S'ha dut a terme la Iº Trobada de Càtedres de l'aigua de la Comunitat Valenciana a la Universitat Jaume I de Castelló, afavorit per la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I. Una jornada de treball que ha reunit els directors de les Càtedres de l'aigua, tant per part de la universitat com de les empreses promotores de les càtedres.
Per part de la Càtedra de DAM de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual de la Universitat de València ha assistit el seu director Alberto Bouzas. En representació a la Càtedra d'Aigües de València han acudit el seu director, Javier Paredes i Amparo Lopez, directora del Departament Enginyeria Hidràulica i Medi Ambient, tots dos de la Universitat Politècnica de València, així com la directora d'innovació de Global Omnium, María Ángeles Serrano. Finalment, de la Càtedra FACSA-UJI han participat el seu director, Sergio Chiva; el seu co-director i director d'I+D i millora contínua de Grup Gimeno, Guillermo Berlanga; i el seu agent d'innovació, Paloma Barreda. En esta primera jornada no han pogut assistir els representants de la Càtedra de l'Aigua de la Universitat d'Alacant per problemes d'agenda, però s'espera la seua participació en pròximes reunions.
La jornada de treball ha començat amb la benvinguda institucional a càrrec de David Cabedo, Vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de l'UJI, el qual ha agraït la participació en la trobada als membres de les empreses i investigadors, i ha posat en valor la importància de realitzar este tipus d'iniciatives que busquen aprofundir en més estreta col·laboració entre institucions, i permeta aprofitar les sinergies en les activitats que desenvolupen estes càtedres dins d'un sector, tan fonamental, com el de la gestió dels recursos hídrics de la Comunitat Valenciana. Seguidament, cadascun dels directors de les Càtedres ha donat a conéixer les accions que realitzen anualment en diferents àmbits com la formació estudiants i futurs investigadors, la difusió del coneixement a la societat, el suport a la investigació, la recuperació del patrimoni històric hidràulica o la captació i promoció de talent entre joves i investigadors.
Després d'una visita a les instal·lacions de la Universitat Jaume I, la jornada ha conclòs amb una sessió de reflexió centrat en la cerca de sinergies entre les tres Càtedres. En ella s'ha posat de manifest la idea comuna d'avançar en el desenvolupament d'activitats coordinades. Entre les accions proposades s'ha definit la possibilitat d'organitzar conjuntament jornades tècniques, així com d'una trobada anual entre estudiantat de màster i investigadors de les Càtedres, que també es mantindrà oberts a altres grups relacionats amb el sector de l'aigua de la Comunitat Valenciana, per a exposar els seus treballs, compartir coneixement, i posar en valor les tasques de transferència al sector productiu entre els futurs professionals del sector de l'aigua que servisca per a millorar la seua formació, s'estrenyen relacions entre els joves investigadors, i puguen tindre una relació de primera mà amb les empreses del sector.
Images: