua-UPV) va explicar com millorar la recuperació del nitrogen i fòsfor de les aigües residuals gràcies a la seua concentració prèvia.

En la segona meitat de la Jornada, els assistents van conéixer de la mà de Rut Estany (Consorci Besòs-Tordera) l'experiència del Consorci Besòs-Tordera en la gestió de fangs, i per part de  de Concepción Calvo (UGR), diverses investigacions relacionades amb l'optimització del procés de compostatge de llots per a l'obtenció d'esmenes agrícoles. Posteriorment Esperanza Romero (CSIC) va parlar sobre l'ús de biomassa residual per a l'eliminació de contaminants i altres estratègies biotecnològiques per a accelerar la biodegradació dels contaminants emergents en diversos entorns. Finalment, Ángel Fernández (UAM) va presentar treballs vinculats amb el potencial del tractament hidrotermal per a la valorització material i energètica de residus biomàsics.

"Per tot això, des de la Càtedra DAM posem en valor que la innovació té un pes preponderant en el sector de les aigües residuals per a aconseguir la sostenibilitat i circularitat del sector. Estem en continua transformació per a convertir els seus recursos en oportunitats. Des de la primera edició, en 2018, hem observat grans avanços passant de línies d'investigació aplicades en casos pilot a solucions tecnològiques ja implementades en instal·lacions reals”, van concloure Silvia i Alberto. 

Images: